Pages

Friday, 30 September 2016

Roti kosong cicah kari sadin..ermmm yummy


Bersua lagi
disebabkan lepas isyak tadi tidur dengan lenanya so terjagalah tengah malam tadi..lepastu dah tak boleh tido sampai sekarang.ada sedikit masa sebelum solat subuh bukaklah lappy dan update sedikit disini.nak dibiarkan blog ni sunyi rasa tak sampai hati pulak..ecehhh ha haaa

semalam zila sempat membuat roti..kalau ikutkan buat roti bukanlah susah sangatkan..bahan pun sedikit jew tak payah nak fikir banyak..semua masuk dalam mixer dan tunggu doh naik 2 kali lipat..tapi tulah kadang-kadang mood nak buat roti ni memang selalu kelaut..mungkin nampak banyak orang jual roti kat kedai kot tu yang kurang sikit semangat nak buat..kena duduk oversea baru rajin meroti nampaknya..

Resepi roti zila masih setia dengan resepi handalan killer soft bread.mungkin kerana resepi ini tak payah nak kena tunggu lama-lama tu yang terjatuh cinta sangat.lagipun hasilnya amat memuaskan bagi zilalah..

zila guna loyang ciffon 20 inci.bulat-bulatkan doh tu seberat 50 gram setiap satu.kalau nak isi inti pun boleh.kalau nak kosong macam tu pun ok jugak..zila kurangkan sedikit kuantiti gula tu sebab nak cicah dengan kari sadin.loyang kena sapu dengan majerin supaya tak melekat,bila doh dah naik dua kali ganda sapukan dengan susu cair.kemudian taburkan bijan hitam dan putih.bakar sehingga masak sempurna.dah masak keluarkan dari oven dan terus sapu butter atau majerin.makan panas-panas..memang sedap..

dibawah tu zila copy resepi asal yang zila pernah buat di post yang lepas.


RESEPI: KILLER SOFT BREAD

260 gram gandum protein tinggi (tepung roti)
3 gram ragi instant
180 gram cecair ( 1 telur + susu cair )
30 gram gula pasir
30 gram butter
2 gram garam

Caranya

1. Bancuh telur bersama susu (bahan cecair).
2. Tambahkan kedalam bahan kering (tepung, gula pasir, ragi). Gaul bersama sehingga sebati memjadi adunan yang sedikit melekit.
3. Tambahkan garam dan butter sedikit demi sedikit, teruskan menguli sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.
4. Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian. Canai dan boleh ditambahkan inti mengikut selera 
5. Untuk dapatkan permukaan roti cantik berkilat boleh dioles dengan sapuan telur.
6. Biarkan doh mengembang sehingga dua kali ganda memenuhi loyang.
7. Bakar dalam oven pada suhu 175°C selama 10-15 minit, bergantung kepada oven anda masing-masing

5 comments:

Azian Elias said...

tempting sangat zila.

tun_telani said...

Salam kak zila... sedap tu wat bekfes.. tun pon kalau buat roti kosong selalu juga buat sambal sardin utk cicah

kak pb said...

Zila... Kakzana ni aka yangsetia...hehe. Nak cuba la resipi zila ni. Tapi akak takde bread maker :(

kak pb said...

Zila... Kakzana ni aka yangsetia...hehe. Nak cuba la resipi zila ni. Tapi akak takde bread maker :(

Anonymous said...

Lamanya awk tak tulis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...