Pages

Friday, 1 November 2013

Eggless chocolate cake

Assalammualaikum


hari jumaat yang mulia,setelah sekian lama meninggalkan dapur ..terasa rindu menggamit jiwa..terlalu rindu nak berexperiman dan mencuba resepi-resepi baru..terasa rindu juga nak memasak sesuatu yang agak istimewa untuk santapan family kecil kami..

sesungguhnya air tangan ibu itulah yang sentiasa dicari oleh anak-anak,walaupun sesedap mana masakan diluar ..namun tiada tandigannya air tangan dari orang yang amat kita sayangi.


bila anak meyebut teringin nak makan kek coklat ..kita sebagai ibu rasa ralat kalau tak dapat menunaikannya..selagi tak dibuat..selagi itulah tak senang hati...ermmm tu lakan hati seorang ibu..memang layak syurga dibawah tapak kaki ibu kan...

sepanjang saya warded dihospital tak dapatlah anak dan suami makan lauk kegemaran mereka,masing-masing beli jew diluar..bila anak datang menziarah mulalah dia plan nak makan macam-macam bila saya dah sihat nanti 

untuk segmen pembuka tirai selepas habis pantang saya buatkan dia kek coklat,setelah sekian lama dia menuggu kek nie dari air tangan ibu dia..akhirnya dapat jugak dia merasa..he hheee kesianya anak ibu kan..

saya sengaja mencari resepi yang tidak menggunakan telur.oleh kerana saya pun masih tak makan telur lagi ..kalau tak ada telur boleh lah ibu dia join makan bersama.en suami kurang sikit makan kek coklat macamne..dia cuma jamah sepotong jew..anak bujang memang berulang-ulang kali makan..nasib baby muhammad kecik lagi kalau tak mesti join sama nie..he hee..

resepi kidnap dari dapur hana disini..kek yang sangat moist sebab ada campuran yougrt,saya menggunakan yougrt berperisa strawberry..tak rugi mencuba..dan kali ini buat versi kukus memang mudah... malas nak panaskan oven ..





Eggless chocolate cake
Bahan-bahan
  • 60ml air panas 
  • 50g susu tepung
  • 1 tbs Nescafe / Instant Coffee
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 100g gula
  • 1 tsp esen vanila
  • 1 cawan yogurt 
  • 125g tepung gandum*
  • 80g serbuk koko*
  • 1 tsp baking powder*
  • 1/2 tsp baking soda
  • secubit garam* (* campurkan dan ayak)
  • Campurkan air panas, susu tepung & nescafe.
  • Masukkan minyak masak, gula & esen vanila. Kacau hingga gula larut.
  • Masukkan yogurt dan kacau sebati.
  • Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati.
  • Bakar lebih kurang 35-40 min suhu 170-180 - kukus 40min
Chocolate ganache
  • 50g serbuk koko
  • 60g Butter
  • 1 cawan susu pekat
  • campurkan semua dan masak secara double-boiler hingga smooth kemudian curahkan atas kek.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...