Pages

Wednesday, 12 June 2019

Bihun Soto - menu popular masa open house raya

Saya orang johor..
family..mak dan ayah semua orang johor..cuma bertemu jodoh je bukan dengan orang johor..
Dari kecik lagi soto macamni memang dah jadi menu hidangan kami di rumah,..kami 7 beradik kalau mak buat soto memang kena banyak..sebab family kami diketika itu jiran cakap family beso ..beso..kami adik beradik memang badan sedang elok membesar bagai johan masatu..
lagipun dikawasan felda family kami je yang ada anak ramai ..masatu..bukan masani...masani ramai orang dah caras family kami..ada yang ada ank 8 ..lebih satu dari mak..

Ikutkan family kami bukan orang yang suka makan mee..kami lebih kenyang bila dihidangkan nasi..kalau buat soto mesti nak soto nasi..baru perut kenyang dan tak berbunyi sampai petang..kalau makan bihun mesti nak cari nasi jugak ending dia..
Kali ini saya sedikan bihun soto..
ada lebihan bihun sayang pulak dibiarkan macamtu je..sejak iqbal dah pergi u banyak barang makanan yang terbengkalai tak habis..biasanya memang dia yang suka makan macam-macam..

Untuk resepi kali ini saya guna rempah soto dari MakSiti..biasanya memang saya buat rempah sendiri..tapi barang review rempah maksiti masih pending so buatlah soto guna rempah maksiti ni.

Rasa pun sedap ..rempah soto maksiti ni memang famous ..masa saya kecik pun memang mak guna jugak rempah ni..kalau buat soto memang menjadi sangat ..dan merupakan menu lajen bila ada bacaan yassin dirumah masatu..
dan kini menu popular time raya..pergilah open house memang kebanyakkan diorang akan hidangkan soto sebagai hidangan sampigan atau hidangan utama.


Bihun soto versi rempah maksiti
1 Paket rempah soto mak siti
Ayam - dipotong empat

Bahan kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai - dititik

Bahan lain
1/2 cawan santan pekat
Rempah 4 sekawan

Caranya
Panaskan minyak dalam periuk.
Masukkan serai dan rempah 4 sekawan biar sekejap sampai sedikit garing..kemudian masukkan bahan kisar kacau rata dan masak hingga naik bau, masuk rempah soto maksiti yang dah dibancuh dengan sedikit air.
Tumis rempah sampai wangi ..kemudian masukkan ayam..gaul rata biar sekejap baru tambah air..ikutlah air nak banyak mana.
Biar hingga ayam empuk dan masak sempurna..dah empuk bolehlah angkat..ok ayam ni kalau nak di goreng sekejap pun boleh..kalau nak jaga kesihatan tak payah goreng ..dah sejuk boleh carik halus.

Untuk kuah tadi tambahkan air jika kurang..kalau nak buat versi pekat sikit air tak payah banyak sangat.kemudian masukkan santan pekat ..kacau ..perasakan dengan garam dan sedikit bahan perasa..bila semua dah ok tutup api..dah boleh hidang .

Geng bihun soto ..
kalau tak ada ni macam tak lengkap soto korang nanti..taugeh tu nak celur dulu pun boleh ..kalau nak makan masih rasa kruk..kruk tak payah celur..kacang tanah jangan lupa..

Sambal kicap wajip ada ..jangan skip nanti tak nikmat nak makan soto..

Resepi sambal kicap
Lada cili padi hijau secukupnya dalam segengam
bawang putih dalam 2 ulas
gula secukupnya
limau sambal.
kicap jalen yang lemak manis..

kisar semua dan perahkan sedikit limau.

Yang ini tak selalu saya buat ..kalau angin rajin datang adalah bergedil..kalau malas memang makan soto gitu jewlah ..

Bergedil kentang
Kentang - potong wadges dan goreng
Bawang goreng
Daun sup
Garam
Lada sulah
Telur - untuk salut bergedil masa nak goreng

Caranya
Goreng kentang hingga lembut..kemudian tumbuk..saya guna lesung batu je..senang kerja.
kemudian tambahkan bawang goreng dan daun sup.gaul rata..letak garam dan lada sedikit lada sulah.
Bulatkan kecil..saya guna scop ice-cream ..kalau nak lagi cantik guna tangan.
celupkan dalam telur dan goreng hingga masak kekuningan.
Siap..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang