Pages

Wednesday, 21 November 2012

crepe durian

Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..tq pada follower baru..zila akan follow balik kamu semua yer..dan tq pada semua yang sudi bertandang kesini..dan meninggalkan komen-komen yang indah..i love u all ...



sihat tak.?mesti masing-masing tengah dalam mood bercuti kan..almaklumlah anak-anak pun time cuti sekolah kan..
samalah dengan zila rasanya macam malas jew nak pergi office..macam nak rehat-rehat kat rumah..he hhee follow anak tengok movie..



hari ini kan mood macam slow sikit..sebab agak keletihan mendobi baju dan megemas rumah semalam..almaklumlah bila ank ditinggal kat rumah..waahhhh perang naning diorang kan..seronok betul buat sepah..nasib anak zila seorang..kalau ramai memang tak menang tangan nak mengemas..he hee heee..


  pic yang belakang tue crape durian jugak tapi wat versi belang coklat

ok lah berbalik pada resepi hari ini..perrgghhh memang dah demam crepe sana sini kan..zila suka tengok kat facebook eyna haneyna..cantik-cantik crepe dia..tqvm eyna yang telah mencetus fenomena crepe nie..i lapp u dear..thanks juga atas resepi yang telah eyna buat experimen nie..






   
demi nak merasa keenakan crepe nie..zila pun mencuba buat jugak..waallaaaweii memang sedap..kulit dia tak koyak pun..bila digigt ada rasa lemak-lemak durian..uittsss memang sedapppp..pada sesiapa yang belum cuba memang kena cuba jugak tau..dan pada yang tak minat durian boleh tukar dengan buah-buahan lain..letak coklate pun sedap..macam mamasya buat tue..zila pun minat coklat..



separuh adunan zila letak perasa coklat..dan zila buat belang coklat dgn hijau...rasanya sama jew cuma design tu lain sikit..h ehehe tapi buat satu adunan dapat sikit jew..ok lah zila copy resepi eyna tu disini..lain kali memang boleh buat lagi..so yummyy..tapi zila lipat nie kurang cantik..tak mahir lagi nie..first time buat..kira halal jew la kan..sebab nak makan sendiri..oklah bye semua..esok orang johor cuti..jangan jeles tauu..h ehehee




RESEPI DURIAN CREPE
by : eyna haneyna
dicuba oleh : zila4ever.blogspot.com

bahan-bahan
-20gm tpg gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tpg kastard
-10gm tpg jagung
-1 biji telur
-1 sdk myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pwrna kuning
-perisa durian 


cara-caranya
masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat  tambah air sedikit
boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang..
layangkan kuali agar adunan sekata
masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa  mengangkat.

filling
-150ml fresh cream diputar hingga kental

(boleh mix sekali dengan 2sdb isi durian)
-isi durian

-letakkan fresh cream letak isi durian dan letak lagi fresh cream di atasnya.
-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.

-siap
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...