Pages

Thursday, 14 November 2013

puding tauhu


Assalammualikum
alhamdulillah dapat bersiaran kembali ..pic masakan berderet..tapi tu la..nak di sharekan disini punyalah susah..walaupun masih belum mula bekerja..tapi duduk rumah dan jaga baby memang bukan sesuatu perkara yang senang..kadang-kadang sampai ke petang tak berpeluang saya memasak..baby kecik macamtu kan kadang-kadang meragam tak menentu..
teringat pulak kita zaman kecik dulu ..rasanya lebih kurang macamnie jugak kan.


menu pembasah tekak.puding tauhu..rasanye sedap lemak-lemak ..firstime makan tahun 2011 macamtulah..pergi beraya dirumah sepupu..dihidangkannya puding tauhu nie..ya allah rasa nikmat jew time tu..sebab dapat makan sejuk-sejuk..uittss memang sedap..
lepastu mintak jugak resepi dengan dia...

tapi kali ini ambik resepi kak nor,sayang kak nor sejuta kali tau kak nor masak apa semuanya best..saya guna agar-agar serbuk..selalu buat guna agar-agar tali ..lebih mudah sebenarnya guna agar-agar serbuk..lagipun cepat mengeras.

Cara menghidangkanya terpulang pada selera masing-masing..hidang bersama air gula pun sedap..tapi saya lebih suka makan dengan susu cair. Tambahkan buah-buahan campuran dalam tin..saya campurkan kuib nenas dan limau mandarin dalam tin..sedap dimakan sejuk...



PUDING TAUHU
Bahan bahan
1 paket agar2 serbuk@10gm sepaket
6 1/2 cawan air
1 1/2 sudu besar gula
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
secubit garam
1 helai daun pandan

Cara cara
Masak air bersama serbuk agar2 dan gula serta daun pandan hingga mendidih.
Masukkan santan, susu pekat, susu cair dan garam.
Masak lagi hingga hampir mendidih (keluar wap yg banyak) dan padamkan api. Biarkan hingga suam.
Tapiskan ke dalam sebuah bekas lain dan bolehlah dituangkan ke dalam acuan yg disukai.
Biarkan sejuk dan masukkan kedalam peti ais sehingga hendak dihidangkan.



19 comments:

Gee® said...

Sedapnya Zila....terlior k.gee taww!

Tina Othman said...

Sedapnya

Lawak tina ingat ada letak tauhu rupanya tak

fazianbatrisyia said...

ye la nampak sedap sgt. bila nak cuba ni???

asyifa mustaffa said...

baby mmg camtu kak..sok dia da pandai main...baru senang keje skit...

dapnya la hai...:)

Mamasya said...

Aslmkum Zila

nyamannya tekak tengok puding tauhu itu....rasa nak ceduk dg sudu je...hi..
ikan siakap kerabu mangga kat bawahpun nampak sedap....

mimie said...

sedapnya kak zila....
nak coba jg lah....
apa kabar baby kak zila??
semoga sehat hendaknya.... ^_^

CQUEK said...

colourful and yummy..

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

tun_telani said...

cantiknyerrr..... dh lama x memuding, maklumlaa..tgh berusaha membuang lemak2 yg terkumpul sejak balik kg aritu.. huhu

Noor Yusoff said...

salam Zila....lamanya saya tak masuk sini ...terasa tekak sejuk je haha .

Wani said...

salam kak zila... x pe kak zila slow2 ya... baby tu penting hihi... sejuk tekak tengok puding ni ... tak pernah buat walau dah copy resepi lama jugak dah..

kasihredha said...

Segarnya tengok puding ni
Colour pun cantik

Kakzakie said...

Zila ni kreatif pun juga itu yg buat mata kakak tambah selera tengok. Bila baca resepi macam mudah tapi kalau tak kreatif macam Zila masa hidang pun tak sama juga...

zila norazila said...

Silakn coba tau..bby akk alhmdlillh sihat..

ummiaisyah said...

adoooi...tak tahannya tgk...nak yg dlm mangkuku besor tu!!

rahel said...

waaa..kalau time cuaca panas terus pekena pudding tahu langkah nyamannya...segarrr

yan's cottage said...

sedapnya....terasa sejuk je tekak nie....nyaman gitu.....

umi's cup cake said...

Zila..nmpk nyaman saja..dah lama tak buat..zila ni pandai goda la...

Aida78 said...

sedapnya....zila bestnya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...