Dia seorang penggemar tart yang tegar..buatlah tart hari-hari pasti dia tak jemu..
oleh kerana dia dah suka..maka kerapkalilah saya buat tart telur dirumah..berbagai resepi jugaklah saya try ..sesaja nak mencuba resepi yang kawan-kawan share..
Rata-rata resepi tart telur ni kurang lebih sama.yang bezanya ada yang menggunakan susu pekat manis sebagai pengganti kepada gula.ini lagi memudahkan kerja tak payah nak sukat gula jadi ianya lebih mudah.
Untuk crust tu kalau suka yang agak tebal sedikit buatlah tebal..saya memang suka yang agak nipis dan inti yang banyak sebab tu memang semua tart saya kulit nipis.
time bakar egg tart nie kena jaga sikit..jangan sampai mengelembung ye filling tu..nanti dah sejuk tart kita jadi mengecut..guna suhu 150 je..agak nampak permukaan filling dah berkilat dah boleh angkat.
Jom semak resepi..resepi asal saya ambil dari rakan seberang indonesia.
150 gram butter
1 tbs gula kastor
1 biji kuning telur
250 gram all purpose flour / tepung gandum
Caranya
1.Satukan kesemua bahan uli rata hingga menjadi doh yg boleh dibentuk.
2.Masukkan doh dalam acuan tart..tekan nipis dan ratakan..kalau nak crust yg rangup sikit boleh bakar dahulu..cucuk sikit dengan lidi ..kalau tak nak pun boleh terus masukkan filling.
Bahan filling
150 ml susu pekat manis
200 ml air
4 kuning telur
15 gram tepung custard dalam 1 1/2 sudu besar
sedikit esen vanilla.
Cara membuatnya
1.Campurkan kesemua bahan kacau rata..dah sebati semua tapis.
2.Tuang dalam kulit tart .bakar guna suhu 150 api atas bawah dalam 45 minit.
3 siap hidangkan.