Sarapan popular masa kami kecik-kecik..
tapi dulu mak kami guna kelapa muda ..alahai sedapp lembut..tapi bila dah duduk area bandar mana nak cekau kelapa muda..ada tak ada guna kelapa biasa yang tak nak kena kulit hitam dia bila parut..tapi yang tukang parut tu kadang tak alert ..terkena jugak kulit hitam tu..
Kiranya kerap kami buat lempeng kelap dirumah..disebabkan en suami pun suka..maka gigihlah hidangan ini ada bila time kami bosan dan tak tau nak kunyah apa maka bancuhlah lempeng..
Disebabkan dah banyakk kali buat maka banyak jugak koleksi gambar lempeng nie dalam simpanan.
kadang bila ada lebihan kari ikan kami cicah bersama.kalau tak ada sambal tumis ikan bilis pun sedap jugak..atau kalau dah tak ada apa makan camtu jew pun dah ok sangat.
Resepi nak buat lempeng nie senang sangat..
yang penting tepung tu jangan banyak sangat,baru terasa kelapa tu nanti..yang baru nak belajar masuk dapur korang guna tepung gandum ok..lepastu letak garam sikit..bancuh dengan air biasa..kalau ada air kelapa lagi ok ..ok siap panaskan kuali..kalau nak nampak segak gunalah nonstick pan..senang kerja dan lawa tak melekat..ok done..dah bolehlah buat sarapan.
tapi dulu mak kami guna kelapa muda ..alahai sedapp lembut..tapi bila dah duduk area bandar mana nak cekau kelapa muda..ada tak ada guna kelapa biasa yang tak nak kena kulit hitam dia bila parut..tapi yang tukang parut tu kadang tak alert ..terkena jugak kulit hitam tu..
Kiranya kerap kami buat lempeng kelap dirumah..disebabkan en suami pun suka..maka gigihlah hidangan ini ada bila time kami bosan dan tak tau nak kunyah apa maka bancuhlah lempeng..
Disebabkan dah banyakk kali buat maka banyak jugak koleksi gambar lempeng nie dalam simpanan.
kadang bila ada lebihan kari ikan kami cicah bersama.kalau tak ada sambal tumis ikan bilis pun sedap jugak..atau kalau dah tak ada apa makan camtu jew pun dah ok sangat.
Resepi nak buat lempeng nie senang sangat..
yang penting tepung tu jangan banyak sangat,baru terasa kelapa tu nanti..yang baru nak belajar masuk dapur korang guna tepung gandum ok..lepastu letak garam sikit..bancuh dengan air biasa..kalau ada air kelapa lagi ok ..ok siap panaskan kuali..kalau nak nampak segak gunalah nonstick pan..senang kerja dan lawa tak melekat..ok done..dah bolehlah buat sarapan.