Pages

Tuesday, 8 May 2018

lahore pakistan kami datang





Dah selamat kami duduk dalam pesawat..urusan semua lancar jadual penerbangan pun sama dengan apa yang tertulis di ticket ..cuaca petang tu pun amat elok.
saya ambil tempat duduk sebelah tepi di tengah tu muhammad dan diikuti dengan en suami.saya lebih suka duduk mengadap ke tingkap boleh ambil gambar sebanyak mungkin ..sebab saya jarang berpuas hati dengan 2 atau 3 keping gambar..biar lebih sebab boleh pilih pilih nanti mana yang elok.




Dah berlepas dan beransur ansur pesawat meninggalkan bumi malaysia.penerbangan kuala lumpur ke lahore mengambil masa lebih kurang 6 jam..agak lama bagi saya.memandangkan saya  bukan jenis orang yang boleh duduk diam berjam jam bermakna penerbangan ini amat membosankan bagi saya.

boleh dikirakan mejoriti penumpang merupakan warga pakistan ..cuma saya je sorang wanita melayu.tempat duduk depan dan belakang saya dipenuhi wanita yang berpurdah ..mata pun ditutup seperti kain net..yang berlubang halus..lelakinya pula berjanggut panjang .

saya banyak mengelamun sambil ambil gambar melihat perubahan cuaca dilangit ..indah sungguh ciptaan Allah.
sambil tu kepala terbayang fikir pasal anak sulung tengah buat apa masa tu.iqbal tak dapat ikut serta sebab terikat dengan jadual di uitm.memandangkan asasi dia cuma setahun saya lebih suka dia lebih focus..
keadaan kesihatan saya sebenarnya kurang mengizinkan dikala itu,seminggu sebelum penerbangan saya iqbal dan muhammad terlibat dengan satu kemalangan dimana kereta saya terbakar ditempat kejadian..kereta yang dipandu iqbal tak dapat dikawal sebab secara tiba2 kenderaan depan berhenti dimana kami pun tak perasan..dengan lampu brek  kereta depan pun tak berfungsi.

alhamdulillah iqbal dan muhammad ok tak ada apa cedera pun ..cuma kaki saya bengkak teruk disebelah kiri..kesan terlipat ..memang sakit..tapi masih boleh berjalan cuma agak perlahan..urusan report polis saya settlekan jugak pada hari yang sama kerana saya tak banyak masa diketika itu sebab keesokknya saya kena memandu sendiri ke kedutaan pakistan di kuala lumpur.nasib ada kereta saya yang lain boleh dipandu.

suami saya berkerja di daya bumi bulan itu.urusan report polis ontow kereta,kelim insurans,report kebakaran bomba dan semua saya kena buat sendiri..saya dah biasa dengan kerja2 urusan kereta macamni .walaupun ada suami memang saya tak mengharapkan beliau memandangkan beliau masih tak boleh berbahasa melayu dengan baik hanya bergantung pada bahasa inggeris sahaja.. so selok belok urusan paperwork dalam bahasa malaysia memang dia kurang arif ..terasa serabut pulak fikiran masa tu..tapi rasa bersyukur sangat saya dan anak anak semuanya selamat..oklah dah melalut pulak saya kelain.


selama 6 jam penerbangan tu mata saya langsung tak mengantuk..en suami dah lena selena lenanya..dia memang kuat tidur..letak kepala memang terus hilang.muhammad pun ikut jejak saya 6 jam tak tido..dia godeh mobile dia tu ..selebihnya dia kejap duduk kejap duduk diriba saya..memang geng dengan saya jenis tak diam.

diantara makanan yang terhidang ..masakkan ni ada rasa pedas2 camtulah tak ada ayam pun vgtarian style ni..memang kearah india menu ni..saya makan jugaklah sebab dah lapar..muhammad tak boleh makan sebab pedas..


Lepas 6 jam mendarat la pesawat kami di Allama Iqbal international airport lahore.pic dibawah tu saya ambil guna mobile je tu yang agak samar2 camtulah..keadaan diairport lenggang sebab dah hampir 10 lebih malam ..kedai2 disitu pun dah banyak yang tutup..beza dengan waktu malaysia pakistan lambat 2 jam setengah.

tengok kiri kanan keadaan airport macam biasa jew tak lah segah KIlA kita jauh kalau nak dibandingkan.tapi design bagunan agak menarik dan unik saya suka..
masing-masing keluar dari perut kawan bukan main laju jalan sama dengan suami ..saya yang terkedek2 dengan kaki sebelah kiri sakit memang jauh ketinggalan kebelakang.




ok berpecah dengan en suami ..sebab kami berlainan negara kan ..uruskanlah diri masing masing muhammad dan saya  beratur cop pasport pulak orang tak ramai sangat lengang ..adalah sekumpulan macam orang tabliq dari indonesia  dihadapan saya.


Dah siap semua urusan kami keluar sepupu suami dan anak sedara sebelah suami pun ada datang menunggu menjemput kami..kami sambung perjalanan menaiki kereta menuju ke rumah en suami di gujranwala.

tempoh perjalanan dari lahore ke gujranwala mengambil masa dalam satu jam lebih macamtulah..cuaca di pakistan masa tu sejuk dan berkabus..memandu dengan keadaan cuaca buruk macamtu kalau saya memang sukar.dalam kereta tu saya terlelap sekejap sehinggalah sampai ke rumah mak mertua saya.



Sunday, 6 May 2018

Pakistan - kuala lumpur - lahore


Pakistan
walaupun pasport malaysia dikira kebal boleh menembusi 159 negara tanpa visa tapi masih tidak boleh menembusi negara pakistan.
negara yang saya rasa agak leceh nak apply visa,dengan pekerja di kedutaannya macam kurang orang rasa macam nak apply kerja kat situ jew bagi cepat sikit .ok sebelum ke pakistan perkara yang harus kita lakukan mesti kena apply visa dulu.ada kemungkinan visa kita kena tolak.

Isi borang permohonan sebanyak 5 helai boleh download sendiri atau pergi kekedutaan pakistan di kuala lumpur dekat dengan klcc berdekatan saloma bistro. isi betul2 apa yang ditanya sebab officer dalam tu ada seorang je.kalau tak lengkap macam angin je dia tengok kita.



kedua dapatkan surat jemputan (invitation letter)
yang ini agak cerewet,anda perlu dapatkan surat jemputan dari warganegara pakistan yang tinggal disana yang mengatakan mereka menjemput anda kenegara mereka.surat jemputan mestilah disertakan dengan kad pengenalan host anda.yang ini saya skip sebab suami warganegara pakistan so tak perlu surat jemputan.

ketiga lampirkan sekali salinan tiket penerbangan pergi dan balik..jika wanita yang nak mengembara secara solo yolo kena ada surat kebenaran dari penjaga.jika dah berkahwin kena ada surat kebenaran dari suami jika yang solo kena ada surat kebenaran dari penjaga.

keempat  sediakan gambar berukuran pasport 2 keping background putih.dan copy siap apa2 surat yang penting..dekat kedutaan tu tak ada fotocopy mesin..dulu ada tapi end of 2k17 saya pergi tu dah tak ada pulak..terpaksa berjalan kaki pergi ke area bank berhampiran .jadi sediakan semuanya copy siap2 supaya tak jadi macam kami ulang alik.

ok dah siap document semua hantar ke kedutaan pakistaan di 132 jalan ampang kuala lumpur.untuk apply visa dari pukul 9 pagi hingga 11 pagi..so that mean kena cepat dan borang dan doc penting kena siap awal2. dah beberapa kali saya datang kekedutaan tu orang sentiasa ramai.
aritu visa kami siap dua hari.risau sebenarnya kalau visa ditolak almaklumlah tiket dah beli ..masa apply visa tu adalah officer tu interview kita sikit.biasanya dia tanya atas sebab apa kita nak kenegara dia.alahai dalam hati ni terdetik jugak mikir orang dia sikit punya banyak kat sini senang jew depa nak mai ermmm korang jawab jewlah soalan diorang ni.kalau nasib baik dia tak tanya kita langsung pun..ok habis cerita tentang visa.


cerita tentang penerbangan pulak.
hanya Malindo Air jew satu company ni yang pergi ke pakistan..2 tahun lalu MAS pun ada buat penerbangan ke pakistan tapi dah stop sejak dua tahun lepas ..atas sebab apa saya lupa ada aritu husband cerita tapi lupa pulak.dulu kalau naik MAS kena transit di bangkok baru ke lahore.


Pic muhammad dengan selimut kesayangan dia lebih kurang macam bantal busuk dia lah tu..diangkut walau kemana mana dia berada..ni kalau sampai tertinggal memang sawan.
masa ditunggu pun dah nak tiba saya dan suami berpecah ke kaunter masing-masing .ok urusan saya dan muhammad dah selesai ..sambil menunggu en suami dikaunter pelepasan foreigner ambillah gambar muhammad ni buat kenangan.






maaflah mutu gambar ada yang kurang clear sebab campur2 ambil gambar ada yang guna enpon ada yang guna dslr..kira yang mana saya sempatlah .
2 beg kami bawak tapi dalam tu banyak makanan untuk family dan hadiah untuk diorang.baju kami memang tak bawak banyak pun cukup 3 ..4 hari jew cuma barang muhammad tu kena urus lebih teliti sikit macam susu..dan kelengkapan lain kena adjust sampai 15 hari disitu.




Thursday, 3 May 2018

Kuih lajen

Dah tengah malam dengan gigihnya menulis disini..
lama rasa ditinggalkan blog ni ..bukan merajuk tak nak menulis tapi laptop buat peragai ..almaklumlah dah tua sejak 2008 sampai sekarang baru nak sakit..redholah kan lama sangat dah berkhidmat.bukan tak ada alternative  lain nak menulis kat blog ni tapi sebenarnya lebih suka guna laptop tu .. senang nak edit gambar dah tau selok beloknya ..

Banyak cerita dan resepi nak dikongsi disini sebagai kenangan  tapi berlalu macamtu jew..



Nak cerita kuih lapis la malam ni..
kuih lajen masa kecik tersangatlah fames sampai naik jemu nak tengok..kekadang terfikir jugak asallah mak aku suka sangat buat kuih lapis..dah kawin dan ada anak camni baru tau hati seorang ibu  ..setiap hari mesti nak buat sesuatu untuk minum petang sekeluarga ..mungkin my mak pun buntu jugak nak masak dan buat hidangan petang untuk kami ..tu la pasal balik2 kuih lapis jew yang terhidang.


Yang ini resepi kuih lapis mak ..yang biasa mak guna ..masing2 pun mintak resepi mak ni..bagi tekak kami memang sedap lemak2 camtulah..mak punya kuih lapis ni versi tepung gandum lebih..kadang ada orang suka yang tepung beras lebih ikutlah mana yang kena kat tekak  masing-masing..

kalau buat dalam acuan kecik camni senang tak payah kukus lama sangat lepastu tak payah nak pikir potong ..kadang kalau tak sejuk betul tak cantik jadinya bila dipotong tapi yang versi dalam acuan memang kompom lawa ..

Kuih lapis

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir
4 1/2 cawan perah
sedikit garam

caranya 
panaskan pengukus
campurkan kesemua bahan dalam blander dan kisar kemudian tapiskan.
bahagi kepada dua bahagian letak pewarna dan perasa keladi.
sediakan loyang bulat sapukan minyak pada loyang,masukkan adunan kedalam loyang  lapis selapis selapis sehingga habis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...