Pages

Wednesday, 4 February 2015

ikan rebus air asam



Assalammualaikum
bersua lagi..dah bulan feb..kejap betul..
sekarang nie zila jarang sikit masuk kedapur..kalau memasak pun sekarang banyak menu simple-simple jew..yang ringkas dan mudah..

kadang-kadang buat telur dadar jew..dengan sayur rebus sikit..mood nak memasak yang heavy macam kelaut jew..ha haa ..senang cerita malas la tu kan..

hari ini nak berkongsi masakan simple.budak kecik pun boleh buat..makan dengan nasi hangat memang bertambah kalau jumpa lauk macamni kan..
rebus ikan kembung..atau ikan jenis lain pun boleh..rebus dengan sedikit air..bila ikan dah masak angkat dan toskan.hiris tomato,cili padi,bawang besar ,daun ketumbar..campur kesemuanya..campurkan dengan air asam jawa..sedikit belacan bakar jika suka garam sikit..dan sedikit kerisik jika suka..perahkan air limau.dan tambahkan dengan air rebusan ikan jika suka...sedia dihidang..

bagi sesiapa yang nak berdiet lauk macamni memang sesuai..amalkan seminggu..insyaallah susut badan..

9 comments:

Bbwana adienia said...

serius wana terliur tengok..air asam tu yang membuka selera..sesuai la buat menu diet ni kan kak.. ^_^

asyifa mustaffa said...

Nak susut camne kak...kalau nasi dok tambah 2 3 pinggan...huk3...lauk sedap tuuuu...

Gee® said...

Malas ye Zila..? sama lah kite.... hihihi

cheq da said...

Sedapnya...

Kakzakie said...

Macam lauk kakak masa berpantang Zila tapi tak bubuh cili. Yg ini utk org tak berpantang memang sedap:)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedap. Nak kena cuba juga. mudah tetapi menarikkan.

Jari Manis said...

kak Zila...masak simple mcm ni pun boleh buka selera tau...

psst : terima kasih masih sudi siggah di blog JM..huhhu sorry dah lama x singgah sini huhhu

hazila said...

As Salam zila,
Ini antara lauk kesukaan akak. Tak perlu lauk yg lain.

António Jesus Batalha said...

É para mim uma honra acessar ao seu blog e poder ver e ler o que está a escrever é um blog simpático e aqui aprendemos, feito com carinhos e muito interesse em divulgar as suas ideias, é um blog que nos convida a ficar mais um pouco e que dá gosto vir aqui mais vezes.
Posso afirmar que gostei do que vi e li,decerto não deixarei de visitá-lo mais vezes.
Sou António Batalha.
PS.Se desejar visite O Peregrino E Servo, e se ainda não segue pode fazê-lo agora, mas só se gostar, eu vou retribuir seguindo também o seu.
Que a Paz esteja no seu coração e no seu lar.
http://peregrinoeservoantoniobatalha.blogspot.pt/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...