Assalammualaikum
bersua lagi..mood nak update blog ne..hari ini nak berkongsi resepi roti kacang merah..
bukan baru buat..tapi dari bulan lepas rasanya..peram gambar kat folder ..malam-malam tak boleh tido edit sikit gambar dan menulis sesuatu disini..
sebenarnya zila jarang nak buat roti..sebab anak sulung lebih suka nasi dari roti..husbnd pulak lebih suka makan chapati atau roti canai..klu buat harapkn zila jewlah yang makan..
Roti Lembut Gebu
Anie Japri FB
Bahan
500 gram tepung roti
250 ml air sejuk dari peti ais
1 biji telur
30 gram susu tepung
80 gram butter/majerin
1 tsp garam
85 gram gula
1 paket yis 11 gram
cara
Guna mixer
Satukan semua bahan kering.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...
Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit.
Kluarkan,tumbuk dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin
bila tengok inti kacang merah dah lama tersimpan ..plan aritu nak buat kuih pau..tapi malas memanjang..last-last tukar plan buat roti ..sebenarnya banyak resepi roti tersimpan dalam buku resepi zila..kebanyakkan resepi sama..kali ini zila cuba resepi dari rakan fb anie japri.beberapa orang blogger pun dah cuba resepi ini.respon semua cakap lembut.
zila buat setengah kilo tepung ..memang muai..kenyang makan roti sampai petang.roti yang lembut.simpan beberapa hari pun semakin sedap.
Berkilat..baru kluar oven terus sapu butter
Anie Japri FB
Bahan
500 gram tepung roti
250 ml air sejuk dari peti ais
1 biji telur
30 gram susu tepung
80 gram butter/majerin
1 tsp garam
85 gram gula
1 paket yis 11 gram
cara
Guna mixer
Satukan semua bahan kering.
Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan telur, garam dan air sejuk..
Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin, kental seperti gmbr dibawah...
Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit.
Kluarkan,tumbuk dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh.
Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur dan bakar selama 30 minit dengan suhu 150c.
Kluarkan roti dan sapu marjerin