Pages

Monday, 10 November 2014

kluang rail coffee


Assalammualaikum..
hi jumpa lagi hari ini..kalau orang johor sebut je kluang rata-rata diorang tau..mungkin kalau orang luar dari johor masih tertanya tanya kat mana kluang tu..

Kluang (Jawi:كلواڠ) merupakan nama sebuah bandar dan daerah yang terletak lebih kurang di tengah negeri Johor. Ia terletak 105 km di utara Johor Bahru, tenggara Batu Pahat, barat Mersing dan selatan Segamat. 


Kluang merupakan bandar ketiga terbesar dalam negeri Johor selepas metropolitan kedua terbesar Malaysia iaitu Johor Bahru dan Batu Pahat.
orang-orang tua di Kluang bersependapat bahawa nama bandar ini terbit daripada nama sejenis mamalia yang terbang di waktu malam mencari buah-buahan, iaitu kluang ataupun Malayan Flying Fox (Fteropus Vampyrus Linnaeus) dianggap sebagai sejenis kelawar yang terbesar di dunia.

 Terdapat juga cerita yang mengisahkan begitu banyak sekali jumlah binatang yang menyerang kebun buah-buahan sehingga terpaksa dipanggil dukun bagi menghalau mereka, tetapi cerita ini tidak dapat disahkan oleh orang-orang lama di sini. Yang jelas sebuah perkampungan bernama Kampung Kluang telah wujud sebelum tahun 1910 berdekatan bandar Kluang ini. Kehadiran kelawar-kelawar besar ini mungkin disebabkan oleh penebangan hutan di tengah-tengah Johor bagi tujuan membina jalan kereta api dan juga penempatan di Kluang.


dua minggu lepas zila dan family pergi ke kluang,tak ada agenda apa pun.. cuma sekadar ingin mencuba roti dan nasi lemak di kluang rail coffee.sambil menikmati keindahan warisan bangunan lama sejak 1938.sebelum ini pernah jugak pergi kat branch kluang rail coffee di kotaraya,tapi sekarang tak pasti masih ada lagi ke tak setelah plaza kotaraya berwajah baru. 


setelah membaca dari blog kak zakie mengenai kluang rail coffee nie terus teringin nak kesana,,seawal pagi bersiap nak pergi..tapi biasalah kalau dah bawak baby pusing-pusing pukul 11 pagi kami sampai.. pukul 12 tengahari dah nak tutup..

masa kami sampai bahagian depan meja dah penuh..errmmm tak dapat nak duduk dalam ..duduk sebelah luar jew lah..tapi pelanggan memang sentiasa penuh..suasana kedai masih sepeti dulu-dulu..bangunan lama..


roti bakar merupakan daya penarik utama untuk kesini,disamping coffeenya yang dikatakan paling popular.tapi zila tak rasa pun..sebab bukan penggemar kopi..kalau minum takut pening pulak..tu ambil keputusan tak nak mimum..anak bujang jew yang oder coffee zila dan suami teh tarik.



selain tu kami oder beberapa biji telur separuh masak.sedap jugak tambah lada sulah dan kicap cair..


roti bakar nie berbentuk bulat,meja kami menggadap pekerja yang sedang membakar roti meggunakan arang.aroma arang nilah yang menjadikan roti bakar nie berbeza..ditambah dengan kaya homemade dan kepingan butter menambahkan lagi rasa istimewa roti ini.


selain menu utama roti bakar..nasi lemak bungkus pun ada disediakan..nasi lemak sebungkus berharga rm 0.80.. kalau sebut 80 sen mesti dah tau kan tak banyak mana..he hee.. memang tak kenyang kalau makan satu bungkus,kena ambil empat atau 5 bungkus baru puas hati..


nasi lemak sempoi bagi zila..cuma ada sambal dan ikan bilis sedikit kacang tanah..bagi tekak zila sambalnya ok sedap ..



mee pun berharga 0.80 sen..mee goreng biasa..zila biasa kalau makan mee memang nak kena ada ayam goreng..ataupun lauk-lauk lain..baru berselera nak makan..sebab tu badan nie tak boleh kurus ..selera tinggi jew..ha ha haaa tapi dah tak ada ayam goreng makan macamtu jew lah..kalau tak habis sayang pulak..nasib sikit.


ini bahagian depan kedai..tengok dah penuh..close lagi sebab dah nak pukul 12..diorang dah nak mengemas..sambung balik perniagaan pukul 2.30 petang

time nak bayar ..jemm jugak beratur nak bayar


oleh kerana kluang rail coffee ni terletak di stesen keretapi kluang,zila tak melepaskan peluang ..lepas makan zila ke tempat tunggu keretaapi..masih ramai lagi yang menggunakan khidmat keretapi nie..secara jujurnya zila memang tak pernah naik keretapi..tak tau rasa naik kertaapi tu macamana..mungkin seronok kan..memang nak kena cuba jugak nanti ..



beberapa keping gambar sempat diambil suasana sekitar stesen keretapi kluang.


gambar terakhir sebelum balik ke johor bahru..snap bangunan lama..suka pulak tengok bangunan lama-lama..macam zaman p.ramlee dulu.
ok sampai disi dulu untuk hari ini ..see next entry bye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...