Pages

Monday, 3 December 2012

puding kukus laici


Assalammualikum
salam sejahtera dan salam sayang untuk semua..tupp tup dah hari isnin balik..wahhh cepatnya masa berlalu..baru dibuai lena dengan cuti dua hari..he hehe tiba-tiba dah kena kerja balik..


semalam tekak ini terasa -rasa pulak nak makan puding..puding apa-apapun tak kesahlah asalkan ianya bernama puding kan..asalkan boleh lepaskan keinginan tekak...dengan berbekalkan sedikit kerajinan yang ada mencarilah resepi-resepi puding yang sedap-sedap..



last-last teringat satu tin laici yang dah lama tak terusik..terperuk jew dalam almari tue..kesian pulak tengok ..nak buat air macam malas ..sebab tekak nie tengah perit..nak minum ais-ais pun dah malas takut semakin melarat sakit tekak nie...


so terjumpalah resepi puding yang ini..nampak mudah dan sedap..first time baca resepinya saya dah mula suka..sebab tak banyak kerja ..cuma blend dan kukus ..wahh amat sesuai dengan keadaan saya yang tengah malas semalam..he hhee


zila ambil resepi di myresepi..ada beberapa blogger juga yang dah mencuba..kak hazila my small kitchen pun ada buat..kak ummi kuantan pun ada buat jugak siap letak strawberry lagi kan ..uittss kecurr sungguh..he hhee..puding ini sangat lembut sebenarnya..sesuai masukkan dalam bekas kecil-kecil dan terus makan tak payah potong -potong..zila lebih suka masuk dalam loyang..sebab selalu makan sikit-sikit..kalau satu cawan tue kadang-kadang anak tak habis makan...

tapi bagi zila puding ini sangat la sedap..rasa manis yang seimbang..makan time sejuk-sejuk...perghhhh memang sedapp..he hhee ayat buat orang kecur.
oklah pada sesiapa yang nak mencuba silakan..zila sertakan juga resepinya disini sebagai rujukan diri sendiri..bye semua..selamat mencuba..





PUDING KUKUS  LAICI
Resepi: Kimin 03 @ MyR
dicuba oleh:zila4ever.blogspot.com


Bahan Bahan

  • 1 tin susu cair
  • 4 keping roti putih 
  • 4 biji telur
  • 1 sudu makan gula pasir
  • Isi laici
  • sedikit essen vanilla - zila tambah

Untuk Jelly
  • 1 packet jelly nona perisa strawberry - zila guna perisa raspberry
  • 400 ml air




Cara cara
  1. Panaskan kukusan.
  2. Rendam roti di dalam susu cair. Kisar hingga halus roti, susu cair,telur dan gula.
  3. Masukkan bahan kisar ke dalam loyang yg sesuai dan kukus lebih kurang 30 minit.
  4. Angkat dan biarkan ia sejuk.
  5. Sementara itu sediakan jelly mengikut arahan di kotak.
  6. Susun buah laici di atas adunan yg telah dikukus tadi.
  7. Tuangkan jelly ke atas adunan. Sejukkan sebelum dihidang.

22 comments:

Nooriah Abdullah said...

salam zila, dan dan lapaq ni baru lepas sipa berkuntau kat dapur tiengok puding ni aduii melelehhhh you bak sepotong je boleh>>

fiza said...

Adooiiiii...pepagi tgk gambo makanan ni bley terliur di buatnya.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

macam triffle pun ada tapi yg ni mesti lagi menyengat kan..

Marsita yahya said...

Salam Zila...waa...sedap ni...nanti leh cuba.. akak CP dulu resepi yer..

yan's cottage said...

salam ZILA....
pagi2 dah nampak puding....sedap pulak tu....lepas nie....kena cuba...tq kongsi resepi

Gee® said...

aaarrgghh!!! kecur...

Sue @ Nenie said...

salam Kak..sokong...betul2 senang nak menggodeknya...wahhh boleh masuk list ni...

ady said...

as-salam zila
I wish I had one of them!They are perfect!!!

hana said...

salam zila... rasanya mcm penah buat dulu cumanya klu tak silap masa tuh kek bawah tuh agak padat dan agak keras sket.. dah la wat dlm cwn.. gli ati juga bila masa nak mengoreknyer.. hihihi... tak pasti la plak sama resepi or tidak... ppon zila punyer nmpk sodap dan munge tuh sgt santekkkkkkk

Tina Othman said...

argh terseksa jiwa raga tgk, sedapnya

bila lama tak makan desert, tgk yg ini alahai, mintak lah sikit

mama sara nur said...

assalam Zila
sedapnye.. laici ni sedap kalu kat umah tak sempat ada anak2 suker makn camtu je he he.
puding kukus akak tak penah cuba lg sb selalu puding laici agar2 tu sempat buat he he

Kakzakie said...

Tak pernah lagi kakak makan yg macam ini. Sedap mesti moist nie Zila..

Pandailah zila buat. Cantik lagi.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Terus lari ke sini dari Global Foodies! Cantik sangatttttt! Lovely shots dear...mengancam! :)

asmah yusof said...

same like love...i trs jer cpt terjah bila tgk pudingnya...sedap!!!

Evelyn Gemina said...

Uhuuuu, segarnyaa kak zila, sedap tuuu...

Amie said...

Alahai... sedapnya dessert! Kalau dah sejuk ni gerenti setengah loyang kak Amie makan ni Zila!

Miss Zahirah said...

nmpk sedap.. meh la anta kt sya.. hihihi

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Oh, very very special roti pudding, I must try out one day.

Si Matatajam said...

Menariknya...nampak sedap la..

Noor Yusoff said...

As salam zila...nampak mengancam sungguh hehe tergoda nak mencuba pulak.

Rina Audie said...

amboiiii....bikin saya menelan ludah, glek....
Melihat puding kukus laici ini membuat ngiler. Pic nya cantik zila....

zila norazila said...

tq semua yang memberi komen yang indah dan sudi kemari..i love u all :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...