Pages

Tuesday, 27 November 2012

RVC - happy birthday iqbal aiman


Assalammualaikum,
salam sejahtera dan salam sayanggg untuk semua...bertemu lagi hari ini..semoga semuanya diberi kesihatan yang baik..aminnn..



pada follower baru yang sudi kemari dan meniggalkan jejak terima kasih zila ucapkan..pada yang masih zila tak follow tue tinggalkan link ok..insyallah zila akan follow balik..i lapp u..


berbalik pada entry hari ini...hari ini zila nak sharekan kek yang zila buat pada 22/11 haritue...sebenarnya kek ini istimewa buat anak tunggal zila.. Iqbal Aiman..kebetulan birthday dia sama dengan birthday sultan johor..so satu johor semua dapat cuti...anak zila pun turut berbangga..sebab setiap kali birthday dia orang johor dapat cuti..h ehhee



buat anak ibu yang tersayang..semoga kamu menjadi anak yang soleh..membahagiakan ibu dan ayah..berjaya didunia dan diakhirat..sentiasa diberi kesihatan yang baik..dan semoga tercapai segala cita-cita apa yang kamu impikan..aminnn..



dah lama dia impikan kek red velvet nie..memang sebelum nie zila tak pernah buat..so sempena hari jadi dia zila tunaikanlah apa yang dia hajati..walaupun deco yang ala-ala nie..tapi dia tetap suka..hehehe..tak apalah kan asal anak happy..sebab dia anak lelaki dari awal dia dah beritahu zila supaya  buat simple-simple jew..dan hasilnya nielah..memang sangat simple..h ahha a


oklah pada sesiapa yang nak mencuba zila sertakan resepinya disini..resepi asal zila ambil dari myresepi sumbangan life..

bagi zila resepi nie sedap..sesuai dengan tekak kami..dan krim cheese tue resepi dari ayu..rosri kitchen.. tq kepada kedua-dua insan ini yang sudi berkongsi resepi..i love u ..

Red velvet cake
Bahan-bahan
2 1/2 cawan tepung kek
1/2 sudu kecil garam
3 sudu besar cocoa powder
1/2 cawan unsalted butter
1 1/2 cawan gula kastor
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan susu segar di campur dengan 1 sudu kecil cuka
2 sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil baking powder

cara-caranya

  1. Panaskan oven (175 degree) dan griskan loyang dengan mentega.
  2. Ayak tepung, garam dan cocoa powder. Ketepikan.
  3. (**) Dalam bekas yang lain, pukul mentega hingga lembut (1-2 minit) masukkan gula dan pukul hingga kembang (2-3 minit).
  4.  Masukkan telur, sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan esen vanilla.
  5. Dalam bekas yang lain, masukkan campuran susu + cuka dengan pewarna merah. Gaul hingga rata.
  6. kemudian  masukkan campuran pewarna berselang-seli dengan campuran tepung ke dalam (**)
  7. Dalam mangkuk kecil, campur cuka dengan baking soda dan segera masukkan ke dalam campuran di atas.
  8. masukkan ke dalam oven dan bakar sehingga masak.



Cream Cheese Frosting

Bahan-bahan
250 gm cream cheese
2 cawan fresh cream
50 gm gula icing
2 sdb butter
1 sdb krimwell

Cara-cara
Mix gebu cream cheese.masukkan gula icing, butter dan krimwell.mix sebati dan masukkan fresh cream.
mix dengan kelajuan tinggi dan boleh lah make-up kan pada kek tadi.



41 comments:

mori said said...

salam pagi zila... waahhh canteekk betul kek zila... happy belated besday untuk anak zila...

Nooriah Abdullah said...

salam Zila..
alahai cantik sngat kek rvc tu akak bekenan lah, dah baca satu persatu tapi macam tak faham sangat lah sbb ingin jugak nak buat utk busday anak kak Noor nanti heee

mama sara nur said...

Hepi belated besdayyyyyyy
semoga penuhi impian mama jadi anak yg baik ye
cantik sgt kek besday special airtangan seorg ibu ni...ymmy sedapp kek rvc ni
senang nk ingat tarihknya sb berkongsi dgn tarihk org besar he he

norzila said...

wah cantek la kak zila..zila lum pnh test lg velvet ni..hapi belated birthday to aiman..jd anak yg baik ye syg..folo me too tau kak zila..tq

ady said...

as-salam zila
So sweet and pretty cake! happy besday to your son...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Zila..Happy Birthday buat anak Kak Zila..Seronokkk ya dia dapat cuti time birthday...

Kek ni pun tak kurang nampak sedapnya..kalau dekat2 maunya saya hulur piring....

Shiela said...

Gud morning Zila cayang.. Happy belated birthday juga buat Aiman cayangg..

Akak kenan sangat kalo deco cake camni. bak kata Farrah selalu, "ni baru Art namanya ibu".. terbaekk.. sungguh terancam juga ngan warna merah membara tu.. :)

dZana said...

Happy belated birthday aimman.. smga menjadi anak yg bijak pandai n solleh.. btuah anak mama ni dpt memotong kek yg sedap n cantik ini.. akk suke deco simple2 camni..

Rohah said...

semoga diberkati Allah utk birthday boy...akak, kita suka deco yang santai macam ni..cantekk..

Kakcik Nur said...

Sungguh menggoda kek yang ditayangkan itu. :)

SRI IDAYU said...

salam...zila
lap u 2 cz sudi mcuba...
happy belated befday boy...semoga menjadi anak yang soleh...really nice deco...i like :)

Marsita yahya said...

walaupun dah komen kat FB tapi nak gak nyibuk kat sini lagi....happy belated besdey buat anakanda Iqbal ya....sebaya rupanya ngan Kiki (anak akak). Igbal minat K pop tak hi hi...kalau minat boley naik sekapal ngan Kiki.

Gee® said...

Adoiii...melampau la Zila nih... terlior k.gee tau!

FnF Simple Life said...

hepi befday... special tu celebrate ngn RVC. cantik betul 4 lapis lagi tuuu.

rahel said...

Cantek kek velvet ni Zila...selamat hari jadi Iqbal...

Kakzakie said...

Wah... untung betul aiman sebab mummy expert bab membaking. Nak red velvet ke blue velvet pun mesti jadi punya. Kenapa tak jemput auntie. Auntie pun cuti juga tau hari tu...

Happy belated birthday aiman sayang:)

yan's cottage said...

selamat hari lahir untuk iqbal aiman moga panjang umur murah rezeki dan menjadi anak yang soleh Amin.....

Amie said...

Happy belated birthday Iqbal Aiman... moga jadi anak yang soleh, berbakti pada nusa, agama dan bangsa.
Air tangan ibu tiada tandingannya Zila, itulah yang terbaik untuk anak...

tun_telani said...

happy birthday iqbal aiman! moga menjadi anak yg soleh.. teringin nk mkn rvc jugak, blm pernah buat lagi.

hazila said...

Untung ada omak yg ghajin ni kan.... Meh akak nak rasa sikit.

Tina Othman said...

walah shanteknya, tina suka effect tepek2 mcm ni kat kek, nampak sangat berseni hehe

happy belated besday buat iqbal aiman, moga menjadi anak yg soleh dan dpt memimpin keluarga, inshallah

Evelyn Gemina said...

Canteknyaaa kek RVC kak zila, bertuah ada mummy yang rajin buatkan kek : )Dah abis ke kak zila???nak sikit ya : P

ummiakid-lily said...

Happy besday untuk anak Zila... muga berjaya dunia dan akhirat...

nanti boleh auntie tumpang kek sekali ye...sebab kongsi bulan besday ni...beza 5 hari jer...kalau tahun bertahun² beza ye.... :)

Melly Octaviana said...

Happy belated bday boy.. semoga menjadi anak kebanggaan ibu dan ayah .. cantik kan cake yang ibu buat, masih ada kah buat auntie coba.. hehe

inazamri said...

bukan saja cantik..pasti mmg sedap kek tu.nak sikit...

Qasey Honey said...

slm Kak Zila sygg...
hppy belated besday buat anak akak Iqbal yer..smoga mjadi anak yg soleh n rajin2 bljr tau..

cantik sgt kek ni..QH suka deco yg cmni..simple tp mnarikkk..leh tiru x nti..hehe

cquek said...

Wow – that final shot is completely swoon-worthy. Sounds delish too!

Aida78 said...

sedapnya...n cantik

fiza said...

Happy belated birthday Iqbal Aiman. Kek itu sungguh menggoda.

rose manap said...

salam zila,
mengancam betul RED nya.... cantik.. very d tempting gitu.. something that others can't resist for sure... BUT, I got to forgo this time la ... sob..sob.. sob..

ogyep yummy mellow said...

salam again,
tak boleh tahan rasanya... nak forgo ke tidak... rasa sikit aje lah ya..

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Chinese people will say this cake look very "Ong " because it look so red and "Ong ", hehehe .. Gorgeous cake you have here..

Naz / Nadz COSK said...

assallamualaikum zila..

Happy belated birthday utk anak zila..Semoga menjadi anak yg soleh..

Cantiklah gambar2 yg zila shoot... Seriously...terpesona Naz tgk... Zila tinggal di Johor tu di mana ye?

Norzie hany said...

Cantiknya warna dan deco kek rvc tu,rajinlah zila ni.Happy birthday Iqbal moga menjadi anak yg soleh.

Yatie said...

Happy Belated Birthday buat Iqbal, moga menjadi anak yg soleh yg sentiasa membahagiakan dan membanggakan ayah dan ibumu. Aamiin.

cantik kek yg mama buat tu...wat terliur je...

Lieza Ag said...

Huhhh..comell gila kek nie..nk mkn pun syg.... :)

Lieza Ag said...

Huhhh..comell gila kek nie..nk mkn pun syg.... :)

Ayu said...

Assalam zila, sorry akak datang lamabt ya..Happy belated birthday to Iqbal!!..semuga dipanajangkan usia di murahkan rezeki..membesar dgn sihat menjadi anak yang baik, soleh, berjaya didunia & akhirat ..cantiknya kek zila buat tu!!! sunggu creative!!!

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Zila.
Happy belated birthday to Iqbal.. Semoga Iqbal jadi anak yg soleh dan kebanggaan keluarga.Untung laaa mama dia buatkan kek RV..hehehe..

Nur-nba said...

Salam..Happy Belated Birthday buat anak Kak Zila... Iqbal.. Moga membesar menjadi anak yg soleh dan bijak... Mengancam kek RV ni.. Nur tak pernah rasa lagi.. jakun sikit.. Tq Kak Zila sebab sudi datang blog Nur.. ~Salam perkenalan.

atie @ ejay said...

WAAAH terguda dgn RVC yg merah itu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...