Pages

Tuesday, 22 June 2021

Laksa Joho

 




Pagi semua,
menyambil Pdpr Muhammad,bolehlah menulis disini.Hari ini macam belum keluar lagi mood nak memasak..dah keluarkan ikan siakap seekor yang beli semalam,kepala duk pikir nak masak apa ikan tu.asam pedas pun sedap jugakkan.
Tapi nak mengisar lada tu macam malas pulak rasanya..cili kisar dash habis stock pulak..emm nanti tengoklah jadi apa ikan tu.

Aritu time raya walupun tak ada pun orang dastang tp tetap gigih buat laksa joho,bisanya kalau open house jumpalah laksa ni,tp open house manalah ada kan sekarang ni..masak sendirilah kalau teringin.
Nak buat laksa Johor ni bukannya susah sangat tapi renyah banyak barang nak kena buat..tu yang jadi macam leceh sikit...tapi kalau makan memang laju..lagi kalau ada sambal belacan tu.menjadi-jadi tambah..hihii




kalau berminat nak order bahan kisar yang memudahkan kerja memasak..senang..tanpa bahan perasa..pengawet dan pewarna..nk masak cedok..cedok jew ..
Boleh terus ke ig
@kitchensaverhq untuk order dan pertanyaan
‐-----------------------------------------------------------------------------
Laksa Johor
@zila_norazila

Bahan bahan
Spaghetti - celur,dah lembut angkat ..toskan dan letak sedikit minyak,gaul supaya tak lekat.
1kg ikan kembung/tenggiri
¾ cawan rempah kari ikan 
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih kisar)
2 cawan santan pekat
Air secukupnya
1 sudu besar kerisik
Garam
Gula/gula merah - untuk ganti serbuk perasa.
Serbuk perasa jika suka.

Bahan kisar
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Ulam ulam
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Limau kasturi
Lobak asin

#Cara membuatnya
1.Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.
2.Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan tumis lagi hingga rempah masak sempurna.
3.Masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.
4.Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah agak agak jumlah air dengan kepekatan yang disukai

English #recipe
Laksa Johor
@zila_norazila

Ingredients
#Spaghetti - boil until it's soft, lift it,put a little oil, mix so it doesn't stick.
1kg fish
¾ cup of fish curry spice
½ a cup of ground dried chillies
¾ cup of dried shrimp (clean grind)
2 cups thick coconut milk
Water
1 tablespoon fried coconut paste (kerisik)
Salt
Sugar/brown palm sugar 
Seasoning powder if you like

Grind ingredients
5 lemongrass stalks
2 inches of ginger
2 inches of galangal
5 large onions
3 cloves of garlic

Side dish
Cucumbers
Sprouts
Kesum leaves/basil leaves
Lime
Salted radish

Instruction
1. The fish is cleaned and steamed. keeo steamed water. Grind the fish that has been removed from the bones with the steamed water of the fish. Set it aside.
2. Heat a saucepan, add 1/2 cup of oil and add the grind ingredients. Saute until fragrant. Add the fish curry spices and fry quickly for one minute. Add 1/2 cup of water and sauté again until the spices are cooked through.
3. Add the ground chilli and fry again until the oil rises. When the oil rises, add the fish that has been ground. Stir well. Add 3 cups of water and 2 cups of coconut milk. When it boils, add the dried shrimp and dried coconut paste.
4. Johor laksa gravy is quite thick. So you have to have quite a bit of water with the desired concentration




7 comments:

Amie said...

Senangnya kalau ditempat saya pun ada orang jual bahan-bahan kisar untuk masak-masak.
Menariknya LJ air tangan Zila. Mesti puas dapat jamu selera di dapur sendiri kan Zila.

Nuri said...

laksa johor👍👍sedspp zila
akak membeli bolh la nk buat rasanya tak he hee bykk nya bhn2 nya ek

FRADESY RIRITIA said...

Halo semuanya

Nama saya FRADESY RIRITIA, saya dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda semua kebenaran, semua orang yang Anda lihat posting mereka di blog dan website ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi korban dari cerita mereka dan mereka telah menghancurkan hidupku.
Saya di sini bukan untuk menceritakan kisah tentang bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak uang karena mereka.

Saya di sini untuk memberi tahu Anda PERUSAHAAN PINJAMAN yang benar dan satu-satunya yang Allah kirimkan untuk mengubah hidup saya,  mereka SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL, mereka adalah satu-satunya perusahaan pinjaman asli yang diakui dan didanai oleh BANK DUNIA.

Mereka adalah satu-satunya perusahaan pinjaman asli, mereka memiliki syarat dan ketentuan pinjaman yang cukup besar, untuk memahkotai semua pinjaman mereka terjangkau dan cepat dicairkan tidak seperti perusahaan palsu lainnya yang Anda lihat di sini online yang akan mengambil uang Anda tanpa mencairkan pinjaman Anda,
Tolong jangan tertipu oleh penguji yang memiliki nomor indonesia dan whatsapp, mereka semua scammers, bagaimana bisa satu perusahaan memberikan pinjaman?, itu harus menjadi pertanyaan pertama Anda orang-orang saya.

Rekan-rekan saya di Asia, saya mohon Anda untuk mendengarkan saya karena saya bersumpah kepada Anda atas nama Allah, bahwa saya mengatakan yang sebenarnya, ALL GLOBAL GRANT LOAN, perusahaan adalah satu-satunya perusahaan yang dapat diandalkan dan mereka akan memastikan Anda menerima pinjaman Anda setelah Anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang dipersyaratkan.

Mengapa Anda tidak berada di antara kabar baik ini dengan menghubungi  mereka segera jika Anda SANGAT TERTARIK untuk meninggalkan perjuangan keuangan Anda dan untuk meningkatkan tingkat hidup Anda, ini EMAIL mereka allglobalgrantloan@gmail.com.

Anda sangat bebas untuk menghubungi saya di EMAIL saya fradesyriritia12@gmail.com untuk informasi lebih lanjut, saya akan senang mendengar Anda berbagi kisah kebahagiaan Anda sendiri.
Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL karena telah memberi saya kegembiraan baru ini.

NAMA Perusahaan: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL
EMAILPerusahaan: allglobalgrantloan@gmail.com.
Whatsapp Perusahaan :   +1(301)971-444
Email Saya:  fradesyriritia12@gmail.com

fairus said...

Rugi saya sebab tak makan laksa. Dah cuba, tapi tekak tak boleh terima.

zila norazila said...

Amie
snng kak tinggal ceduk2 dah tak payah pikir..nak masask tinggal amik je..sy paling ssuka cili kisar tu..sbb malas sy nak mengisar cili kat umah.

zila norazila said...

Nuri
Ni kalau tak raya memang tak buat..hihii sebab renyah sikit..ikutkan nak buat tu senang je..kerja2 tepi tu yang banyak kn.

zila norazila said...

Fairus..
owh tak boleh makan ye..ada orang mmg camtu..anak akk yg kecik tu pun tak pandai makn jgk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang