Pages

Monday, 6 January 2014

ayam goreng bawang putih


Assalammualaikum..

salam tahun baru..melangkah ke tahun baru ..alhamdulillah masih dipanjangkan umur bertemu lagi di tahun 2014..banyak list yang dah dibuat untuk tahun baru ini..merangkumi juga resepi-resepi baru yang ingin dicuba..dimana tahun lepas sangat sedikit entry saya..


isnin ini hari pertama saya kerja..amboiiii lemak betul kan dah setengah tahun bersamaan enam bulan berehat panjang..dua bulan warded hospital diikuti dua bulan cuti bersalin dan disambung semula dengan unpaid leave..tak malas kew nak naik kerja?..errmmm maunya tak malas..lemak dan jadi tepu..he hee hee

baby muhammad pun dah empat bulan..rasa rindu pulak dengan dia..almaklumlah hari-hari berdua..bila nak ditinggalkan dengan orang rasa tak sampai hati pun ada..sobb sobbb
alhamdulillah dapat kawan yang baik yang boleh jaga muhammad..tak la risau sangat..moga anak ibu tak nakal tau..


resepi pembuka bicara 2014..ayam goreng bawang putih ..hidangan paling famous di batam..kak ayu pernah rasa ayam nie dibatam katanya sedapppp..masih mengekalkan resepi dari kak ayu singapore..bila kak ayu kata sedap..terus saya bookmark resepi ini..kena makan time panas -panas..baru rasa kenikmatan ayam nie..bawang putih tu makan sekali pun sedap..rasa lemak-lemak masin..

pendek kata memang kena cuba buat baru kita dapat tau kesedapannya..betul tak..^__^




kak ayu gandingkan menu ini bersama nasi lemak daun ketapang..tapi zila tak jumpa pulak daun ketapang..so amik jew la daun pisang..itupun dah nak layu..aritu balik kampung amik tiga pelepah masuk ke dalam fridge.. tapi dah berminggu tak guna..lebam dah colour hijau tu..tak chumill dohh..


zila buat setengah ekor ayam..sebab makan berdua jew...bawang putih tu pada sesiapa yang suka bolehlah dilebihkan..agak-agak ikut selera masing-masing.in sha allah satu hari nanti kalau sampai ke batam ayam bawang putih harus saya cuba..tungguuu..


Ayam goreng bawang putih
rujukan: kak ayu spore
resepi asal: just try&taste

This recipe is for 1 chicken
Materials required
1 whole young chicken (weighing about 700 grams) cut into small pieces.
3 garlic chunks, hit-hit with wooden rolling up bruised but not until it is destroyed
Cooking oil as needed (providing that a lot)

Materials in puree
8 cloves of garlic
3 spring onions
2 teaspoons toasted coriander
2 segment turmeric
1 teaspoon grated ginger
Other spices:
1 teaspoon cornstarch
1 tablespoon oyster sauce
1 teaspoon salt
2 teaspoons baking powder

How to Make Chicken Fried Garlic

Prepare the chicken, stir the lime juice from half an orange + 2 teaspoons salt, knead. Let stand for 15 minutes, wash and drain.
Prepare a bowl, then fill in all the spices, cornstarch, salt, baking powder and oyster sauce, stir until blended. Add chicken, and stir until smooth with a spatula. Let stand for 20 minutes until the spices to infuse.
Prepare garlic that has been lapped up most of garlic regardless of his skin and bruising, remember! should not be destroyed. Give 1/2 teaspoon salt, sprinkle until blended.
Prepare the pan, pour a lot of oil. Heat the oil until really hot. Add the garlic, and fry garlic until cooked and crispy, remove and drain. For frying chicken, use waste oil from frying garlic.

Up here, you're ready to fry chicken, fry chicken until all the meat is submerged in the oil, if oil is not much, fried chicken in 2 or 3 stages. If it is cooked, remove chicken and drain.



25 comments:

rahel said...

Salam Zila...pepagi lagi u buat i lapar...tak tahan nengok ayam goreng bawang puteh itew....

izahdaut said...

mcm best je mcm best je. boleh tiru tuk lauk anak2 ni. tq kak zila :)

:: Mrs.Eady :: said...

lapar nyerrrr....

sabar dubai said...

salam kak zila...mcm best jeeee menu ni....boleh kasi buang angina nih kan hehe

Kakzakie said...

Memang sedap Zila. Kakak selalu juga buat tapi makan dgn nasi putih. Lain kali kakak nak cuba letak baking powder juga sebab biasa kakak tak letak.

asyifa mustaffa said...

Macam best je kak...macam senang jek....hehe...sy plk bookmark kak...nnti nak try...

hazila said...

Akak suka bawang putih tapi kalau my husband confirm bising bila bau bawang putih kat makanan dia. Simple yet looks yummy lauk ni.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

berselera akak tengok ayam bwg putih tu... kdg kalau rajin akak goreng ayam tumbuk kunyit hidup + bwg putih + garam.. mmg sedap aromanya..
resepi ni tentu lebih sedap.. bwg putih tu mmg sedap mkn dgn nasi camtu...

umi's cup cake said...

Salam zila...sedap nya..umi tahun ni belum sempat buat entry lagi..lemau je rasa..hihi...umi pun nak cuba la ayam goreng bawang putih ni..mesti bau bawang putih menusuk hidung kan...yummy

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Lapar perut nih. Masuk skali ngan kulit2 ker?

zila norazila said...

Aah fiza..goreng n kulitnye skali.

ady said...

SALAM...
WOW!!!NPK SEDAP...░░░░░░░░░░░░▄▄
░░░░░░░░░░░█░░█
░░░░░░░░░░░█░░█
░░░░░░░░░░█░░░█
░░░░░░░░░█░░░░█
███████▄▄█░░░░░██████▄
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█░░░░░░░░░░░░░░█
▓▓▓▓▓▓█████░░░░░░░░░█
██████▀░░░░▀▀██████▀




yan's cottage said...

meleleh air lioq di buatnya....sedap2 tambah2 garing macam tu....

Umie Jazz said...

Assalamualaikum zila..nampak pun dah tau sedap...apa lagi klu ayam tu baru jer lpas goreng..ratah pun sodap...

Gee® said...

Zilaaa.... lapar tgk ayam goreng tu... nyum2x

Bicara Kak Noor said...

nampak bawang putih tu dah tau sedap dan wangi, i likeee nanti nak buat lah zila esuk lusa ke..

yg projek tu alhamdulillah dah beres dan dah hantar pada boss, zila?? dah ke?

Wani said...

salam kak zila.. kalo bab bwg putih memang favorite ni .. tak kisah apa pun resepi ada bawang putih ..memang suka ... ni bab2 ayam ni lagi suka..hiii.. dah 4 bulan dah muhammad kejap nya masa berlalu.. kan...

mimie said...

mesti wangi sampai ke jiran tetangga ni bila kak zila masak...
love your pic kak...ohsemmm

Rina Audie said...

duuhh...jadi pingin *sodorin piring kosong minta diisi*

Rohah said...

Dah terbayang kesedapannya...nk try la len kali

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedapnya. Teringin nak cuba..

Mieza said...

Sedapnya ayam garlic ni..makan dgn nasi minyak tentu sedapkan...mmg suka ayam yg digoreng mcm ni..

zana fahmi said...

Salam Zila, oh cuti panjang rupanya. Lemak bertingkek la tu, mmg lemau nak mulakan kerja.
Sedap eh ayam goreng mcm ni? Sesuai utk org pantang kot..hehe..kakpb nak buatlah nanti, mkn dgn nasi lemak minggu ni. Asyik sarapan kat luar je.

CQUEK said...

oh yes with lots of garlic.. yummy!

Cho Zila said...

ni memang kena makan panas2kan.. kot idak kurangler sedapnyer...cuti bolehler... kalau hari sekolah buat pagi2 nak makan tengahari dah tak best...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...