Pages

Tuesday, 8 July 2014

menu berbuka kami



" The blessed month of the year has come. It’s the season of Ramadan. Fasting, praying, repenting from sins. Hoping that Allah shower you and your beloved with loads of blessings. "


Assalammualaikum
salam ramadan..salam sayang untuk semua sahabat zila diluar saya..bersua lagi hari ini..puasa hari ke sembilan..

sebenarnya dari awal ramadan lagi nak berkongsi menu berbuka  disini..tapi tulah kita mampu merancang ..tuhan yang menentukannya..
kedatangan ramadan kali ini mengigatkan zila pada ramadan yang lepas..dimana sepanjang bulan puasa zila warded di hospital..isshh kalau kenang balik memang tak sanggup rasanya..berbuka hari-hari dihospital tak terasa nikmat langsung suasana ramadan..ermmm tapi demi baby yang dikandung waktu itu..kami redha atas ketentuannya..

lama rasanya tak berkongi menu masak-masak..bulan puasa nie kalau show gambar makanan bukannya apa..kadang-kadang nak bagi idea kepada kawan kawan yang tengah tercari-cari menu untuk memasak waktu berbuka..semoga perkongsian ini dapat memberi idea buat semua ..

suhun goreng kucai

Ini merupakan hidangan berbuka kami hari ke 7.macam rajin sikit melayan tekak tu yang masak macam-macam..kalau hari biasa memang tak masak..beli jewlah di bazar..jom semak resepi.

SUHUN GORENG KUCAI
2 Pack suhun sedang
2 ekor sotong bersaiz besar - potong bulat
8 ekor udang 
taugeh - secukupnya
daun kucai - secukupnya

Bahan kisar
2 batang lada merah
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sos tiram - 1 sudu besar
1/2 kiub ayam

Caranya
  1. rendam suhun hingga lembut.
  2. bersihkan udang dan sotong,cuci bersih tabur tepung gandum,serbuk kunyit garam dan lada sulah,goreng hingga masak angkat dan ketepikan.

  3. tumis bahan kisar hingga wangi dan garing,masuk sos tiram..tambah kiub ayam..agak karing masukkan suhun.kacau rata dan sebati.

  4. masuk sayur kucai dan taugeh.kacau lagi hingga sebati ,masuk udang dan sotong gaul rata.
  5. sedia dihidang.


 tepung pelita
TEPUNG PELITA
sumber dapur kak jee

Lapisan hijau
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
7 cawan air daun pandan
sedikit pewarna hijau

cara
Larutkan bahan2 atas hingga sebati kemudian jerang atas dapur guna api sederhana sehingga mendidih dan berkilat
Padam api dan curahkan bancuhan dalam bekas atau sampan daun pisang.Tepikan.

Lapisan Putih (Santan)
¾ cawan tepung beras
½ sudu besar tepung jagung
7 cawan santan
½ sudu kecik garam

cara
Larutkan bahan dan jerang atas api sederhana sehingga mendidih dan berkilat.
Padam api dan curahkan atas lapisan hijau. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam fridge.

selepas keluar dari peti ais..sedappp 

 kurma susu
Air kurma susu

beberapa biji buah kurma 
2 cawan susu segar
2 sudu besar gula pasir

cara
masukkan kesemua bahan dalam blander..kisar hingga sebati
sedia dihidang 

siakap tiga rasa

Bahan
1 ekor ikan siakap
Tepung jagung 
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit lada hitam

Untuk Kuah
2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
Kiub nanas
daun limau purut -beberapa helai
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut
Garam -secukup rasa
Gula -secukup rasa

caranya

  1. bersihkan ikan,lumur dengan serbuk kunyit,garam lada hitam dan tpung jagung.goreng hingga garing.angkat dan toskan.
  2. tumis bawang merah,bawang putih,cili padi dan serai,tumis hingga layu dan wangi
  3. masuk tomato dan kiub nenas,kacau rata.
  4. masuk bahan sos dan sebatikan.
  5. masukkan daun limau purut.
  6. masak hingga pekat..perasakan garam dan gula.
  7. siap curahkan diatas ikan.


Tuesday, 1 July 2014

kaya homemade


Assalammualaikum..
haii semua ..bersua lagi hari ini setelah beberapa hari cuti  sempena hari raya cina..best tak bercuti?.. mesti masing-masing balik kampung kan..

suasana cuti panjang beginilah masing-masing luangkan masa bersama keluarga..berkumpul bersama..biasanya masak-masak dan makan-makan itu acara yang wajib kan..he hee hee


 zila dan family pun tak berjalan kemana..ada baby kecik nie payah sikit nak berjalan..malas jew..tunggu muhammad besar sikit baru boleh berjalan jauh..

sebab tak kemana-mana  maka terhasillah kaya nie..mood tengah rajin semua benda nak dibuat lagipun bahan-bahan semua ada dirumah..




bila ummi show kat blog dia haritu terus jew bookmarks resepinya..alhamdulillah terlaksana jugak kaya nie..
bila buat sendiri rasanya lebih berbaloi..dari segi kebersihan memang terjamin..dapat banyak pun ye jugak..

semenjak ada berbotol kaya dirumah..asik nak bakar roti jew..he hee kalau roti tak ada biskut pun jadilah..buat sahabat baik zila ummi chumill ..tq resepi..dan penyumbang asal resepi mak lang dan teratak chetam..


lain kali nak buat kaya pandan pulak..mesti sedap kan dengan aroma daun pandan..wah dah terasa-rasa kat tekak nie..so pada sesiapa yang rajin boleh lah mencuba ..kalau malas gi kedai jew beli..tapi kalau nak merasa hasil buatan sendiri ..harusslah mencuba walaupun sekali..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...