Pages

Thursday, 16 June 2016

Menu berbuka 10 Ramadan

Biasanya lepas solat isyak zila akan tidur dulu sambil tidurkan anak,lepastu mesti bagun semula pada pukul 1 lebih.lepas buat solat sunat tahajjud sambung pulak load gambar untuk blog..seronok pulak sekarang ini nak menulis blog ha haa haa.mungkin bulan puasa kot sebab banyak resepi masakkan yang nak dikongsikan..
Dah masuk ramadan yang kesepuluh moga amalan-amalan yang kita lakukan sepanjang bulan ramadan ini diterima Allah.Beberapa hari lepas hari ulangtahun perkahwinan zila dan suami doakan yang terbaik untuk zila dan suami yer moga jodoh kami kekal hingga ke akhir hayat disamping mendapat zuriat yang soleh ameen.

Sambung cerita menu hari yang kesepuluh pulak,hari ini zila tak masak nasi tukar hidangan goreng kway teow pulak.digandingkan bersama ayam goreng boxing..zila pernah kongsikan resepi ayam goreng boxing disini dulu..seketika dulu ayam boxing sangat famous ramai blogger yang telah mencubanya..kalau dikenangkan zaman berblog dulu memang seronok..he heee
ok untuk set hidagan tambahan zila buat tahu sumbat..ini diantara kes teringin tengok tahu sumbat rakan ig azie yusof dari semalam dah beli tahu tu tapi semalam tak menyempat nak merialisasikan..alhamdulillah hari ini settle selamat dan masuk mulut..ameen rezeki yang Allah beri tak pernah putus-putus.
last untuk air pulak zila buat ais lemon tea yang sesuai diminum setelah makan makanan yang bergoreng ni.tambahkan sedikit daun pudina..ermmm sedap.ok sampai disini dulu untuk hari ini,in sya Allah jumpa lagi esok bye.

Tahu Sumbat
5 keping tauhu -dipotong tiga segi atau menegak kemudian digoreng dalam minyak yang panas,goreng sehingga garing dan kekuningan angkat dan toskan.
Carrot - disagat halus
taugeh - secukupnya
Timun - disagat halus
Potong tengah permukaan tauhu.korek sedikit isi dalamnya kemudian masukkan taugeh,caroot dan timun kedalamnya susun dipiring.

Untuk kuah kacang
segengam kacang tanah - digoreng
3 ulas bawang merah kecil - digoreng
2 ulas bawang putih - digoreng
4 batang cili padi hijau atau merah - digoreng
air asam - secukupnya
kicap - secukupnya

Tumbuk kasar kesemua bahan diatas.Kemudian masukkan air asam sedikit gula jika suka dan kicap.sedia dihidang.


Ayam boxing

  • 5 ketul  peha ayam - nersihkan dibuang kulit potong keliling bahagian tulang atas kemudian tarik isi ayam kebawah. 
  • Taburkan sedikit garam dan lada hitam,masukkan setengah cawan tepung goreng bestari dan daun kari..gaul rata.kemudian pecahkan sebiji telur perap sekejap dalam setengah jam.
  • Ambil tepung goreng Bestari dan golek-golekkan ayam sehingga menutupi keseluruhan ayam,
  • Goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.angkat dan toskan seketika.sedia dihidangkan.



Kway teow goreng
1 paket kway teow
2 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang kecil - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 kiub ayam
2 atau 3 sudu besar lada kering kisar
2 sudu besar udang kering - dikisar
1/2 cawan kicap 
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
taugeh - secukupnya
sawi - secukupnya
daun bawang/daun kucai - secukupnya
3 keping fish cake - dihiris nipis
3 biji telur - digoreng hancur
Bawang goreng

Caranya
Panaskan sedikit minyak,panaskan bahan kisar sehingga kering dan pecah minyak.tambahkan sos cili,sos tiram dan kicap.masak seketika..tambahkan fish cake.
Kemudian masukkan kway teow kacau rata,masukkan sayuran dan telur hancur gaul rata.taburkan bawang goreng ..matikan api dan sedia dihidang.

Ais Lemon Tea
Rendamkan serbuk teh kedalam sedikit air panas sehingga kembang tapis dan tambahkan air masak biasa secukupnya.
Tambahkan perahan jus lemon kedalamnya..masukkan daun pudina dan ketulan ais..sedia dihidangkan panas ataupun sejuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...