Pages

Sunday, 19 May 2019

Phad Kra Phao lagi..


Jumpa lagi..
jam dua lebih pagi..masih rajin mengodeh blog..eh bukan tak tido..tapi baru bangun tido..lepas siap solat semua tak boleh lelap pulak mata ni lagi..so lebih baik menaip sesuatu disini..kalau boleh nak clearkan gambar makanan yang terlalu banyak dalam folder nak transfer kesini.sayang bila ianya terperap begitu sahaja.

Ayam Kra Phao lagi..
lagi tu bermaksud menu yang selalu diulang-ulang masak dirumah.sebab sentiasa diulang first sebab senang nak sangat nak buat..yang kedua sebab sedap sangat bagi tekak kami sefamily.

Orang thai hidangkan phad kra phao bersama telur mata.
saya pun tirulah jugak makan dengan telur mata..jenis masakkan yang tak ada kuah ..kering-kering..lauk macam ini memang sesuai dimakan bersama nasi panas..
untuk kali ini saya gandingkan dengan sambal hitam..ada stock sambal hitam yang banyak dirumah..lawankan jewlah dengan nasi panas..memang menambah selera..asal makan sepinggan tambah lagi satu senduk..dan lagi..ha haaa memang bahaya.


Bahan nak buat phad kra phao
cili merah thai  ikutlah tahap kepedasan masing-masing..nak lebih pedas letak 8 batang cili merah.dan 4 ulas bawang putih.


Ok dah siap kopek masuk dalam lesung dan tumbuk manja..jangan tumbuk halus ..saya study dekat video orang thai diorang tumbung kasar je..dan jangan pakai blander ..nanti halus sangat tak kick.

Hero utama dalam masakan ini mestilah daun selasih.korang jangan skip tau daun selasih sebab kalau dah skip tak terasa aroma dia.kesedapan dia terletak disini.
Ada yang panggil daun basil..daun kemangi..daun selasih ada banyak jenis..kalau di malaysia dan di sini amnya area rumah saya banyak yang jual jenis macam yang dekat gambar diatas tu..tapi yang thai daun dia macam lagi lebar dan besar.

Isi ayam kita potong dadu..biasanya isi ayam dipandang sepi kan..budak sekarang suka cari yang tulang..isi tolak tepi.kalau kita masak macam ni baru laku..atau goreng kunyit potong halus baru on kan masing-masing nak makan.


Buatlah telur mata..tiru cara diorang masak memang kena ikut satu-satu baru nikmat merasa masakkan diorang kan.
telur mata lebih elok kalau digoreng di kuali old skool macamni..kalau guna kuali non stick telo macam kurang cun pulak jadinya.


Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
dah panas bolehlah tumis bahan tumbuk tadi..masak sampai sedikit garing dan kekuningan..kemudian boleh masukkan ayam tadi..gaul rata ..tunggu ayam hingga kecut.dan masak sempurna.

Tambah kan sos tiram..kacau rata ..

Dan tambahkan sos ikan nampla..kunci masakkan thai biasanya terletak di sos ikan nampla ni..
apa-apa masakkan thai mesti diorang letak sos ikan sikit..bagi penambah rasa.
Last kita boleh letak daun basil kita tadi..yang nie tak payah tunggu lama.masuk daun selasih dan kacau  sekejap je dan terus tutup api.
dah siap boleh hidang dengan nasi panas dan telur mata kita tadi.

Phad kra phao
Ayam cincang kecil
4 sb sos ikan
2 sb sos tiram
2 sb kicap
1 sudu kecil gula
Daun selasih secukupnya

Bahan tumbuk kasar
Bawang putih 4 ulas
Lada cili thai merah kecil 8 batang

caranya
1.Panaskan sedikit minyak tumis bahan tumbuk sampai kekuningan.
2.Masukkan ayam gaul rata masak hingga ayam lembut dan masak sempurna.
3.Tambah sos tiram..kicap..gula..sos ikan..kacau rata..last masuk daun basil/selasih tutup api.
garam kalau tak masin baru letak..kalau dah masin tak payah


4 comments:

NabilaHasyim CUCKOO said...

Oo ada jgk guna daun selasih.
Selalu dok cabut buang je sbb tumbuh liar kt laman.

Lps ni boleh kutip, utk masak ni.
Senang je resepinya, boleh la cuba nanti 😂

Dilah Naim said...

nice recipe, nanti boleh cuba masak.. ^_^

zila norazila said...

Nabila hasyim
mmg senang sangat resepi ni..tapi mmg sedap nanti try eh .

zila norazila said...

Dilah Naim
ok nanti try tau ..hihii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang