Pages

Friday, 30 November 2012

nasi ayam


Assalammualaikum
selamat sejahtera dan salam sayang semuanya..hari jumaat yang indah..alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk menulis dan berkongsi idea-idea masakan bersama..terima kasih atas kunjugan dan atas ucapan birtahday yang indah untuk anak zila tue..i love u ..



dah sarapan belum??
he heee kita minggu ini datang office awal..dalam minggu ini anak zila menduduki peperiksaan darjah khas sek agama..kalau orang johor mesti tau kan sekolah agama nie..hari ini last day dia exam..zila doakan semoga anak lulus dengan cemerlang ..amin...



so dalam minggu ini zila tak sempat nak siapkan sarapan dirumah..masing-masing beli jew lah..hari ini zila beli kuih cucur badak..uiitss sedapnya lahaiii..dah lama betul tak makan cucur badak..beli 2ringgit pastu makciktu free 1 ketul lagi..wahhh murah rezeki pagi-pagi nie..kata makcik tue dah lama x nampak zila..hampir setahun ..rindu dia kat kita..he h ehe ada jugak orang rindu kan...h ahhaaa.



oklah berbalik kepada masakan hari ini,
nasi ayam nie zila masak pada 22/11 haritu..bersempena hari jadi anak zila ..sebenarnya time itu buntu nak masak apa..last-last muncul idea nak buat nasi ayam..lagipun memang dah lama tak buat..





biasanya kalau buat nasi ayam zila guna resepi sendiri..yang dah bertahun-tahun zila guna,zila suka mencuba sesuatu resepi yang baru jadi untuk nasi zila ambil resepi didapur kak amie..suka pergi selongkar dapur kak amie nie..kerana beliau antara insan yang terhebat bila didapur..alhamdulillah nasi ayam jadi dengan elok..dan sedap..cuma zila tak guna beras basmathi sebab dah kehabisan stock..he hee so pakai jew lah mana yang ada kan..kalau guna lagi sedap..



untuk resepi ayam dan sambal ..zila guna resepi sendiri,dah selalu guna resepi ini..rasanya sedap bagi kami sekeluarga..sup pulak ..sup simple jew ringkas dan mudah..oklah pada sesiapa yang nak mencuba bolehlah ambil resepi ..jumpa lagi bye semua..muahhh.






Nasi Ayam 
by - Amie's Little Kitchen
dicuba oleh - zila4ever.blogspot.com

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi - rendam selama 10 minit dan kemudian basuh bersih
3cm halia - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 sudu makan minyak zaitun
1 sudu makan serbuk pati ayam Maggie - zila letak 2 kiub pati ayam maggi
1 helai daun pandai - siat dan simpulkan
air secukupnya - anggaran 1:1.5 (1 cawan beras = 1.5 cawan air)

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam rice cooker.
2. Tekan suiz memasak dan jangan dibuka sehingga nasi masak dan kering.

Ayam goreng
by - zila4ever.blogspot.com

bahan - bahan untuk perap ayam
1 ekor ayam - cuci dan bersihkan
kicap - 4 sudu besar atau lebih
2 sudu besar lada hitam kasar
2 sudu lada sulah serbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 inci halia - tumbuk halus

cara:
rebus ayam ,masuk bawang putih dan serai yang diketuk, masuk skit garam.bila dah mendidih angkat ayam dan perap dengan kesemua bahan hingga 1jam atau lebih.
kemudian digoreng hingga garing..saya suka lebihkan lada hitam..

sos cili
2 biji tomato 
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili padi - lebihkan juka suka pedas
sedikit cuka makan
kisar semuanya hingga halus.perasakan dengan garam dan gula.

Bahan untuk sup
air rebusan ayam
1 sup bunjut
1 inci halia - diketuk
2 ulas bawang putih - dihiris
2 batang serai

- masak kesemuanya hingga medidih.hidangkan bersama hirisan daun sup dan daun bawang.

28 comments:

Gee® said...

Nak nasi ayam jugak.... terlior sudah...

yan's cottage said...

salam ZILA....
mmmm....sedapnya nasi ayam tu....boleh minta sikit he heee....

zila norazila said...

kak gee.
alamakkk dah habiss la..he hhee

zila norazila said...

yan's
bolehh..tp sikit jew tauu:)

Marsita yahya said...

yum yum...Zila...sedapnyer...good luck to Iqbal utk examnya...

zila norazila said...

marsita yahya
tq kak mar:)

FnF Simple Life said...

bestnye nasi ayam... yg ni tak guna air rebusan ayam ye. nmpk mudah. gud luck to iqbal

zila norazila said...

fnf
x payah,cuma ganti dgn kuib ayam jew..tp rasanya mmg sedap...

Zaliedana said...

Assalam kak ziela cayang..wah2 set nasi ayam akak msk nmpk sdp sgt,ngan pic yg memukau,pinggan yg cantik,fuhh terliur sudah..akak sy nak 1 set penuh pinggan ya..mkn utk 2org,sekali bb nk tmpng merasa,hihi..

Shiela said...

lapar terus perot akak nengok ni yang.. gambar pun cantek.. terbaekkk.. :)

Mamasya said...

Aslmkum Ziela.kalau nasi ayam mmg favorit anak2 akk. betul tu kalau buntu nak masak apa....nasi ayam mmg sesuai dimasak...tak payah masak lauk lain.
gook luck utk anak Zila & happy belated besday juga.

Kakzakie said...

Samalah anak no. 2 kakak pun periksa SDKA juga zila. Hari ini last dan abang ambil kejap lepas solat jumaat di asramanya.

Presentation zila tak boleh dinafikan buat akak macam nak makan masa ini juga.

Rohah said...

mengancam betul ayam tu kak...bila nak panggil mamam ni..hehe

Miss Zahirah said...

sedapnyer nasi ayam tu.. terliur la.. hihihi

ady said...

as-salam
sdapnye nasi ayam...nak nasi ayam satu..

Qasey Honey said...

sedapnya tgk nasi ayam tu kak...lagi la bile tgk tang ayam tu..kecur dbuatnya..hehe

Evelyn Gemina said...

Dari tadi blog walking, semua resepi sedap2, sekarang nampak nasi ayam pulak, erkkk rosak diettt...sedapnya kak zila...

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

macam nasi ayam jual di kedai, sedapnya..

Amie said...

Assalamualaikum Zila cayangggg...
terima kasih sudi cuba resepi nasi ayam tu... Kak Amie gunakan minyak zaitun selepas study tentang khasiat minyak tu (beli 2 buah buku)...., masak nasi ayam tanpa gunakan air rebusan ayam sebenarnya lebih ringkas dan mudah ye Zila... kalaulah dapat merasa hasil air tangan Zila!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Alamak saje tau Zila tayang set nasi ayam yang sungguh mengancam tuh! Uish, lapar balik!!! :)

asmah yusof said...

Salam zila cyggg....aduhhh terlambat sudah kannnn....hehe....looks tempting dear...mmg bikin i tergoda tuk buat esok...hehe

inahar ali said...

wallaaa..sedapnye zila cayang!! nasi ayam nak..kek red velvet pun nak..semua naakk!! camner tuh??

Mas Sani said...

haduhaiiiii...penat kita berlari nak pergi rumah akk ni...comfirm dh hbs la tu kan huuuuuhu...

sambal nasi aym tu mas nak la resepinya...mintak izin ye kak :)

Wattie said...

Salam Zila,
Nasi ayam tak pernah menjemukan keluarga akak, nampak sedap hasilan dari dapur Zila

mama sara nur said...

nakkkkkk nasi ayam he he mesti dah abis kan Zila
sedap kalu pekena nasi ayam ni ,akak paling suker nasi ayam cam zila masak ni isshhh lapo la nengoknya

cerita best said...

wahhhh tgk cm sedap ja nk sikit dh la pakjoe pun x mkn lg hahahha

rahel said...

Puas hati dengan set nasi ayam ko ni Zila....bikin lapar jer...

Si Matatajam said...

Sedapnya nasi ayam..M dah Bookmark tau.. Nnt nak try..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...