Pages

Wednesday, 23 August 2017

Kek gula Hangus


Bersua lagi
sambil tengok sukan SEA terpanggil pulak hari ini nak update  blog yang sejak dari bulan puasa zila tinggalkan.semalam zila cuba buat kek sarang semut..kalau ikutkan hampir 10 resepi koleksi sarang semut yang ada dalam simpanan ..yang mana diperap tak diperap..mana yang telur tu tak boleh dipukul lama hanya di kacau manja sahaja,,dan ada pula telur tu dipukul pakai mixer..

macam-macam resepi kan cuma antara rajin dan tak je kita nak mencuba..kek sarang semut merupakan kek fav saya..hampir setiap miggu zila akan pergi ke restoran untuk bersarapan pagi dan akan bungkus kek sarang semut ni dalam 5 keping..kalau disini 1 keping dalam rm 2.00 tapi rasanya sangat sedap.berbaloilah dengan harga tu.

ok secara peribadi ini kali pertama zila buat kek gula hangus..zila guna resepi dari kak nor secubit garam.zila terpanggil untuk mencuba resepi ni sebab banyak fedback yang mengatakan menjadi dengan elok..tapi zila hanya perap 1 jam lebih.so hasilnya seperti dalam gambar.keseluruhan rasa memang sedap..manis pun sedang elok..lubang sarang pun wujud kira menjadi lah kan. 



Kek gula hangus
1  butter (250gm) 
12 biji telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat

Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dengan baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.

5 comments:

Jari Manis said...

Alaa kena guna oven..JM asa microwave jek..kena kumpul dit la beli oven lak

Cik Azz said...

Dah bertahun tak buat kek ni. Last sekali buat, kek tu bantat. Sarang semut tak menjadi. Lepas tu, terus tak buat dah. Haha.

Kek ni bakar atas dapur gas pun boleh. Guna je acuan bulat yang lubang kat tengah tu.

شركة تاج said...


افضل الخدمات المنزلية المقدمة بمدينة الخبر من شركة تاج 0551844053 فخدمات شركتنا عديده ومتعددة ومنها شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بيوت بالخبر
شركة تنظيف سجاد بالخبر
شركة تنظيف شقق بالخبر


شركة تنظيف فلل بالخبر
شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالخبر
شركة تنظيف بالقطيف
شركة طيوب لتسليك المجارى بالخبر

شركة تاج said...



تقدم شركة تاج 0551844053 افضل خدمات التنظيف للمنازل والبيوت وكذلك ايضا تنظيف السجاد والموكيت والمجالس وبيوت الشعر
بالدمام والخبر تنظيف فلل وشقق ومطاعم نقدم عمليات التنظيف الشاملة بمفهموها العصرى والحديث
شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام

شركة الصفرات للتنظيف والنظافه العامه بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام


شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة جلي بلاط ورخام وسيراميك بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام

شركة تاج said...



شركة تسليك مجاري بجازان
شركة تنظيف بجازان
شركة مكافحة النمل الابيض بجازان
شركة مكافحة حشرات بجازان
شركة رش مبيدات بجازان


شركة تنظيف واجهات زجاج بالدمام
شركة مكافحة الحمام بالجبيل والقطيف
شركة تنظيف بعنك وصفوي وسيهات
شركة تنظيف منازل بحفر الباطن
شركة مكافحة حشرات بحفر الباطن


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...