Pages

Tuesday, 26 February 2013

kek lapis coklat


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang semua..


inilah yang dikatakan mengidam pembawakan budak..he hheee..jangan cakap zila nie rajin..sebenarnya tak berapa nak rajin jugak tau..oleh kerana desakkan tekak yang mendalam tue yang merialisasikan apa yang dihajati..
zila buat kedua-dua nie time cuti raya cina aritue..kebetulan duduk rumah tak ada buat apa..tue yang layan jew tekak nie nak makan macam-macam..blueberry tart tue zila buat dalam seratus biji lebih jew..nak habiskan inti kat rumah tue..sayang pulak dibiarkan macamtu jew..



kek lapis nie pun dah lama benar zila nak buat..tapi asik bertangguh jew..coklat cadbury lama dah keep kat peti ice..bila anak nampak habis sekotak dia makan..terpaksalah beli lagi pastue..h ehhee..
hubby dan anak suka betul makan kek nie..mungkin ada coklat dalam tue..tue yang menjadi daya penarik pada diorang untuk makan lagi..dan lagiii...dan lagiii.


resepi kuih tart zila ikut resepi seperti yang zila pernah buat dulu..boleh godeh-godeh blog zila nie bahagian kuih raya..pasti jumpa..
dan resepi kek lapis nie zila guna resepi kawan zila..bertahun dah zila simpan resepi nie..resepi asal kek asam manis..cuma zila tukar kepada coklat cadbury..dan zila guna kaedah bakar.ok 
selamat mencuba pada sesipa yang nak mencuba..dan sampai disi dulu ..bye semua..



kek lapis coklat cadbury

6 biji telur
2 cawan biskut marie(diblander)
1/2 cawan gula pasir
1/2 tin susu pekat manis
1/2 tin kaya kecil
1 buku mentega

coklat cadbury secukupnya
caranya
  • pukul putih telur hingga kembang-ketepikan
  • mentega,gula dipukul hingga kembang
  • masuk kuning telur pukul lagi
  • masuk kaya dan susu pekat
  • akhir sekali masukkn biskut dan putih telur
  • bahagikan kepada beberapa warna yang digemari.
  • sapu mentega disekeliling loyang ..
  • bakar selapis-selapis,susun coklat cadbury mengikut cara masing-masing



27 comments:

hazila said...

Rajinnya cik adik ni..... Akak juga yg malas. Meh hantar sini sikit.

Salami Simon said...

Rajinnya Zila melapis-lapis bertingkat2... entah berapa lapis tu Zila...cantik!

Marsita yahya said...

Mak aii, rajin nyer...akak raya Cina mmg cuti habis hari tu...kebetulan kakak dr Penang datang..asyik gi jalan jer + ngan g kenduri...breakfast aje masak...yg lain makan luar:)

Nooriah Abdullah said...

tengok kek lapis teringat time raya kat brunei ni wajib ada disetiap rumah, tapi anak2 tk gemo sngt dia orang lebih suka kek roll jadi mama nya belajar buat roll lah gamak nya tahun ni, tapi lapis Zila ni mengancam lah, akak mmg tak tolak bila2 masa kena bagi kek ni heeeee

Asyifa Mustaffa said...

Mcm hari raya dah nmpknya....!

Tp kek tu nmpk sedap la kak..:-)

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
cantik dan menarik kuih tat dan kek lapis tu..rajin la zila ni...

Shiela said...

Sedapnyerrrr... Nak sikitttt.. Hehee..

aima said...

saya suka tea set tu....

Qasey Honey said...

amboiii kak Zila syggg...dlm pada 'mabuk' n xlarat tu...smpt lg mlapis yer..kedua2nya nmpk sedap...ade lg ker tu..hihi

Yana Shaiful said...

~Dua2 sedapppp..rajin tul kak zila melapis..cantik kek tu ^^

Mori Said said...

salam zila.... wahhh sedapnya tengok tart ngan kek lapis tu....maveles...

Cendana Kasih said...

salam
alamak..lebih tergoda tgk tart tu :p

Kakzakie said...

Aduhai zila... kalaulah ada depan mata terus kakak ngap. Kakak tak pernah lagi jumpa kek lapis macam resepi ini. Memang sedpaplah coklat siapa tak suka. Tart pun kakak suka juga tau:) Eh... kakak kalau zila tayang kuih apa pun memang suka semuanya:)

ady said...

as-salam
it looks so lovely and delicious.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

dasyat betul pembawaan budak, Kak ZIla ni, rajin bebeno jadiknya, hehe

Delima Zamrud said...

Rajin nyer Zila melapis nampak cantik je lapisan nyer :D...

BiNtaNg HaTi said...

terliur plak tengok kuih muih ko ni beb...rasa mengidam gak la tetiba...:)

yan's cottage said...

bukan kata yang mengidam je....teliur yang tak pun teringin juga.....sedapnya....

asmah yusof said...

Salam syg zila....miss u..
mmg pembawakan bdk btl....ganaz btl menuorg mengidam kali nie...dua2 mmg sedap n cantik :)

Sury Abil said...

Salam zila..1st visit kat sini...cantek kek lapis nya...tart tu pun kemas je gulungnya....kalau tekak mgidam nk makan mcm2 mmg lah kena rajin mengodek..:-D

rahel said...

Wa...cantik kek lapis coklatnya Zila....teringin lak...

Ayu said...

Assalam zila, waduh rajinnya ..ibu menganung ni...
siap buat kek lapis tu ha...cantik zila ..:)

Rohah said...

keinginan sudah direalisasikan..alhmdulillah..
Allah masih bagi kudrat kan..sedap kikta nengok kak eehhhh..cam nak mintak je..klu kita buat serajin akak,jadinya; pembawaan keinginan yg membara ni..hehee..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

masa akak preggy dulu pun tersangatlah rajinnya buat apa saja yang teringin nak dimkn.. tp kira oklah kan sbb nak mkn buat je sendiri.. takyah susah2 request husband belikan atau makan di luar.. hehee... tp sesekali adalah juga tu teringin mknan luar...

mmg nampak sdp kek lapis tu... tart tu satu2 kuih yg paling akak suka mkn... tp malas sgt nak membuatnya..

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

malas nak buat kek lapis, you belanja i makan, hehehe..

Melly Octaviana said...

Rajin nya ibu hamil sempat melapis juga.. anak anak kat rumah suka makan kek lapis cadbury..mau minta lah sama aunty Zila..hehe

Mamasya said...

Aslmkum Zila
rajin Zila melapis....mengidam punya pasalkan tp bagus sbb rajin buat sendiri...dg tat dan kek lapis yg nampak moist tu, pasti sedap dimkn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...