Pages

Thursday, 21 December 2017

Puding Karamel


Assalammualaikum
bersua lagi.bila mood dan masa pun mengizinkan terupdatelah blog ni..nak cerita apa hari ini..kekurangan idea untuk berceloteh panjang nampaknya.
puding karamel ni semalam petang zila buat,teragak sangat nak makan puding yang sedikit manis tapi cari penyediaanya tak mengambil masa yang lama.so zila terfikir pulak nak buat puding karamel simple.
Biasanya zila tambahkan kepingan roti pada puding karamel ni,tapi semalam tak ada stock roti dirumah jadinya tak ada penambahan roti didalam tu.kali ini zila cuba resepi dari akk azie kitchen..nampak penyediaanya yang mudah dan menarik minat nak mencuba resepi ini.


puding karamel

Bahan bahan
3/4 tin susu pekat manis
1 tin susu cair
1 tin air
5 - 6 biji telur - buang mata
Esen vanilla

Bahan Gula Hangus
1 1/2 cawan gula pasir
3 cawan air

Caranya
1.Goreng gula hingga perang. Bila gula cair dan bertukar warna, baru masukkan air. Masak sehingga menggelegak dan gula hangus menjadi cair semula. 
2.Tutup api dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam peti ais. Esok pagi, masukkan ke dalam bekas bekas kecil.
3.Telur dibuang mata dan dipukul tetapi jangan sampai berbuih. Masukkan semua bahan lain. Kacau sehingga sebati. 
4.Tuang ke dalam bekas kecil yang telah diisi dengan air gula hangus. 
5.Panaskan periuk pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 10 - 15 minit atau sehingga masak dengan api sederhana. Sentiasa di lap penutup pengukus supaya permukaan karamel menjadi cantik. Atau dibalut penutup pengukus dengan tuala. 
6.Bila masak, buka tutup pengukus dan biarkan selama 2-3 minit tanpa penutup supaya air permukaan Karamel sedikit kering. Angkat dan sejukkan. 





6 comments:

adda syuhada said...

sedapnyer....

Jari Manis said...

Yuhuuu lama x singgah sini..ingat JM lg x?

Telur buang mata mcm mana nk buat?

شركة تاج said...



خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

شركة تاج said...



شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالدمام
شركة المثالية لتنظيف الفلل بالدمام
شركة المثالية لتنظيف الشقق بالدمام
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالدمام
شركة المثالية لتنظيف السجاد بالدمام
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية لمكافحة النمل الابيض بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالدمام

شركة تاج said...


شركة المثالية للتنظيف بالخبر
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالخبر
شركة المثالية لتنظيف الفلل بالخبر
شركة المثالية لتنظيف الشقق بالخبر
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالخبر
شركة المثالية لتنظيف السجاد بالخبر
شركة المثالية لرش المبيدات بالخبر
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالخبر
شركة المثالية لتنظيف البيوت بالخبر
شركة المثالية لتنظيف الكنب بالخبر

Farahain ZFA said...

hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
sincerely , farahain zfa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...