Pages

Tuesday, 15 January 2013

black forest cake


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua...
wahhh terasa rindu nak update dan menulis sesuatu disini..apa khabar semua?..zila macam biasa jew cuma masa amat-amat membatasi sekarang nie..bukannya tak masak..cuma masa nak update tue yang tak berkesempatan..



terima kasih pada follower baru dan kepada yang singgah dan meninggalkan komen-komen yang indah amat zila hargai..alhamdulillah hari ini diberi kesempatan ..kerja hari ini dah tak pack sangat ..bolehlah relax sikit..h ehhee
mesti zila dan banyak terlepas resepi dan info yang menarik dari blog kawan-kawan nie..wwaaa sedeyy...



ok..resepi alam maya pulak..kek hutan hitam..he hhee bila dah dimelayukan jadi pelik pulak nak sebut ..ramai yang dah buat dengan hiasan yang tersendiri..kek yang tak pernah lapuk..sentiasa diminati..dulu-dulu bila kekedai kek mesti nak beli kek nie..walaupun ada kek-kek lain yang lebih hebat..tapi di hati nie..tetap suka black forest..tak pernah jemu nak makan ..bagi zila kek nie simple ..taburan coklat yang banyak tue yang menyedapkan kek nie..

resepi kek span kali ini  zila ambil dari beloved frend rahel..yang serba boleh tue..resepi asal dari chef noraini zakaria..terima kasih atas perkongsian semua..zila sharekan resepinya disini juga ..sebagai rujukan diri..dan semoga bermunafaat untuk semua...

berjumpa lagi nanti..bye semua ^__^




Kek Span Coklat
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria
          :Rahel
Bahan
200g tepung kek
200g gula kastor
110g mentega cair/minyak masak
100g air
40g serbuk koko
20g ovalette
6 biji telur gred A
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emulco coklat

Cara - caranya
1.Griskan acuan bulat berukuran 9 inci.Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.

2.Satukan gula kastor,ovalette,tepung kek,serbuk penaik dan telur dalam       mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.

3.Perlahankan kelajuan dan masukkan air,emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi selama 5 minit.

4.Tuangkan mentega cair dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.

5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit (sehingga masak).



Bahan Hiasan

1 liter krim putar Baker Mix (non-dairy whipping cream)
100g coklat masakan -dihiris nipis
buah ceri hitam
hirisan coklat
1 tin ceri hitam zila guna limau mandarin dalam tin
Sedikit jus oren

Cara - cara
1.Kek span coklat dihiris 4 bahagian.Ketepikan.
2.Pukul krim putar dengan kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga kembang dan gebu. Simpan sebentar dalam peti sejuk.
3.Letakkan kek span di atas papan kek berukuran 10''.Renjis jus oren di atas lapisan pertama.Ambil sedikit krim putar & sapukan atas kek tadi.Susun buah limau mandarin di atasnya.
4.Kemudian letak lapisan kek span kedua.Renjis jus oren & sapu krim putar pd permukaan dan tepi kek .ulang sehingga siap.Hias tepinya dengan hiasan coklat atau coklat urai.
5.Guna bag piping dan bentukkan rosette di keliling kek.Hias dengan ceri hitam.




37 comments:

tun_telani said...

Salam kak zila ^^ sama laa kita, dulu2 tiap2 kali gi kedai kek, mesti kek ni yg dibeli. suka sgt! tp xpenah wat sendiri sbb selalu x terbeli ceri hitam tuh.

Rohah said...

kita pun dah lama tak buat dan makan kek ni..mmg terasa rindu nk mamam...dulu buat tak klik pic cantek2, entam kromo je, pastu makan sampai licin ...

Gee® said...

wow! mabeles...

hazila said...

Rajin juga zila buat kek, cantik deko kek tu.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

kelakar bunyinya bila dah dimelayukan tapi pastinya tetap lazat, kannn

Marsita yahya said...

hu hu nak kek....sedap nyer...mesti dah habih kan?

Sha Shamsudin said...

Salam zila,cantik sangat kek tu..sha suke.muahssss

Acik Erna said...

assalam zila..tengok gambar je pun dah terliur..memang nampak sedap..dan acik memang suka makan ni..tapi bukan buat sendiri..beli je

Mas Sani said...

mas pun suka! asal time besday je x kiralah adk beradik or diri sendiri, salah satu pilihan kek keluarga mesti black forest. Sedapnya mkn masa kek tu baru kuar dari peti ais...

kek akk tu alahaiiiiii menduga tekak sungguh! cntik sgt!

asmah yusof said...

Salam zila cyg...
dh lama asz x mengkek...cantik+sedap+mabelas dear :))

Kakzakie said...

Kalau dah terhidang depan mata siapa pun akan kata sedap ni zila. Kakak kalau dapat sepotong tu jadilah... geramlah tengok kek zila cantik-cantik dan menggoda tau:)

✿ pink velvet ✿ said...

huiii~ terliurnyer :)

syapex said...

salam...

Cantik kek dia...
Kita punya pn kalahh....
Heheheee....

Mas said...

mabelessss....
cantikk sangat black forest cake tu...

adda syuhada said...

sedapnya...

Amie said...

Wow! Kurenung lama-lama sampai puas menjamu mata!

ameris said...

SUBHANALLAH...
cantiknya gambar

yan's cottage said...

salam zila....
lepas nie...boleh cuba buat....nampak sedap sangat.....

cheq da said...

wow nampak sedapnya zila...kalu gni gemuk p takpe..he3

Nur-nba said...

Lepas ni dah tak payah beli kek Secret Recipe.. Teringin juga nak buat sendiri. Sedapnya tengok kek Kak Zila..

kasihredha said...

Menarik...Tergoda...sedapppppnya

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

One of my favorite cake ! Your did it so pro, and look like those selling in bakery shop .

mama sara nur said...

assalam Zila
cantik dan menarik macam kat kedai kek je...emmm wat kek besday lah he he
sedap pun jg kek ni akak paling suker blueberrynya tu

Mamasya said...

Aslmkum Zila
betul tu Zila...kek ni dr dulu till skrg mmg tak lapuk...ramai yg minat. lucu bunyinya kek ni bila diMelayukan...hi..

EmbunRosaliza said...

Assalam zila, cantiknya kek

Asyifa Mustaffa said...

Adehhhh kak....leleh2 dah air liur nie.....cmne ni....huhuhu.....

sudipVSsenduk said...

cantik, menarik, tertarik... zila memang deBOMB

suri solehah said...

aduyai,,sedapnya nampak..mmg suka kek black forest ni,,tp tak penah cuba buat,,,

Melly Octaviana said...

cantik kek nya melly pun suka makan BF.. kalo buat sendiri kan boleh makan puas yah.. hehe

Shiela said...

wowww.. so awesome.. lama akk tk buat kek utan itam ni.. nak sepotong.. ;P

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Nak sikit kek tu ☺☺

Aziela said...

Salam Kak Zila. Lama dah saya tak singgah sini. Entah kenapa selalu tak boleh nak loading. Baru2 nie tukar Google Chrome, baru boleh loading, hehehehe. Kagumnya saya tengok Black Forest akak yg mengancam nie.

ibundo said...

hmmm.. dah memasing sibuk dan ada tugas sendiri. kek tu sungguh menggoda...

CT Delima said...

As'salam Zila

sangat menawan, cantik dan semestinya lagi sedap! :D

Qasey Honey said...

aduhhh kak Zila sygg dh lama QH mgindam nk try kek ni...tp xttunai2 lg..seru xspi lg la tu kan...sedapnya tgk..kemas n cantik

Warna Warni Kehidupan said...

urh.. sedapnya... tak pernah berjaya buat kek kecuali kek ready made huhuhu

mun said...

salam..kak zila.sy mohon copy resepi kek ni ye..tq=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...