Pages

Wednesday, 1 June 2016

Killer soft bread


Selamat petang
Masing-masing mood cuti sekolah kan..bila anak-anak tak sekolah kita sebagai ibu semestinya ingin memenuhi kehendak mereka kan..bawak jalan-jalan..balik kampung..pergi cari tempat makan yang jarang kita pergi dan masak makanan yang diorang request betul tak?
kalau dah namanya ibu macamtulahkan tak sampai hati kalau tak tunaikan permintaan anak-anak..budak sekarang beruntung..lainlah dizaman zila kecik dulu..kalau cuti sekolah duduk jewlah dikampung tak kemana-mana pun.. mainlah pondok-pondok dengan kawan-kawan..tapi tetap rasa seronok..



Bila sana sini orang buat killer bread kita pun nak jugak merasa kehebatan killer bread ni..sebab adunan ni tak perlu tunggu hingga kembang dua kali..lepas uli terus bentuk dan tunggu kembang  baru bakar.

tak mengecewakan rotinya lembut,tapi kalau untuk roti manis kena tambahkan gula sebab rasanya kurang manis..kalau nak buat roti masin tak perlulah ditambah..rasanya dah sedang elok..memandangkan kalau dirumah zila roti kosong macamtu memang kurang laku..kena letak inti dan tabur gula baru lah habis..
kali ini zila letakkan hotdog dan taburkan gula dan pasley kering..baru anak-anak laju makan..tak sempat sejuk pun dah habis..
zila gulung kecik-kecik dalam 20  atau 15 gram setiap satu..ikutlah selera masing-masing untuk mengolah ye..
resepi asal dari xanderskitchen,zila share disini sebagai rujukan dimasa akan datang..ok jumpa lagi nanti..



RESEPI: KILLER SOFT BREAD
xanderskitchen 

260 gram gandum protein tinggi (tepung roti)
3 gram ragi instant
180 gram cecair ( 1 telur + susu cair )
30 gram gula pasir
30 gram butter
2 gram garam

Caranya

1. Bancuh telur bersama susu (bahan cecair).
2. Tambahkan kedalam bahan kering (tepung, gula pasir, ragi). Gaul bersama sehingga sebati memjadi adunan yang sedikit melekit.
3. Tambahkan garam dan butter sedikit demi sedikit, teruskan menguli sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.
4. Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian. Canai dan boleh ditambahkan inti mengikut selera 
5. Untuk dapatkan permukaan roti cantik berkilat boleh dioles dengan sapuan telur.
6. Biarkan doh mengembang sehingga dua kali ganda memenuhi loyang.
7. Bakar dalam oven pada suhu 175°C selama 10-15 minit, bergantung kepada oven anda masing-masing

1 comment:

Ruzita Idias Ismail said...

assalamualaikum.. Zila. mohon share ya. Cuti2 sekolah ni..masa banyak kat dapur jer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...