Pages

Thursday, 12 December 2013

kek cheese kelapa



Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang buat semua...
masih lagi berpeluang berkongi disini walaupun mood agak lembab sebab musim cuti sekolah ..masing-masing sibuk dengan mengurus anak dirumah..memang tak kering tangan bagi insan yang bergelar ibu..lagi-lagi sekarang ini musim hujan..memang lapar memanjang lah perut anak-anak kita kan..


banjir melanda lagi..
tak dapat dibayangkan macamana keadaan keluarga yang ditimpa banjir..mesti penat nak mengemas semula rumah,banyak harta benda yang musnah..pendek kata semuanya harus ditukar baru..alhamdulillah bagi kita yang selamat disini..semoga semua mangsa banjir dalam keadaan selamat ..dan moga dapat pulang semula kerumah masing-masing secepat mungkin.


bercerita mengenai resepi hari ini..kek yang kiranya memang kerap zila buat dirumah kerana husband sangat-sangat suka kek kelapa macam ini..resepinya zila dah share disini..kali ini zila tambahkan parutan cheese.dan kali ini buat dalam versi cupcake pulak.. .rasanya..?..bagi tekak kami memang sedap..sebab ada rasa masin-masin cheese..dimakan bersama buttercream..zila suka makan plain macamtu jew..husband pulak memang suka kek yang dimakan bersama ising..


satu adunan kek dapatlah dalam 36 biji cupcake..kali ini zila tak letak pewarna didalam adunan kek sebab malas..he he heee..cuma agak rajin buat bunga guna buttercream tue..

Kek Kelapa
oleh:zila norazila

Bahan-bahan
5 biji telur ayam gred A
2 cawan gula pasir -zila kurangkan sedikit sebab gula dah naik 
2 cawan tepung gandum
300 gram kelapa parut putih
1 cawan minyak masak
1 sudu teh baking powder
Sedikit essen vanilla
paper cup - secukupnya
cheedar cheese - sagat halus

Cara-cara
Satukan tepung gandum dan baking powder,kemudian diayak.
Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
Masukkan sedikit essen vanilla.
Kemudian masukkan tepung yang telah diayak,gaul rata.
Masukkan kelapa parut dan ratakan sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan minyak masak.
Bahagikan adunan kepada 2 warna,merah dan kuning.
Griskan Loyang dengan mentega,lapiskan baking paper.
Masukkan adunan ke dalam Loyang secara berselang seli.dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak
sediakan acuan cupcake,masukkan adunan 3/4 penuh 
taburkan cheedar cheese secukupnya
bakar 20 minit atau sehingga masak


23 comments:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Wah sedapnya chees kelapa ini. Nanti nak cuba juga lah.ada resepi kat sini.

Kakzakie said...

Kakak dpt satu pun jadilah..
Bunga tu cantiknya Zila buat. Tersusun kelopaknya. Zila pandailah..

fazianbatrisyia said...

kelapa & cheese...sedapnya. last time pi kursus...teatime dihidangkan kek kelapa yg mewah kelapanya jadi teringin nak buat...

rajin siap ada white roses...sedap mata memandang, sedap lagi kalau dapat rasa...

norhanim md zain said...

emmm...cantik dan sedap..kena cuba nie...

Amie said...

mmmmm... nampak sangat comel & menawan!

umi's cup cake said...

zila..tak pernah buat dan rasa kek cheese kelapa...bunga plak mengoda...

mama sara nur said...

assalam zila
ha betul kan cuti sekolah ni anak2 duk rumah he hee lapar je
mcm anak2 akak ni muffin gini layan jglah kalu ada tu
dgn krim emm tentu sedap lemak2 cheese

ady said...

salam zila...
npk cantik dan sedap CC tu..cantik sgt2 butter cream tu mcm bunga...

asmah yusof said...

Salam dear...
Cantik tekstur kek tue mcm roti cheese pun ada...kelopak bunga pun mcm real

Umie Jazz said...

Assalamualaikum zila aduh pengan nampak kek ni zila...menyelerakan sungguh....

Rina Audie said...

aku minta 2 biji cupcakenya dan kutukar dengan donatku ya zila...

jamiah tulisman said...

wahhh...sedapnyerr zila...

jamiah tulisman said...

wahhh...sedapnyerr zila...

ZalinZalina said...

Pandainya awak buat kelopak bunga tu Zila..kalau kak ina taktau apa jadi..he he..

Wani said...

salam kak zila... tak pernah merasa lagi wani kek kelapa..tentu sedapkan kalau dah berkali2 buat ni.. :))

tun_telani said...

Salam kak zila.. cantik nyer bunga tuuuuuuu... kagum tun tengok.. xpenah makan kek kelapa :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Zila,hadoi rajinnya wife org ni!!!Tgk gambar pon dah kecur airliur...nanti post kat k.atie 2 ketui yer :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sepupu akak pun terjejas juga akibat banjir. dia baru je pindah sebulan kat rumah sewa baru.. dulu dok putra jaya.. sekali banjir.. ketinggian air hapus kepala.. habis musnah segala barang letrik & perabot dlm rumah.. kesian sungguhla dia.. masa banjir dia kat rumah mertua tak sempat nak slmtkan apa2 brg pun.. mmg nangis tak berlagu..

sedap nampak kek tu.. akak suka dua2.. kosong pun boleh, beraising pun boleh asalkan tak manis sgt is ok for me.. hehe..

Aziela said...

Teringin nak masak kek2 gini. Acuan muffin dah ada...tapi tak ada mixer. Waaa...sedihnya.

Mieza said...

zila..salam dear...nampak sedap sekali cupcake ni..boleh tak mieza nak minta resepi buttercream utk buat rose tu..nampak cantik bancuhan BC nya..email to asliza.yusoff@live.com.my

Terima kasih banyak zila :)

Mori Said said...

salam zila.... sungguh cantekk gambar2 ...tengok kek tu pun sedap betul....

mimie said...

suka lah dgn pic kak zila...
cantikkk... :)

Tina Othman said...

Cantiknya roses tu, mcm best je kek kelapa tak penah lg buat ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...