Pages

Friday, 28 June 2013

nasi limau purut


Bersua kembali..
Aroma daun limau purut dalam masakan boleh membangkitkan selera makan..
ianya begitu terkenal dalam masakan melayu..kalau buat rendang letak daun limau purut memang sedap kan..
begitu juga kalau buat tomyam ..kalau tak ada daun limau purut macam tak kena gaya pulak rasa tomyam tu kan.


hari ini nak berkongsi resepi nasi limau purut,terpanggil nak mencuba nasi ini kerana aritu pergi kerumah emak kawan zila ..dan ada hidangan nasi limau purut..kebetulan suami zila tak dapat ikut kerana ada meeting sampai ke malam..balik tu dia tanya makan apa..so cerita la mengenai nasi nie..

untuk nak kasi juga dia rasa..zila pun buatkan ..kebetulan sempena hari bapa ..dah elok la tu kan masak sedap-sedap sikit..mintak kawan zila resepi nie..kebetulan resepinya sama seperti yang kak ita pernah cuba buat..dan ramai rakan blogger lain yang dah pernah buat juga..

bagaimana rasanya?..memang sedap..satu rumah bau aroma daun limau purut..he hhee..pagi-pagi lagi zila dah masak..sebab pukul 10 plan dah nak makan nasi..zila ganding bersama daging black paper dan acar darat..letak lada hitam banyak-banyak..kasi berapi sikit telinga..errmmm baru puas hati..

mula-mula zila nak gandingkan nasi ini bersama ayam,tapi terfikir pulak asik makan ayam jew..dah jemu pulak..jadi tukar kepada daging..lagipun lama tak masak daging..terasa-rasa pulak nak makan...diorang kata sedap..bertambah-tambah nasi kat pinggan..berbaloi penat lelah memasak bila org kata sedap..he hehee..

buat sahabat zila mia..terima kasih tau..i love u..dan pada sesiapa yang teringin juga nak mencuba zila salin resepinya disini dan zila olah sedikit untuk kami makan sekeluarga..bye semua .


NASI LIMAU PURUT
By : Chef Zaidah Mohd Noor
Rujukan : Buku masakan & kak ita masam manis
Cita Rasa Malaysia 1000 resepi Unggul

2 sudu besar margerin - zila guna minyak sapi 3 sudu
1.5 cm halia ~ kupas dan hiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
4 ulas bawang merah ~ dihiris - zila letak 6 ulas bawang merah
1 batang serai ~ dititik 
3 helai daun limau purut - zila letak 6 helai dan carik-carikkan
Garam secukup rasa
500 ml air - zila ganti 3 cawan air
125 ml pati santan - zila ganti 1 cawan susu segar
1 sudu besar stock ayam
2 cawan beras Basmathi ~ di cuci bersih dan toskan airnya - zila guna 3 cawan beras basmathi
4 titik pewarna hijau

Panaskan minyak  di dalam periuk
Tumiskan bahan-bahan hiris hingga wangi
Masukkan serai dan daun limau purut, kacau sebentar
Apabila dah harum masukkan air, garam, susu, stock ayam dan beras
Kacau sedikit dan biarkan sehingga air nasi kering
Apabila kering, titiskan dengan pewarna hijau
Gaul sebati dan biarkan hingga nasi masak sepenuhnya.

Tuesday, 25 June 2013

selamat ulang tahun untuk kami


"Ya Allah .. berikan lah kami kebahagiaan yang berkekalan dalam mengharungi gelora rumahtangga kami ... Kau kurniakan lah kepada kami kesabaran dan ketabahan yang tinggi dalam menangani apa jua permasaalahan yang timbul dalam kami rumahtangga kami ini .. limpahi lah rahmat mu kepada kami .. agar kami tidak menjadi manusia yang lupa pada tanggungjawab yang diamanahkan kepada kami ameenn..."


Salam sayang dan bersua kembali ..alhamdulillah zila sihat seperti biasa..kandungan pun ok..terima kasih atas doa dari sahabat-sahabat zila di alam maya..

sambutan ulangtahun perkahwinan kami yang dah lama berlalu..9 june haritu..tak sempat nak menulis sesuatu disini..biasalah semuanya nak dibuat ..terasa tak terkejar nak gapai semuanya..he hhe hee..

sebenarnya tiada acara buat kek atau membeli kek yang cantik dan sedap-sedap..sambutan yang simple..disebabkan time mengandung nie zila disahkan ada kencing manis..jadinya semua kek dan makanan manis kena tinggalkan dulu..demi kesihatan baby jugak..


tapi pada hari itu en suami nak makan kek kelapa..kek simple dan mudah ..katanya tak ada kek lain tak apalah asal buatkan kek simple untuk dia..suami zila memang pengemar tegar kek..seminggu sekali mesti nak makan ..
dan untuk hari itu zila pun tak masak sesuatu yang istimewa..kena tunda pada hari lain sebab badan rasa malas sangat...masak pun ala kadar asal boleh lepas tekak kami bertiga ..he hhee mood kelaut..



disebelah petang kami habiskan masa berjalan jalan di puteri harbour..tempat baru area iskandar malaysia..sebenarnya tak jauh mana dari rumah kami..lebih kurang setengah jam..
jalan-jalan dan ambil gambar..kebetulan cuaca redup..ramai yang datang bawa anak-anak bersiar-siar..








dalam perjalanan nak balik kerumah sempat singgah sekejap di legoland .kebanggaan orang johor..tak masuk pun cuma ambil gambar dari dalam kereta..tunggu siap sepenuhnya baru nak masuk legoland tue..
lagipun tengah mengandung macamnie macam tak ada mood nak masuk..tunggu lepas bersalin nanti lah..baru best sikit kan..



Kek Kelapa
oleh:zila norazila

Bahan-bahan
5 biji telur ayam gred A
2 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
300 gram kelapa parut putih
1 cawan minyak masak
1 sudu teh baking powder
Sedikit essen vanilla

Cara-cara
1.  Panaskan oven 170c
2.  Satukan tepung gandum dan baking powder,kemudian diayak.
3.  Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
4.  Masukkan sedikit essen vanilla.
5.  Kemudian masukkan tepung yang telah diayak,gaul rata.
6.  Masukkan kelapa parut dan ratakan sehingga sebati.
7.  Akhir sekali masukkan minyak masak.
8.  Bahagikan adunan kepada 2 warna,merah dan kuning.
9.  Griskan Loyang dengan mentega,lapiskan baking paper.
Masukkan adunan ke dalam Loyang secara berselang seli.dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak


oklah sampai disini dahulu untuk hari ini..bye semua^__^

Wednesday, 19 June 2013

nasi ayam istimewa



Salam penuh keceriaan buat semua sahabat zila..
bertemu lagi hari ini..beberapa hari nie internet di office langsung tak beroperasi..nak update blog pun tersangkut-sangkut..hanya mampu buka blog melalui mobile jew..tak puas hati betul..


berbalik pada cerita hari ini..zila merupakan salah seorang penggemar nasi ayam..tapi agak cerewet juga kalau makan nasi ayam diluar..kadang-kadang tak kena dengan selera..
kalau di area kota tinggi nasi ayam baser memang cukup terkenal..rasanya memang sedap..pada sesiapa yang ke sana harus mencuba..

Banyak resepi nasi ayam dalam simpanan zila..kebanyakkanya lebih kurang sama..cuma dari segi olahan ayam sahaja berbeza..


kali ini zila cuba resepi dari Azie Kitchen.. bila kak azie kata nasi ayam ini istimewa dan sangat sedap tak sabar rasanya nak mencuba..memang sedap..kena dengan citarasa zila dan family..ayam tu pun sedap..bertambah-tambah kami makan..zila tambahkan lada hitam kasar pada ayam tue..bagi rasa pedas-pedas sikit..
kami sekeluarga memang peminat tegar lada hitam..sesiapa yang nak mencuba resepi seperti dibawah nie..



Nasi Ayam Istimewa

Bahan-bahan 
Untuk rebus
1 ekor ayam 
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk

Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar - zila tambah

Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.

Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam.
Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu.
Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.

Tips: ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut. 

Untuk nasi
5 cawan beras - zila guna basmathi
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk
2 helai daun pandan
Pewarna kuning

Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. 

Untuk sos
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam

Blendkan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)


Untuk sup
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar kisar
Rempah sup
Garam
Daun sup yg dihiris.

Air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi. Tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.


Untuk kicap 
Kicap manis cap kipas udang
Gula
3 biji cili api (jangan banyak takut pedas)
Air rebusan ayam

Masukkan kicap manis, gula dan cili api ke dalam blender dan kisar sampai jadi pekat. 

Thursday, 13 June 2013

cake tepung beras carrot-keju


Salam sayang dan salam ceria buat semua sahabat zila..
alhamdulillah masih diberi ruang dan kesempatan untuk berkongsi lagi disini..walaupun kadang-kadang kemalasan nak menaip tue datang.. he he heee


Kesibukan untuk para ibu kembali semua..menguruskan anak-anak kesekolah,menyiapkan sarapan pagi..dan ada sesetengahnya menghantar dan mengambil anak dari sekolah.. memang kerja ibu tak ada penghujung kan..

hari ini zila nak berkongsi bersama sahabat zila satu resepi cake yang sedap dan lembut yang baru ini zila sempat cuba..biasanya kalau buat kek mesti guna tepung gandum ..tapi kali ini guna tepung beras..alhamdulillah rasanya tidak mengecewakan..lembut sangat..



cake nie sangat simple,kita boleh kukus dan bakar..kali ini zila cuba cara kukus dahulu ..next time nak try cara bakar pulak..quantiti carrot tue pun zila tak  ikut sukatan..agak-agak jew.parutan keju  zila letak  lebih-lebih..sebab hubby penggemar cheese,atas permintaanya juga zila tambahkan buttercream diatasnya..

terima kasih penyumbang resepi ibu doktor Analisa..yang duduk jauh nun di Madinah al munawwarah..menurut abel cake ini lebih sedap dikukus..tapi suami beliau lebih suka yang versi bakar..next akk zila coba yang bakar ya abel..tqvm dear..



buat sahabat zila yang nak mencuba..zila seratakan resepi versi bahasa malaysia disini sebagai rujukan untuk zila juga dimasa akan datang..hasil cake ini tak banyak..pada sesiapa yang nak buat agak besar kena double kan resepinya.selamat mencuba..bye semua.

Cake tepung beras carrot-keju
Bahan
3 butir telur 
75 gram tepung beras
75 gram gula pasir
60 gram parutan carrot - asingkan 2 sudu makan
30 gram parutan keju cheddar 
3 tbs minyak masak

Cara 
1. sapu loyang dengan minyak atau mentega. kemudian tabur dasar loyang dengan sedikit parutan carrot,
2. pukul telur dan gula dengan kecepatan tinggi hingga mengembang.
3. Masukkan tepung beras, kacau perlahan-lahan dan searah dengan spatula besar    agar adonan tidak turun dan bantat.
4. Tambahkan carrot, keju, dan minyak masak dan dikacau perlahan.
5. Tuang adunan kedalam loyang.
6.Panaskan pengukus terlebih dahulu -sehingga naik wap.kukus kek selama 20 minit atau di bakar dalam oven.
6. Setelah sejuk keluarkan dari loyang.

Friday, 7 June 2013

sarawak kami datang part 3 - jom tengok orang utan


Salam ceria dan bertemu kembali ...
Dah menghampiri penghujung cuti sekolah..zila sambung kisah percutian kami ke sarawak aritu.. saja nak berkongsi manalah tau ada kawan-kawan blogger zila nak bawa anak-anak kesana bila ada kelapangan..dapat la juga sedikit info kan..lama benar kisah sarawak terhenti ke part 2 ..ini semua kerana lappy zila tengah sakit..nak trnsfer pic sarawak ke PC sangat-sangat la malas..oleh kerana minggu nie free zila buat semuanya..


masuk hari ketiga kami di negeri sarawak,awal pagi dah bagun bersiap-siap untuk ke Pusat Hidupan Liar Semenggoh - Semenggoh wildlife centre.pusat ini diwujudkan bagi memelihara orang utan yang semakin pupus..penempatan Orang Utan terletak di Semenggoh Nature Reserve (653 hektar) telah dibuka dari tahun 1975..memang lama kan..


kena ikut arahan ranger-ranger yang bertugas ..memang tak boleh buat bising..biasanya pukul 9 pagi orang utan akan keluar..feeding time..kerana waktu itu ranger akan memberi makan..so jangan lewat sampai nanti terlepas peluang nak tengok orang utan secara live.



kebanyakan pelancung asing suka kemari..sebahagian besar memang orang asing.diorang dah ready dengan kamera masing-masing..sedang menanti kemunculan orang utan tue jer..



setelah beberapa minute menunggu muncul juga orang utan yang dinanti-nantikan..tapi kami dapat melihat dari jarak jauh..oleh kerana zila ada bawa lens untuk snap jarak jauh..so pic kami nampak la clear sikit..


untuk melihat aksi mereka lebih dekat sikit bolehlah masuk beberapa meter kedalam hutan..ranger akan memanggil orang utan dengan nama khas yang diberi..jika bernasib baik dapatlah tengok orang utan yang paling besar..kalau nasib tak baik seekor pun tak datang..

Ranger sedang memanggil orang utan untuk menggambil makanan


Beberapa minit menuggu akhirnya muncul juga orang utan nie..yang paling besar namanya ritchie..

antara beberapa aksi yang dapat kami snap.





semua aksi-aksi nie anak zila yang snap..bermacam-macam gaya sibuk dia nak ambil..alang-alang dah masuk hutan zila suruh dia ambil pic periuk kera ..lama betul tak jumpa periuk kera..kalau dekat nak jugak bawa balik letak kat meja opis ..he hhee





cantik kan?


selepas puas melihat aksi orang hutan kami meneruskan perjalanan ke sini pula..kedai menjual tikar sarawak.dan barang-barang berasaskan rotan..harganya lebih murah..tapi kedai nie kecil jew..tak banyak sangat pilihan..



sesiapa yang nak beli diorang boleh hantar melalui pos sehingga sampai ke semenanjung ..siap wrap cantik-cantik lagi..zila tak beli apa-apapun disini..sekadar cuci mata..




tikar nie zila berkenan tengok..sama macam kat johor jugak design anyamannya..


kami meneruskan perjalanan kami ke kilang membuat pasu sarawak..pasu Sarawak sememangnya memiliki keistimewaan tersendiri bermula daripada saiz, bentuk dan warnanya yang pasti membuatkan pelancong tempatan mahupun asing membawa pulang sebagai tanda kenangan.


amat berbeza dari segi coraknya jika dibandingkan dengan pasu dari air hitam johor..setiap pembuat pasu itu perlu memiliki sikap sabar, teliti dan minat yang tinggi kerana tanpa semua nilai tersebut pasti seseorang itu akan berhenti separuh jalan.


Bazaar



Main Bazaar adalah tempat popular di Kuching. Terletak berdekatan Kuching Waterfront. Merupakan deretan kedai kaki lima yang menjual barang-barang perhiasan dan kraftangan buatan tempatan.


Untuk anda yang hendak membeli cenderahati sebagai buah tangan dari Sarawak, Main Bazaar adalah jawapannya. Terdapat banyak pilihan jenis cenderahati yang murah dan boleh dibeli secara pukal. Barang- barang seperti Pua Kumbu, T- Shirt Sarawak, Pasu Sarawak, Kek Lapis Sarawak, Kraftangan Rotan dan Tikar yang bermacam jenis selalunya menjadi tarikan pengunjung yang datang.
Main Bazaar dibuka pada setiap hari dari pukul 8.00 pagi hingga 6.00 petang.



Antara deretan barangan yang dijual..segalanya ada disepanjang deretan kedai disini..kek lapis pun ada..harganya lebih kurang jew..sampai letih kaki  round di sini..sebab leka dengan hasil kraf yang unik..



Disebelah petang..kami sempat meyusuri sungai sarawak dengan menaiki sarawak river taxi..charge yang dikenakan rm 20.00 seorang..tempat duduk yang selesa dan driver boat merangkap pemandu pelancung didalam tue akan bercerita mengenai sejarah negeri sarawak..dari mula sampai ke penghujungnya..kita hanya mendegar sambil tue boleh layan perasaan melihat pemandangan disepanjang sungai..




pemandangan didalam river taxi..masing-masing melayan perasaan..

diantara pemandagan indah dikiri kanan persisiran sungai

Bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak

Bangunan sembilan tingkat ini berharga RM300 juta dengan bumbung berbentuk "terendak" . Di dalamnya terdapat dewan konvensyen dan dewan jamuan, yang masing-masing boleh memuatkan 5,000 orang dan 800 orang . Seni bina serta reka bentuk dalaman hasil kerja tangan para tukang dari Uzbekistan, yang mencerminkan kepelbagaian budaya yang wujud di Sarawak.
Dewan ini bakal menjadi mercu tanda unik Luasnya 760 meter persegi dengan ketinggian 27.7 meter dan garis pusat 30.9 meter serta dikelilingi kawasan hijau seluas 50 hektar, termasuk taman orkid.
Ia dibina di atas bukit berhampiran Sungai Sarawak dengan panorama Astana Sarawak di sebelah kiri dan Kota Margherita di sebelah kanannya.



Masjid Pertama yang dibina di Bandar Kuching ialah pada tahun 1847. Masjid Besar inilah yang pertama dan paling tua di Negeri Sarawak dan telah menjadi lambang Islam di negeri ini. Masjid telah dibina oleh seorang Ketua Orang Melayu Sarawak yang termasyur dan ternama, iaitu Datu Patinggi Ali dan keluarganya.

salah satu peninggalan generasi brooke yang lama bertapak disarawak..brooke dockyard.

 salah satu perkhidmatan untuk meyusuri sungai sarawak river cruise ..tambangnya hanya rm60.00
kalau nak merasa naik sampan pun boleh ..lagi best 



oklah sampai disini dahulu buat kali ini..bersambung di next entry..bye semua..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...