Pages

Wednesday, 23 August 2017

Kek gula Hangus


Bersua lagi
sambil tengok sukan SEA terpanggil pulak hari ini nak update  blog yang sejak dari bulan puasa zila tinggalkan.semalam zila cuba buat kek sarang semut..kalau ikutkan hampir 10 resepi koleksi sarang semut yang ada dalam simpanan ..yang mana diperap tak diperap..mana yang telur tu tak boleh dipukul lama hanya di kacau manja sahaja,,dan ada pula telur tu dipukul pakai mixer..

macam-macam resepi kan cuma antara rajin dan tak je kita nak mencuba..kek sarang semut merupakan kek fav saya..hampir setiap miggu zila akan pergi ke restoran untuk bersarapan pagi dan akan bungkus kek sarang semut ni dalam 5 keping..kalau disini 1 keping dalam rm 2.00 tapi rasanya sangat sedap.berbaloilah dengan harga tu.

ok secara peribadi ini kali pertama zila buat kek gula hangus..zila guna resepi dari kak nor secubit garam.zila terpanggil untuk mencuba resepi ni sebab banyak fedback yang mengatakan menjadi dengan elok..tapi zila hanya perap 1 jam lebih.so hasilnya seperti dalam gambar.keseluruhan rasa memang sedap..manis pun sedang elok..lubang sarang pun wujud kira menjadi lah kan. 



Kek gula hangus
1  butter (250gm) 
12 biji telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dengan baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...