Pages

Wednesday, 28 March 2012

Kuih Lompang


Assalammualaikum dan selamat pagi..
dah sarapan ke belum?..kalau belum jom jemput makan kuih lompang..kuih lompang merupakan kuih tradisi yang tak lapuk dik hujan.Namanya timbul dari bentuk kuih yang mempunyai lompang atau lekukan dibahagian tengah.enak dimakan bersama kelapa atau dimakan begitu sahaja.

biasanya tidak tahan lama, dan perlu didinginkan untuk disimpan lebih lama kerana ia dihidangkan bersama kelapa parut. Kelapa perlu diasingkan untuk disimpan. Pada kebiasaannya ia dihasilkan dengan pelbagai warna bagi menambahkan kemeriahan.




sebenarnya tekak nie dah lama sangat teringin nak makan kuih lompang rasanya dah lebih lima tahun tak beli kuih nie.terdetik kat hati  nak buat tapi dari hari kehari tak terbuat.minggu lepas pergi ke kedai barang-barang kuih ternampak acuan nie..terus beli 2 dozen. dan kini tertunailah hasrat di hati.. he ehee hee


pembuatanya tak la susah mana rupanya,simple jew.:) boleh jugak buat colour coklat semua tapi saya lebih gemar yang berwarna -warni.lebih-lebih lagi warna yang terang-terang ..meriah jew rasa..ok lah jomm tengok resepi sama-sama.resepi ini saya CNP dari dapur kak rose my kuali.so saya kongsikan disini juga sebagai rujukan sebab akan datang memang nak buat lagi ...sebab sangat sedap..x caya....dtg sini ambil satu dan rasa...he hee hee.



KUIH LOMPANG


Bahan -Bahan

  • 110 gm tepung beras
  • 80 gm tepung ubi
  • 200 ml air
  • (Satukan dan gaul rata)

  • 250 gm gula pasir
  • 200 ml air
  • 2 helai daun pandan
  • Didihkan atas api sehingga gula larut, sejukkan sebentar

  • ½ biji kelapa parut
  • (bubuh secubit garam, gaul & kukus sebentar)
Cara-caranya
  • Satukan tepung beras dan tepung ubi. Masukkan air dikacau rata. 
  • Masak gula bersama air dan daun pandan sehingga gula larut. Biarkan sejuk sebentar. Kemudian masukkan air gula ini kedalam bancuhan tepung tadi, dikacau rata lalu ditapis.
  • Letakkan acuan kuih lompang (Chinese teacups) ke dalam kukusan. Biarkan air dalam kukusan itu mendidih. 
  • Setelah itu, tuang adunan kuih ke dalam acuan-acuan tadi sehingga 3/4 penuh. Kukus selama 8 to 10 minit. Bila dah masak, keluarkan.
  • Masukkan acuan kuih yg baru dan ulang proses mengukus sehingga adunan selesai. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di keluarkan dari acuan. Hidangkan bersama kelapa parut.


Monday, 26 March 2012

First Award

The Versatile Blogger  


Inspirational Blog Award   


Liebster Blog 



Assalammualaikum..dan selamat  malam..
malam nie tak ada makanan yang terhidang..cuma berdirinya saya disini nak berucap sepatah dua dan tiga patah kata..ha haa haa dah mula la nie..

sebenarnya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak pada bloger besar yang sudi bagi award diatas tu pada saya.sangat terharu dan amat gembira..alamaklumlah kita nie sape je la..blog kerdil yang baru nak bertatih..
thnks alot to Love2cook Malaysia  sebab sudi bagi award nie jumaat lalu..saya jadikan ini sebagai penyuntik semangat ..dan satu penghargaan kepada saya..

lima antara resepi beliau telah memenuhi ruang majalah JELITA pada bulan mac.ucapan sekalung tahniah dari saya buat  Love2cook Malaysia..segala hasil kerja beliau telah dihargai..dan kejayaan beliau menjadi penyutik semangat buat kami..

salam semua..:)





Sunday, 25 March 2012

kit kat bites pistachio

Coklat adalah nama sebuah makanan yang diolah dari biji koko.
Coklat umumnya diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa yang unik, coklat sering digunakan sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin hingga ke pernyataan cinta. Dari dahulu, coklat bukan bermula sebagai makanan (kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.
Tidak menggemukkan    Antara zat-zat penghasil rasa coklat terdapat lemak. Takat lebur lemak koko ini hanya sedikit bawah suhu normal tubuh manusia. Jika sepotong coklat dimakan, lemak itu cair di dalam mulut. Cairnya lemak koko menimbulkan rasa lembut di mulut. Lemak koko tidak langsung diserap tubuh kerana bukan dari jenis yang menggemukkan tubuh. 

Assalammualaikum
bersua kembali semua..kembali di blog yang saya sayangi..sebelum tu saya nak ucapkan terima kasih padan rakan-rakan blog yang sudi berkunjung dan berziarah disini..amat-amat saya hargai..insaallah saya akan berkunjung kembali ke blog rakan-rakan semua..:) 

pejam celik..pejam celik..minggu depan dah melangkah ke bulan baru..adoiii cepatnya..rasa macam baru jew menyambut tahun baru..he hehee..saya tanya kat kawan saya  "..isshhh cepatnya dah nak bulan empat..mcm x caya jer aq."..kawan saya kata .." mimpi kot ko tue...tu ler byk berangan kot"..dengan  senyum-senyum kambing..he hee berangan???dalam hati saya dia tak tau..29 hb mac nie rodtax &ins keta dah nak mati..h ehee..dialog tue pun terhenti disitu jew..sebab bos saya  datang secara tiba-tiba..


ok lah..lupakan kesah tue.. sekarang masa untuk kedapur  pulak..kita cari..selongar...dan kita bongkarrr dapur sapa pulak hari ini...he he heee nampak kan apa yang saya masak....wahhhh dah ada yang terliur nampaknya..:)..so apalagi..jommm sama-sama buat jugak..banyak dapur yang terlibat dalam penyelogkaran saya nie..mula-mula tengok kat dapur QH..ya ampun..ini budak sangat rajinnn masakk la..masyaallahh..ana suke..ana suke...sebab buat saya terliurrr jew..:)
pastu pergi ke thailand pulak..terpandang-pandang kt dapur ..ARAH..bukan orang thailand..tapi orang malaysia.;).pun sangat-sangat pandai masak masyaallah...membuatkan saya tak jemu-jemu berkunjung kedapurnya..tq yer..:)

tapi resepi saya buat kelainan sikit.. ada penambahan pistachio..dan saya guna kit kat bites ..lebih murah ..:)jommm sama-sama kita masuk dapur ..resepi nie sangat simple..sangat mudah..tak payah nak fikir banyak-banyak..cuma godak-godak jew...:)

KIT KAT BITES PISTACHIO
Bahan2
100 gm butter
200 gm coklat masakan di potong kecil
3 sudu besar golden syrup - sila kurangkan - kalau tak ada boleh gantikan dgn madu
225 gm Digestive biskut - di kisar halus -saya ganti dgn biskut marie
225 gm Maltersers - saya ganti Kit Kat Bites

Untuk Hiasan
100 gm maltersers - saya ganti Kit Kat Bites
50 gm coklat masakan putih - saya ganti warna hijau
50 gm coklat masakan
pistachio - sebagai hiasan

Cara-Caranya
Kisarkan biskut hingga halus.
Sediakan loyang,gris loyang dengan sedikit butter dan alas dasar dan sisi loyang dengan kertas minyak. 
Dalam periuk kecil, satukan coklat, butter dan golden syrup dan masak atas api perlahan hingga semuanya larut.
Matikan api
Masukkan biskut yang telah dikisar dan gaul hinga rata.
Kemudian masukkan kit kat bites dan kacau cepat supaya coklat kit kat tidak cair.
Untuk mengelakkan kit kat cepat cair masuk dalam peti ais bila nak masuk dalam adunan baru  dikeluarkan dari peti ais dan terus masukkan.
Tuangkan dalam loyang
taburkan atasnya dengan kit kat bites hiasan dan simpan dalam peti ais hinga beku.
Bila dah beku, Keluarkan dari loyang hiaskan dengan coklat masakan yang telah di cairkan.
tabuarkan pistachio yang sudah di panggang
Potong kecil dan siap untuk di hidangkan...



selamat mencuba..)




Wednesday, 21 March 2012

Kek Pisang Mix coklate

Pisang (nama botani: Musa spp.) merupakan sejenis tumbuhan yang tergolong dalam famili Musaceae. Pisang mempunyai buah yang sedap dan lazat serta mudah ditanam. Di Malaysiakultivar seperti pisang masberangancavendish dan rastali ditanam untuk dimakan segar. Kultivar seperti pisang nangkaraja,langrelongtanduknipah dan pisang awak pula sesuai untuk dimasak atau diproses sebagai makanan ringan. Pisang yang pada mulanya merupakan sejenis tumbuhan liar di Asia Tenggara, kini telah dikomersialkan. 

Pisang dan kesihatan

Pisang juga boleh membantu dalam keadaan kesihatan tertentu:
  1. Darah tinggi dan strok - pisang membantu menurunkan tekanan darah tinggi kerana kandungan potasiumnya yang tinggi.
  2. Kolestrol - pisang rendah dari segi kalori lemak, sodium yang membantu merendah kolestrol.
  3. Cirit-birit - potasium dan magnesium yang terkandung di dalam pisang amat sesuai merawat orang yang mengalami cirit-birit.
  4. Anaemia - anaemia ialah penyakit kurang darah. Kerana pisang kaya dengan zat besi, ia boleh merangsang penghasilan haemoglobin di dalam darah.
  5. Kemurungan - orang yang sedang murung lebih cepat ceria apabila makan pisang. Ini kerana kandungan sejenis protein membantu kita menjadi tenang.
  6. Pening-pening - cara paling cepat merawat rasa pening-pening ialah dengan meminum minuman susu pisang kocak (banana milkshake) yang dicampur madu. Minuman ini bukan sahaja merawat malah sedap pula.
Bagaimanapun, pisang tidak sesuai bagi pesakit kencing manis. Ini kerana kandungan gula di dalam pisang adalah tinggi. Terdapat 25 gram gula setiap 126 gram pisang (19.85%)



Assalammualaikum..selamat petang ..
Berdebar-debar adik2 kita nak ambil result SPM kan..apa-apapun akk ucapkan tahniah pada yang berjaya..dan yang kurang bernasib baik boleh cuba lagi..kejayaan tetap ada untuk kita.yang penting sentiasa ingin berusaha memajukan diri..
dah 6 hari x main masak-masak kat dapur..he he heee tuan rumah terlampau la rajin..:)..hari ini nak kongsi satu  lagi resepi..resepi yang mudah dan semua orang tentu dah pernah membuatnya..resepi nie hasil selongkar ke dapur sifu kita kak ct delima..suka tengok masakan dia..semuanya menyelerakan.



inilah pisang yang saya gunakan..kurang mahir dengan nama pisang2 nie..kalau nama-nama ikan dan barang-barang runcit memang mahir sebab dari kecil lagi dah biasa tolong emak dikedai runcit..segala jenis ikan dah  biasa tengok saya..ha ha ahaa..ok la berbalik pada resepi kek pisang nie.resepi asal kak ct letak coklate rice..tapi saya letak serbuk coklate hitam.dan tambahkan pewarna oren.supaya lebih meriah..he he ehe.jom layann resepi ..minta izin pada kak ct delima share resepi disini

kek pisang mix coklate

2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3/4 cawan gula castor
2 biji telur
1 1/2 cawan pisang emas dilenyek.(sy guna pisang spt gambar diatas)
sedikit esen pisang
2 sudu besar serbuk koko hitam
50 gram coklate urai..(jika suka..sy x letak sbb x ada stock kt umah)

cara-caranya
1.pukul gula dan telur hingga kembang
2.masukkan pisang yg dilecek halus..& esen pisang
3.masukkan minyak masak/butter cair
4.last sekali masukan tepung dan soda bikarbonat
5.bahagikan kepada 2 bahagian,masukkan serbuk koko hitam dan kacau rata.1 bahagian lagi campurkan pewarna oren.
6.selang selikan dalam acuan/ikut kretiviti anda..sy tompok2kan jer
7.bakar/kukus 175c ikut oven masing-masing selama satu jam/hingga masak.


selamat mencuba..;)

Thursday, 15 March 2012

Kek Span Optima


Assalammualaikum. dan selamat pagi..wahhhh pagi yang mendung nie saya nak show cake.he he heee..alahaii bukannya rajin sangat saya nie..tapi semangat ingin mencuba nie amat menebal..tengok kawan-kawan blog..dan kawan-kawan masak. semua dah tayang kek diorang..saya jer yang tak pernah main icing ..nie kiranya percubaan pertama la..susah jugak rupanya nak mendeko nie..


inilah hasilnya main tibai2 jew..dah siap deco rasa puas ati walaupun x cantik mana..x sabar nak potong dan nak rasa kek nie...mula-mula rasa sepotong..lepastu macam nak rasa lagi..he hee mcm tak boleh berhenti pulak..tapi teringat badan dah mula muk2..so makan jew la dua potong....


resepi kek nie sangat mudah...sebab tergoda dengan kek kat fb member zaman sek dulu..terima kasih zaitun sebab sudi ajar buat kek nie...jom layan resepi yang simple dan amat mudah nie..sebab pakai tepung optima.buttercream tu saya ambil resepi dari rakan facebook..sangat mudah dan colour putih gebu jew..



kek span optima
250 gram tepung optima.(sy guna yg coklat) instant cake flour
4 biji telur
150 gram butter (dicairkan)

Buttercream
1 cawan krimwell/butter
1 cawan shortening
2 cawan gula icing
2 sudu besar susu pekat
(mix semua dan putar)
cara caranya

  1. Panaskan oven pada suhu 190C.
  2. lenser tin berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.
  3. Dalam mangkuk pemutar, satukan semua bahan untuk kek span kecuali mentega cair.
  4. Putar dengan kelajuan perlahan sehingga semua bahan bergaul. Kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan naik sekali ganda. Matikan mixer
  5. Tuang mentega cair dan gaul rata dengan spatula. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 30 - 35 minit atau hingga masak.
  6. Keluarkan dari oven, sejukkan sekejap dan keluarkan dari tin, biar sejuk atas jaringan.
  7. Kek dipotong kepada 2 bahagian, kemas kan dan buang habuk2 kek.Sapu krim pada keseluruhan kek tadi. hias permukaan kek mengikut kreativiti anda. 

Wednesday, 14 March 2012

Puding Jagung



Assalammualaikum..dan selamat tengahari..

"Hujan yang turun bagaikan mutiara
berkilau bersinar berkerdipan
subur menghijau dan bumi terbentang
dan bayu berpuput lembut

Cinta yang bersemi diwaktu hujan turun
menyirami ketandusan hati...
dan hujan turun turut mengiringi
engkau... pergi "

wahhh semakin lebat hujan diluar tue bila berkumandangnya suara saya yang lemak2 lemau nie..ha ha haa..
pagi tadi apabila bukak jew mata terdengar rintik2 hujan di luar tue..ya ALLAH..terasa malasnya nak bangun..tapi sikap malas-malas nie nak kena buang jauh2..kena jugak bagun awal2 pagi..supaya murah rezeki..tengok diatas itu..apa yang saya masak..tu ler puding jagung..dah lama teringin nak makan dan cuba buat sendiri..x pernah buat puding jagung nie..rupanya memang senang jew nak buat..




resepi asal saya ambil dari MY .tapi saya rasa agak lembik.lain kali saya nak tambahkan sedikit lagi tepung kastard tu..dan saya tambah sedikit pewarna oren..biar warna lebih menyerlah..




tengok pic diatas..x berapa nak cantik ..agak lembik sedikit.tapi rasanya memang sedap..saya copy resepi disini..sebagai rujukan dan pada sesiapa yang nak mencuba..

PUDING JAGUNG :oleh: F&N

Bahan-bahan ( sefamily )

  • 1 cawan tepung kastad (saya tambah 1 1/2 cawan)
  • 1 cawan jagung manis
  • 3/4 cawan gula
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan susu cair

Cara-cara

  1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
  2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
  3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.


selamat mencuba ..

Monday, 5 March 2012

Cheese cake blueberry






 "Allahuma akhyini maa kaanatil-hayatu khairali" Ya Allah, tetap hidupkanlah 
aku sepanjang hidup itu adalah baik bagiku," (HR. Muslim, Ahmad, Abu 
Dawud, Ibnu Majah).





Assalammualaikum..selamat hari isnin semua...pagi-pagi dah show cheese cake..adooiiii terliur  sudahhh..sebenarnya kek nie hari sabtu punya projk..nak habiskan stock cheese yg berbaki time buat cheese tart aritu..





permukaan kek yg ada lubang sikit2..ha haaa ada tumbuh jerawat pulak kek nie...tapi keseluruhan kek nie memang sedap,pada sesiapa yang nak mencuba memang saya galakkan..rasanya sedap..resepi nie tersimpan sekian lama jugak..tapi dalam banyak-banyak resepi yang saya cari diinternet resepi inilah yang terbaik..jomm share resepi sama-sama.. 


        Cheese cake
  • Bahan bahan :
  • 250 gm krim cheese (jenama Philadelphia)
  • 1 cawan gula halus
  • 3 bj telur
  • 3 sudu besar  tepung gandum
  • 1sudu teh esen vanila
  • 1 cup plain yogurt 
  • 1 cawan Biskut oreo/marie yang dihancurkan
  • 3 sudu besar mentega
  • jem blueberry

  • Cara -cara
  • 1. Pukul krim cheese dengan gula dan plain yogurt sampai gebu
  • 2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi, masukkan esen vanila
  • 3. Masukkan tepung tadi dan pukul lagi.
  • Cara membuat CRUST
  • Cairkan mentega dan bila sejuk sikit, gaul dengan biskut tiger/ biskut merry hingga boleh kepal.
  • Padatkan dalam acuan dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 5-10 minit.
  • Keluarkan dan tuang aduan cheese  tadi.
  • Untuk bakar:
  • Bakar dengan cara waterbath iaitu tuang air panas dalam satu bekas, letak acuan yang ada cheese tadi dalam bekas berisi air dan bakar selama 50- 60 minit.
  • Tip: nak elak bahagian kek merekah, tutup atas kek tu dengan aluminum foil.
  • Bila dah siap, simpan dalam peti sejuk, cheese kek ni sedap dimakan sejuk2. Hiaskan dengan toping blueberry jem tadi.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...