Pages

Friday 8 November 2019

Kuih Cara berlauk ohsemm

Salah satu kuih yang jadi fav saya sejak dulu lagi..
kiranya agak pantang jumpa kuih nie..rasa ralit sangat bila dah nampak tapi tak beli..huhh macamtu kan punyalah suka..kalau jenis orang yang jual letak inti banyak lahaii lagi nikmat kan rasa,
Ada yang orang jual sedap..ada yang biashee biashee jew..ada yang so so..biasalah air tangan lain-lain..

Bila mood rajin saya datang selalunya memang timbullah kuih cara didapur rumah nie..itu pun kalau iqbal ada..kalau tak mood nak try dan buat kuih muih macam kelaut dalam.
Simpan resepi kuih cara disini..nanti senang nak semak semula..sejujurnya gambar dan resepi disini saya buat rujukkan diri sendiri kalau teringin nak buat cari jew balik diblog sendiri.



Kuih Cara Berlauk
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
4 cawan santan
Garam secukupnya
Sedikit pewarna kuning
1 sudu besar minyak masak

Caranya
Masuk kesemua bahan kedalam blander kisar..dan tapis.
Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. Kemudian tabur dengan hirisan cili,daun sup dan bawang goreng.Tutup loyang dengan penutupnya.
Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.
Angkat dan keluarkan dari acuan.hidangkan.

Bahan inti
300 gram daging atau ayam kisar
2 sudu besar serbuk kari
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk lada
kiub ayam

Caranya
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan bancuhan rempah kari dan serbuk lada yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian kacau sehingga kering airnya.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.siap
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang