Pages

Wednesday, 19 June 2013

nasi ayam istimewa



Salam penuh keceriaan buat semua sahabat zila..
bertemu lagi hari ini..beberapa hari nie internet di office langsung tak beroperasi..nak update blog pun tersangkut-sangkut..hanya mampu buka blog melalui mobile jew..tak puas hati betul..


berbalik pada cerita hari ini..zila merupakan salah seorang penggemar nasi ayam..tapi agak cerewet juga kalau makan nasi ayam diluar..kadang-kadang tak kena dengan selera..
kalau di area kota tinggi nasi ayam baser memang cukup terkenal..rasanya memang sedap..pada sesiapa yang ke sana harus mencuba..

Banyak resepi nasi ayam dalam simpanan zila..kebanyakkanya lebih kurang sama..cuma dari segi olahan ayam sahaja berbeza..


kali ini zila cuba resepi dari Azie Kitchen.. bila kak azie kata nasi ayam ini istimewa dan sangat sedap tak sabar rasanya nak mencuba..memang sedap..kena dengan citarasa zila dan family..ayam tu pun sedap..bertambah-tambah kami makan..zila tambahkan lada hitam kasar pada ayam tue..bagi rasa pedas-pedas sikit..
kami sekeluarga memang peminat tegar lada hitam..sesiapa yang nak mencuba resepi seperti dibawah nie..



Nasi Ayam Istimewa

Bahan-bahan 
Untuk rebus
1 ekor ayam 
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk

Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar - zila tambah

Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.

Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam.
Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu.
Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.

Tips: ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut. 

Untuk nasi
5 cawan beras - zila guna basmathi
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk
2 helai daun pandan
Pewarna kuning

Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. 

Untuk sos
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam

Blendkan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)


Untuk sup
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris.

Air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.


Untuk kicap 
Kicap manis cap kipas udang
Gula
3 biji cili api (jangan banyak takut pedas)
Air rebusan ayam

Masukkan kicap manis, gula dan cili api ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat. 

36 comments:

Mori Said said...

Assalamualaikum zila.... apa khabar sekarang.... waahh sungguh maveles nasi ayam tu... dah lama sungguh tak masak nasi ayam...

Norzila Zakaria said...

glurp glurp..nasib tak puasa tau kak..isyy xleh jadi ni weekend nak buat nasi ayam jugak la..akak ni saja tau..

AhliaSaleh said...

Salam kenalan zila...
I tergoda la ngan nasi ayam u..hihi

Rina Audie said...

aku boleh numpang makan di rumah zila ya....sangat ngiler liat picnya...

Liza said...

akk datang bawak pinggan kosong ni zila...hihii
nmpk gayanya akk pun kena try buat jugak ni...terliur laa

Gee® said...

Zila, k.gee nk order sepinggan...ayam yg hangus2 yer...

Amie said...

Cantik hidangan nasi ayam tu Zila. MIL & FIL kakak pun selalu pesan kalau nak masakkan ayam, daging atau ikan untuk mereka kena buat style touch & go atau istilah mereka 'balik-balikkan sebentar'
Ayam tu diketuk pulak ye Zila...

Qashmere said...

Sedapnyaaaaaaaaa

ady said...

salam
wahhh!! best nasi ayam istimewa..npk maveles ayam tu..

Kakzakie said...

Kalau kakak senang ingat nak buatlah Sabtu atau Ahad ini Zila. Menggoda betullah bila baca resepinya:)

tun_telani said...

salam kak zila cayangg.. sedapnyer nasi ayam akak.. tun kalau makan nasi ayam tiap2 hari pun xpe..

mimie said...

assalamualaikum sist....
tergodaaaaaaa dengan nasi ayamnya ..^_^

ibh_sue said...

Kak Zila sayang..Makan tak ajak..Hehehee..Copy resepi dulu...Nest time ble try pula :)

sudipVSsenduk said...

pd sVs, nasi ayam yg sedap datang dr aroma nasinya & sambal cili yg power

Cho Zila said...

cantik sesangat gambar2 di sini.. berkenan akak tengok.. tu belum lagi rasa nasi ayamnyer tu...
nasi ayam baser ada kat Bandar puteri puchongni.... akak dah cuba memang sedap ....

gerhana luka said...

ayamnya memang nampak sedap, betul la kalau buh madu kat perapan ayam tu ayamnya memang sedap. Dulu saya tak buh madu dalam perapan ayam tapi bila suami asyik ckp dia makan nasi ayam madu kt satu kedai tu sedap saya pun cuba la, mmg best.

umi's cup cake said...

Salam Zila sayang
Apa khabar? Semoga makin sihat..bila zila sebut nasi ayam baser kan, tetiba teringat nak blk rumah..rindu...kalau balik memang umi selalu singgah kedai nasi ayam baser tu.. ayam untuk nasi ayam zila ni, amat mengiurkan...

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

yummy! ayam Nampak sedap betul!

rahel said...

sedapnya...tetiba teringat nasi ayam kat chicken rice shop...

dZana said...

aslmkum zila, akk suke rsepi ni.. n mmg sedapp.. huuu.. nak kene buat lagi nampaknya

Umie Jazz said...

assalamualaikum...mengancam nasi ayam ni...

Sury Abil said...

Peminat nasi ayam gk ni...klau masak main ikut sedap tekak je masuk apa yg patut...sebb malas nk tgok resepi..:-D

Mamasya said...

Aslmkum Zila
kalau nasi ayam mmg favorit kami sekeluarga....anak2 akk cukup suka.

Bbwana adienia said...

salam zila..

nasi ayam sentiasa jadi kegemaranku..suka sangat nasi ayam..hihi..

Azie said...

Zila,
Tiba tiba teringatkan nasi ayam n. kena gi rumah Zila ni

asmah yusof said...

Sure dh licinkn dear.....nnti buat lg tau...mmg mngecurkan air liur.... ;)

Aida78 said...

fuhhh meleleh air liuh tengok sedapnya weeeee....rasa balik nanti nak berbuka nasi ayam jerk....

yan's cottage said...

salam zila....


sedapnya...lama tak buat & makan nasi ayam....

Asyifa Mustaffa said...

kak zila sayangggggg.....
nak tiru resepi ni...insyallah nak buat weken ni..tu pun klau smpt...hehe....

mama sara nur said...

assalam zila
skrg anak2 akak pengemar nasi ayam ni
akak pun tp kalu kat luar tu susah sikit sb mcm kurang je kan he heee
tp kalu nampak nasi ayam istimewa cam zila ni sure makan he hee
memang nampak sedap ni

Tina Othman said...

Sedapnya, ptg2 tgk nasik ayam rasa lapar lah pulak

ibundo said...

hmmmm... dap nya

inahar ali said...

alahai ketinggalan ketapi akak..kempunan sehh!!

Ayu said...

Assalam zila, eh baru tadi akak pun singgah kat dapur qh, nasi ayam juga..rupanya recipe yang sama ya..
sedappp betul akak tengok dua2 adik ni memasak..nak arsa lah sorang sepinggan kasi akak ya..heheh amboi dah 2 pinggan ya..hehe

❤Kamsiah❤ said...

mmg nampak pun dah tersanagt sedap...
akak pun cerewet jugak bab nasi ayam ni..kalau ayam tu nampak putih ja isinya...mmg tak lalu nak makan..mesti yg garing2...

Qasey Honey said...

mmg sedapkan kak nasi ayam ni..QH pon dh try jugak..klau x pd hri yg sma n3 kita ni kan...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...