Pages

Saturday, 9 November 2019

Ke..Masjid China Melaka

Salam Maulidul Rasul ..
Masjid Cina Melaka merupakan sebuah masjid di Krubong, Melaka,dengan gaya seni bina Cina. Masjid ini adalah masjid ketiga berciri seni bina Cina di Malaysia selain di Kelantan dan Perak. Ia telah dibangunkan oleh Persatuan Cina Melaka

Masjid ini direka dengan seni bina Cina yang unik dengan pagoda dan kaligrafi Cina daripada gabungan reka bentuk seni bina beberapa masjid-masjid di Beijing, Shanghai dan Xi'an di China. Ia mempunyai satu menara masjid dan dua kubah. Masjid ini dilengkapi dengan dewan solat utama, perpustakaan, dewan serbaguna, pejabat-pejabat dan restoran. Dengan kawasan seluas 2.8 hektar, masjid ini boleh menampung sehingga 2,000 jemaah.Kami sampai disini pada waktu zuhur..dalam pukul dua lebih,so jemaah memang dah habis balik dah..sempat saya ambil gambar mimbar disini..dan sebenarnya tak banyak gambar yang sempat saya snap.cantik design mimbar tu..memang unsur cina terserlah disitu.

Pemandangan dibahagian luar..dan yang ini tabung masjid..unik jugak dan mengekalkan konsep merah jugak.

Pintu masuk dan belakang tu baju yang disediakan untuk pelawat yang tidak memakai pakaian sesuai.

Pintu gerbang dia..bila masuk jew kawasan masjid kita akan jumpa ini dulu..pintu gerbang pun dah cantik.ok kalau ada masa korang bolehlah melawat masjid nie..katanya kutbah pada hari jumaat pun disampaikan dalam bahasa mandarin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang