Pages

Wednesday, 9 January 2013

bubur cha cha laici







Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang untuk semua..terima kasih atas komen-komen yang indah dari semua dan atas kunjungan kesini..



alhamdulillah bertemu kembali hari ini..berkongsi lagi menu alam maya..dah sarapan belum?..kalau belum kena sarapan dulu nanti perut tue krukk.krukkk tak senang pulak nak buat kerja kan..pagi nie zila tak buat sarapan special..cuma roti telur jew..cukuplah buat alas perut kan..


pernah makan cha cha laici tak?..sapa yang tak pernah tue samalah kita ..boleh geng...percubaan pertama buat cha cha laici nie..hasil skodeng dari blog kak ita yang serba boleh tue..bagi apa jew la pada kak ita tue..hasilnya memang cantik aja lah..resepi asal dari Chef Nor Maiza Ladin dan Chef Norhasniza Jaafar yang dikongsi di RASA ogos 2012..terima kasih atas perkongsian semua..dan zila panjangkan lagi ilmu itu disini..

sebenarnya stock cha cha zila dah beli dari bulan lepas..time nak buat tue yang terdelay aja..h ehhee..almaklumlah...list resepi berbaris jew tunggu dicuba..oklah pada sesiapa nak mencuba resepi zila sertakan juga disini..
sekian dulu buat kali ini..bertemu lagi nanti..salam sayang semua..bye ^___^



Bubur Cha Cha Laici
By : Chef Nor Maiza Ladin dan Chef Norhasniza Jaafar
Rujukan : RASA Ogos 2012
               : Azlita masam manis

100 gm cha cha
100 gm laici dalam tin
50 gm gula Melaka
25 gm gula pasir
350 ml santan
50 ml air laici
1 helai daun pandan
air secukupnya
garam secukup rasa

Rebus cha cha bersama air hingga sedikit lembut
Kemudian masukkan santan, daun pandan, gula pasir, gula Melaka, dan garam 
Kacau sentiasa sehingga gula larut, pastikan menggunakan api sederhana.
Seterusnya masukkan laici dan air laici
Kacau dan biarkan mendidih seketika
Akhir sekali, tutupkan api dan sedia dihidangkan samaada ketika panas atau dingin.



37 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

nasib baik dah mkn semlm..kalo tak sure teliur lagi nie...

yan's cottage said...

salam zila....
wadoh....pagi2 dah terhidang bubur nie....tak pernah makan lagi...yang di campur laici camni...mesti sedapkan....nak cuba2...

Gee® said...

Alahai... terlior nyaaaa

Mori Said said...

sedappppnya....... dh penah cuba buat mkn2 bersama kawan2... Berulangkali repeat buat. hehehe.

Mori Said said...

sedappppnya....... dh penah cuba buat mkn2 bersama kawan2... Berulangkali repeat buat. hehehe.

Kakzakie said...

Kakak hari itu baru buat bubur ca-ca ini Zila tapi kakak campur nangka sebab ada nangka dari kampung.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Kak Zila, lain kali kalu buat lagi bubur ni bagitahu kita tau, nanti kita datang ambil kat bus stop, hehe

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza...Emmmm tak terbayangkan rasanya..mesti sedap ni klu dapat makan di waktu petang atau selepas lunch...

L said...

L xpenah mkn lagi nih.. huu. banyak sgt skrg nih yg L xpnah mkn. haha

sabar dubai said...

Alaaa kak zila stok cha cha kite dah habis..nk buat sendiri malas plakkk terliurr tgk nak2 tang laici tuh

ummiakid-lily said...

Tersangat suka makan bubur cha cha ni. Bertambah sedap le bila ada laici

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
gambar2 zila memang mengoda..kalau dapat makan bubur tu pasti lagi sedap...nyaman kan..

Shiela said...

nyamannn..

Marsita yahya said...

nyamannn rasa dan gambar sekali:)

hazila said...

Akak pun ada stok cha cha ni, entah bila nak habiskan.

kak noor, sajian dapur bonda said...

Salam zila. Terima kasih kerana selalu j6ga zila berkunjung ke dapur kak noor dan memberi komen. Hari ni akak teruja sangat dgn posting bubur cha cha laici liza. Tak pernah lagi kak noor membuatnya. Nampak sedap. Kak noor nampak buah laici tu aje. Menggoda selera.... rasa rasanya kalau letak buah peach sedap tak?

asmah yusof said...

slm zila cyg...jgn lupe anta kat aku semangkuk k ;))best+lazat dear....

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Very special bubur cha cha with laichi

cheq da said...

sedap jea nampak bubur cha cha yang zila buat ni..mesti cuba ni...

zila norazila said...

Sama2 kak nor...kena try tu kak nor rasanya buah peach ok jgk la..

❤Kamsiah❤ said...

tak pernah makan lagi versi caca berlaici...satu kelainan..mesti tambah umphhh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang tak pernah.... menarik juga kan campurkan laici dlm bubur chacha tu.. husband akak plak kengkadang suka order teh o suam laici bila mkn kat kedai... pelik kan? mesti tuan kedai pun hairan dgn kerenah customer dia yg sorang tu.. hehe..

Rohah said...

nak semangkuk kak..slurppp..

Yana Shaiful said...

Salam Kak Zila..
~menarik..xpnh pulak ltk laici bersama dgn cha cha..harus di cuba jgk ni tp confem abis laici dulu phtu br mkn cha cha hihii..

CT Delima said...

Assalamualaikum Zila

kak ct stok cha cha ni dah berbulan rasanya beli tak pasti masih elok lagi atau tidak. plan memang nak buat pengat tapi tulah hanya kak ct dan suami aje yang makan anak2 tak berapa gemar. kira first time nampak cha cha dengan laici ni :)

Fiza Rahman said...

Sedapnya klo dpt makan sejuk2.

rahel said...

ermm...nyaman bah..

Melly Octaviana said...

saya tak pernah makan cha cha..nampak sedap kan..

mama sara nur said...

sukernya kalu dpt makan time ni hu hu tiba2 berselera lak akak he he
bila baik deman selsema mulalah kan nk makan je walaupun hidung ni masih tersumbat..

tun_telani said...

Salam kak zila, cantiknyer bubur nih.. tun kutip laici tu dulu baru mkn bubur cha cha tu. hihi...

Ayu said...

kita serupalah zila..tak pernah lagi makan caca laici..caca biasa tu pun jarang makan..hehe..sedap nampaknya tu..:)

cquek said...

My goodness that sounds crazy good!

Miss Zahirah said...

bubur chacha mmg biasa mkn tp ltk laici ni x prnh cba lgi.. terliur pn ade ni.. hihi

Mamasya said...

Aslmkum Zila.
akk dah lama tak buat bubur cha cha...stok ada....sedap buat minum ptg tambah ada laici...

Mieza said...

Zila..nyamannya tekak kalau dapat ni...mieza tak pernah masak bubur cha cha makan org masak pernah la...bila nampak zila buat rasa teruja pula nak mencuba :)

Nur-nba said...

Lain dari yang lain.. sejuk tekak kalau dapat jamah bubur cha cha ni...

Anonymous said...

shoe lifts insoles offer the user the ability to improve height in an incremental fashion, steadily elevated height is really a lot less apparent than the instant improve given by elevator shoes and allow the user to get used to their height increase over a period of time that's completely inside the users personal manage

http://autositesonline.com/node/17700

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...