Pages

Wednesday, 23 September 2015

vietnamese spring roll


'Goi cuon' atau vietnam spring roll merupakan gulungan kertas beras 'banh trang'  atau rice paper iaitu hidangan tradisional rakyat vietnam,yang terdiri daripada sayur-sayuran segar udang dan isian yang digemari.

Pada 2011 vietnam spring roll menduduki tangga ke 30 dari 50 jenis masakkan paling sedap didunia.ia juga merupakan hidangan appetizer yang paling popular di restoran vietnam.


Biasanya ia dihidangkan bersama vietnam dipping sauce atau sos cair,tapi zila lebih suka makan bersama sos cili thai.. tambah kan sedikit air suam biar sedikit cair.

Isian dalamnya terpulanglah pada citarasa masing-masing..kadang-kadang zila tambahkan mangga  kacang tanah kasar dan carrot..bolehlah cuba sedap jugak .cara nak gulung pun mudah  cuma celupkan seketika dalam air ratakan semua permukaan rice paper biar semua terkena air..susun sayuran dan gulung.jangan risau sebab rice paper ni senang diolah.



Ada yang bertanya dimana zila dapatkan rice paper ni..biasanya ada dijual di tesco atau giant.mana-mana pasaraya pun ada sebenarnya sebab dah ramai yang suka buat spring roll nie..kalau yang duduk area jb kat pasaraya maslee pun ada ..cari dibahagian mee kering..pasti jumpa.

Dah beberapa hari pos pic vietnamese spring roll di instagram tapi malas betul nak menaip resepi disini..hari ini baru sempat share disni..semoga bermunafaat untuk semua..


Vietnamese spring roll

Bahan-bahan
Beberapa keping kulit rice paper
Udang segar - dicelur dan dibelah dua
Daun salad - secukupnya
Daun Pudina - secukupnya
Timun - dihiris memanjang
Daun Ketumbar - secukupnya
Daun Bawang - secukupnya
Suh hoon - dicelur dan toskan

Caranya
  1. Ambil sekeping rice paper celupkan seketika didalam air,balik balikkan supaya semua permukaan lembut.
  2. Kemudian angkat susun sayur-sayuran,lipat kiri dan kanan dan gulung sedikit,susunkan udang dan gulung sedikit lagi ,letak daun bawang biarkan sedikit terkeluar dan terus gulung sehingga habis.
  3. Sedia dihidang bersama sos pilihan.

Vietnamese Dipping sauce 'nuoc cham'
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan jus limau
2 sudu makan cuka 
lada cili kecil merah - secukupnya 1 atau 2 batang
daun bawang - hiris halus.

8 comments:

aizamia3 said...

eemm.. menarik.. pulak kalau guna udang besar.. anak2 pasti suka.. ;)

Suzana Ibrahim said...

kalau ada rice paper ,masa ni jugak saya buat!

umi's cup cake said...

umi belum pernah cuba ni lagi zila..sebab tak reti nk buat...nampak senang je kan

sağlıklı hayat said...

Merhabalar, ne kadar güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Anonymous said...

This is really one of the healthier (compared to fried version) and easier (compared to ordinary popiah we had in Malaysia which required lots of works from preparing the wrap if to make from scratch and hassles free as the ingredients are blanched instead of cooking.) .....This is also a good alternative food for people with gluten allergic or have indigestion problem caused by wheat derived food.

Maya Amir said...

kulit rice paper tu boleh beli kat mana ye?

Pengobatan Alami Alzheimer said...

menarik

zila norazila said...

maya amir
mana2 pasaraya besar ada,giant tesco..try cari ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...