Pages

Friday, 1 November 2013

Eggless chocolate cake

Assalammualaikum


hari jumaat yang mulia,setelah sekian lama meninggalkan dapur ..terasa rindu menggamit jiwa..terlalu rindu nak berexperiman dan mencuba resepi-resepi baru..terasa rindu juga nak memasak sesuatu yang agak istimewa untuk santapan family kecil kami..

sesungguhnya air tangan ibu itulah yang sentiasa dicari oleh anak-anak,walaupun sesedap mana masakan diluar ..namun tiada tandigannya air tangan dari orang yang amat kita sayangi.


bila anak meyebut teringin nak makan kek coklat ..kita sebagai ibu rasa ralat kalau tak dapat menunaikannya..selagi tak dibuat..selagi itulah tak senang hati...ermmm tu lakan hati seorang ibu..memang layak syurga dibawah tapak kaki ibu kan...

sepanjang saya warded dihospital tak dapatlah anak dan suami makan lauk kegemaran mereka,masing-masing beli jew diluar..bila anak datang menziarah mulalah dia plan nak makan macam-macam bila saya dah sihat nanti 

untuk segmen pembuka tirai selepas habis pantang saya buatkan dia kek coklat,setelah sekian lama dia menuggu kek nie dari air tangan ibu dia..akhirnya dapat jugak dia merasa..he hheee kesianya anak ibu kan..

saya sengaja mencari resepi yang tidak menggunakan telur.oleh kerana saya pun masih tak makan telur lagi ..kalau tak ada telur boleh lah ibu dia join makan bersama.en suami kurang sikit makan kek coklat macamne..dia cuma jamah sepotong jew..anak bujang memang berulang-ulang kali makan..nasib baby muhammad kecik lagi kalau tak mesti join sama nie..he hee..

resepi kidnap dari dapur hana disini..kek yang sangat moist sebab ada campuran yougrt,saya menggunakan yougrt berperisa strawberry..tak rugi mencuba..dan kali ini buat versi kukus memang mudah... malas nak panaskan oven ..





Eggless chocolate cake
Bahan-bahan
  • 60ml air panas 
  • 50g susu tepung
  • 1 tbs Nescafe / Instant Coffee
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 100g gula
  • 1 tsp esen vanila
  • 1 cawan yogurt 
  • 125g tepung gandum*
  • 80g serbuk koko*
  • 1 tsp baking powder*
  • 1/2 tsp baking soda
  • secubit garam* (* campurkan dan ayak)
  • Campurkan air panas, susu tepung & nescafe.
  • Masukkan minyak masak, gula & esen vanila. Kacau hingga gula larut.
  • Masukkan yogurt dan kacau sebati.
  • Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati.
  • Bakar lebih kurang 35-40 min suhu 170-180 - kukus 40min
Chocolate ganache
  • 50g serbuk koko
  • 60g Butter
  • 1 cawan susu pekat
  • campurkan semua dan masak secara double-boiler hingga smooth kemudian curahkan atas kek.



25 comments:

Kakzakie said...

Oh... sedap zila. Tapi tak dapatlah kakak merasa. Dapat tengok jadilah.

Org berpantang pun rajin membaking, kakak ni memanjang dok tengok aje..

LiNa_Pg said...

Assalam zila, nampk sangat moist eggless coklat kek ni...boleh cuba gak nanti...

Kakcik said...

Menitisn airliur kakcik tengok kepingan coklat tu. :)

asyifa mustaffa said...

dah anak mntk ye kak...xbuatkn...ksian plk kan...

nmpk moist juga tu...msti puas hati si bujang tu...

mama sara nur said...

Assalam Zila
Pembuka tirai Zila yg mabeless
Itulah kan ibu apa2 permintaan ank sentiasa diutamakan. Tak sabar nanti bb baru besar mesti lg seronok menyediakan menu2 utk dia kan sama2 mkn sekeluarga

tun_telani said...

welcome back kak zila cayangg... moist betul kek akak nih.. tun tgh berdiet, nnti sebulan sekali blh la wat kek. hihi..

ZalinZalina said...

Kek coklat tu nampak sedap coz gambarnya cantik sangat :)

ummiaisyah said...

welkam bek zila ....cumil bb ahmad....mcm kek tu

ummiaisyah said...

welkam bek zila ....cumil bb ahmad....mcm kek tu

ummiaisyah said...

welkam bek zila ....cumil bb ahmad....mcm kek tu

fazianbatrisyia said...

choc...emmmm yummmyyy...

syapex said...

mmm...
sdpnya kek cekelat...

mimie said...

wahhh sedapppp kek tu kak... ^_^

Rina Audie said...

wallaaa...sedap nian kek ni. minta sepotong ya zila...

Bicara Kak Noor said...

sedapnya Zila terliur dah ni, tengok coklat kat atas tu, akak mesti nak try lagi resepi ni..

Noor Syazwani Sukarno said...

salam kak zila.. welcome back.. semoga hari hari penuh dengan keceriaan..:)) wahh pembuka tirai ada kek.. tak pernah lagi wani buat eggless kek letak yogurt tentu sangat moist...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

oh, anak Kak Zila penggemar kek coklat rupanya ya.. mesti penggemar coklat jugak ni..

Aida78 said...

sedapnya....budak2 mesti suke coklet...

inahar ali said...

salam rindu zila cayang..alahai akak ketinggalan ketapi ek..owg dh nk abis pantang baru mai melawat dia..hehe! tahniah ye zila atas kelahiran baby tomei..muaaah!! kemain ibu lam pantang pun mengekek ek..hehe!

Mori Said said...

Assalam zila... apa khabar...lama sungguh menghilang...tahniah dapat bb .... dan maveles sungguh kek coklat tu...

kasihredha said...

Anak2 akak mmg suka kek coklat ni

Melly Octaviana said...

Uhuy..Zila is back to the kitchen..hehehe

Ummi said...

Assalam Zila...wah dah kembali beraksi...tahniaahhh!! Akak tumpang tengok je la dapur kawan2...malas tul nak update, walhal melambak resepi tertunggak....hehe

cheq da said...

Assalamualaikum..kak zila lama sungguh menyepi..tahniah bb pun dh besau dah..

TiranaAduka said...

memang lapar jadinya bace post ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...