Pages

Monday, 8 March 2021

Baryani Telur campur kentang makan dengan Sambal Ijo Terasi

Dua minggu ni kami asik memasak menu Pakistan dan timur tengah,bila suami ada dirumah sepenuhnya segala menu kena tukar sikit.Disebabkan suami tak boleh makan pedas sangat maka Nasi Baryani tu saya makan dengan Sambal Ijo terasi dari @Mrmelting 

Muhammad makan macamtu jew,dan suami buat Raita untuk dimakan bersama nasi ni.

Antara sambal keluaran Mr Melting dalam edisi pack kembara.Senang nak dibawa kemana mana tak risau tumpah.
Sedap jugak Baryani telur ni..kali ini suami guna rempah Baryani yang dibeli dari kedai Pakistan.lain bau rempah dia tak sama dengan rempah baryani kita orang melayu.Dalam satu paket tu hanya guna 1/3 lebih kurang 1 setengah sudu besar jew rempah baryani.so rasa nasi ni light tapi memang sedap.

Saya tumis dulu satu biji bawang besar dadu,1 biji tomato dadu,sedikit jintan hitam dan satu batang kulit kayu manis dengan sedikit minyak.dah agak garing dan menguning bawang tu letak setengah cawan air,tutup biar mendidih.

Bila bawang dan tomato dah hancur masukkan kentang dan rembah baryani.tambah lagi air.Masaklah hingga kentang lembut.dah lembut kentang tu boleh masukkan beras .beras saya rendam dulu dalam 20 minit macamtu.

Ok tambah lagi air,sukatan air ikutlah pada beras ya..saya guna beras Basmathi maka air kena lebihkan sikit.susun telur rebus  dalam nasi tu dan lada hijau potong dua.masaklah nasi macambiasa.dah siap bolehlan hidang dengan Raita.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang