Pages

Thursday, 16 April 2015

lala masak sos tiram


Assalammualaikum
lama dah rasanya tak kesini,blog sunyi tanpa kabar berita..manalah tuan rumah menghilang..macam sibuk sangat kan..

terima kasih pada sahabat yang sudi bertanya khabar,alhamdulillah zila sihat macambiasa..cuma agak pack sikit masa..sebab baby muhammad dah pandai mengacau..he hee biasalah budak tengah lasak..

sejak kebelakangan ini zila masak pun simple-simple sahaja.kata orang asal kenyang perut sudah..nak buat yang sedap-sedap memang kena tunggu hari sabtu atau ahad..ada orang take over jaga baby..bolehlah berexperimen sikit  didapur.



hari ini nak share menu simple lala masak sos tiram,jarang sebenarnya zila beli lala..tapi hariitu pergi pasar round-round tengok ikan semua tak menarik..nampak pulak lala nie..ramai orang vietnam beli..teragak pulak tetiba nak masak lala..masakkan macamni memang tak jadi lauk kalau kat rumah zila..masing-masing nak meratah jew..kompom memang kena stanby lauk lain untuk makan dengan nasi.


Lala Masak Sos Tiram
Bahan

½ kilo Lala
1 biji bawang besar                     
2 ulas bawang putih                    
1 inci halia                                              
5 biji cili padi - ikut kepedasan masing-masing    
1 btg serai - dititik
4 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
½ cawan air 
secubit garam

Cara-cara
1.      Tumbuk bawang besar,bawang putih dan halia.tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk dan serai sehingga kekuningan
2.     Masukkan lala dan air biarkan masak sehingga ia separuh terbuka
3.     Masukkan sos tiram, kicap dan garam
4.     Biarkan seketika dan kacau - masukkan cili hijau / merah sebagai penyeri
5.     Bila lala sudah masak angkat dan siap untuk dihidang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...