Pages

Monday, 6 January 2014

ayam goreng bawang putih


Assalammualaikum..

salam tahun baru..melangkah ke tahun baru ..alhamdulillah masih dipanjangkan umur bertemu lagi di tahun 2014..banyak list yang dah dibuat untuk tahun baru ini..merangkumi juga resepi-resepi baru yang ingin dicuba..dimana tahun lepas sangat sedikit entry saya..


isnin ini hari pertama saya kerja..amboiiii lemak betul kan dah setengah tahun bersamaan enam bulan berehat panjang..dua bulan warded hospital diikuti dua bulan cuti bersalin dan disambung semula dengan unpaid leave..tak malas kew nak naik kerja?..errmmm maunya tak malas..lemak dan jadi tepu..he hee hee

baby muhammad pun dah empat bulan..rasa rindu pulak dengan dia..almaklumlah hari-hari berdua..bila nak ditinggalkan dengan orang rasa tak sampai hati pun ada..sobb sobbb
alhamdulillah dapat kawan yang baik yang boleh jaga muhammad..tak la risau sangat..moga anak ibu tak nakal tau..


resepi pembuka bicara 2014..ayam goreng bawang putih ..hidangan paling famous di batam..kak ayu pernah rasa ayam nie dibatam katanya sedapppp..masih mengekalkan resepi dari kak ayu singapore..bila kak ayu kata sedap..terus saya bookmark resepi ini..kena makan time panas -panas..baru rasa kenikmatan ayam nie..bawang putih tu makan sekali pun sedap..rasa lemak-lemak masin..

pendek kata memang kena cuba buat baru kita dapat tau kesedapannya..betul tak..^__^




kak ayu gandingkan menu ini bersama nasi lemak daun ketapang..tapi zila tak jumpa pulak daun ketapang..so amik jew la daun pisang..itupun dah nak layu..aritu balik kampung amik tiga pelepah masuk ke dalam fridge.. tapi dah berminggu tak guna..lebam dah colour hijau tu..tak chumill dohh..


zila buat setengah ekor ayam..sebab makan berdua jew...bawang putih tu pada sesiapa yang suka bolehlah dilebihkan..agak-agak ikut selera masing-masing.in sha allah satu hari nanti kalau sampai ke batam ayam bawang putih harus saya cuba..tungguuu..


Ayam goreng bawang putih
rujukan: kak ayu spore
resepi asal: just try&taste

This recipe is for 1 chicken
Materials required
1 whole young chicken (weighing about 700 grams) cut into small pieces.
3 garlic chunks, hit-hit with wooden rolling up bruised but not until it is destroyed
Cooking oil as needed (providing that a lot)

Materials in puree
8 cloves of garlic
3 spring onions
2 teaspoons toasted coriander
2 segment turmeric
1 teaspoon grated ginger
Other spices:
1 teaspoon cornstarch
1 tablespoon oyster sauce
1 teaspoon salt
2 teaspoons baking powder

How to Make Chicken Fried Garlic

Prepare the chicken, stir the lime juice from half an orange + 2 teaspoons salt, knead. Let stand for 15 minutes, wash and drain.
Prepare a bowl, then fill in all the spices, cornstarch, salt, baking powder and oyster sauce, stir until blended. Add chicken, and stir until smooth with a spatula. Let stand for 20 minutes until the spices to infuse.
Prepare garlic that has been lapped up most of garlic regardless of his skin and bruising, remember! should not be destroyed. Give 1/2 teaspoon salt, sprinkle until blended.
Prepare the pan, pour a lot of oil. Heat the oil until really hot. Add the garlic, and fry garlic until cooked and crispy, remove and drain. For frying chicken, use waste oil from frying garlic.

Up here, you're ready to fry chicken, fry chicken until all the meat is submerged in the oil, if oil is not much, fried chicken in 2 or 3 stages. If it is cooked, remove chicken and drain.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...