Pages

Thursday 25 July 2019

Bingka Pandan kegemaran kami

Bingka pandan..
Antara kuih kegemaran kami..kuih nie kalau makan panas-panas lepastu ada kerak hitam sikit kat tepi tu..perghhh nikmat rasa ..hihiii

Jarang sangat sebenarnya saya beli bingka kat luar..kalau teragak nak makan memang rela buat sendiri..biasanya buat pakai loyang bulat..atau kadang guna loyang petak.
kali ni tukar acuan guna acuan kuih bakar  pecah lapan..dapatlah dalam 4 biji bila guna resepi ni.elok dan sedap sangat ..kena dengan tekak kami.
Saya lebih suka mix santan dan susu cair dari guna santan sepenuhnya.rasanya lebih lemak dan sedap.
Puas saya mencari pic bingka ni di folder tapi tak jumpa pulak..ikutkann ada saya snap pic step by step aritu..
oklah yang nak mencuba resepi disertakan disini sebagai rujukkan diri sendiri dan pengunjung blog yang tak pernah jemu kemari walaupun tuan blog on off ..ha haaa


Bingka pandan
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan - atau ganti dengan susu cair atau mix 1 1/2 santan 1 cawan susu cair
ikut selera masing2
1 cawan jus pandan  dari 10 helai daun pandan..potong kecik dan blend
1 cawan gula
2 sudu besar butter - cairkan
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
Sedikit bijan hitam dan putih

caranya
mix kesemua bahan..kemudian tapis.
sapu acuan dengan butter atau minyak sapi.
tuang adunan.bakar 10 minit kemuan keluarkan dari oven tabur bijan.
masuk semula dalam oven suhu 170 api bawah dahulu hingga 20 minit guna api atas bawah bakar hingga garing.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang