Pages

Thursday, 18 December 2014

cendol bakar dengkil


Dari arah Cyberjaya/Putrajaya
Lokasi:

  • Lalu lebuhraya besar yang menghubungkan LDP ke Putrajaya dan Cyberjaya menuju kearah Dengkil/Sepang/KLIA
  • sama seperti jalan menuju KLIA/LCCT melalui jalan tiada tol yang biasa dilalui teksi,ia juga jalan yang sama menuju ke Sepang/Nilai daripada Putrajaya.
  • Jalan terus sehingga anda sampai ke penghujung lebuhraya
  • Dipenghujung lebuhraya, dihadapan anda hanya dua pilihan kiri ke pekan Dengkil dan kanan ke Kota Warisan/Sepang/Nilai/Klia. Ambil pilihan Kanan.
  • Terus anda akan melalui satu jambatan diatas tasik dan paya.
  • Terus sehingga anda sampai ke simpang empat yang ada traffic light.
  • Traffic light itu jika terus menuju Kota Warisan/Sepang/KLIA. Jika kiri menuju Bangi Lama. Jika kanan menuju pekan Dengkil.
  • Selepas traffic light jalan terus, dalam lingkungan 100 meter.
  • cendol bakar Dengkil berada di tepi sebelah kiri anda.

cendol bakar durian Rm 4.50 bagi peminat tegar durian kenalah cuba ye..


CENDOL..
menuman pelepas dahaga..dan boleh juga ditafsirkan makanan pencuci mulut bagi rakyat malaysia..sambil santai bersama rakan-rakan atau kaum keluarga..

cendol dulu-dulu simple sangat..ada jelly hijau tu dan kacang merah..siram dengan air gula dan santan..bila balik sekolah rendah cendol pakcik "kame " merupakan sasaran utama kami..time tu rasa sedap sangat..yelah kan ..balik sekolah kan haus..nak menyambung berjalan kaki hingga sampai kerumah memang la harus ada sesuatu yang sejuk..baru semangat nak jalan kaki..


zaman dah berubah..cendol pun dah banyak ditambah baikkan..lebih sedap..dihidangkan bersama pelengkap tambahan..menambahkan lagi variasi cendol..

kesinambungan dari pergi  ke garage sale zila sempat kesini..nak juga mencuba cendol bakar..nak jugak rasa..asik baca diblog jew..rata-rata kata sedap..sebenarnya cendol bakar dengkil tak sama dengan cendol bakar kuala selangor..maksudnya berlainan owner..yang dikuala selangor zila tak cuba lagi..insyaallah bila kesana nanti harus dicuba jugak.



asal usul nama cendol bakar ini ialah sebelum dimasak gula melaka itu dibakar terlebih dahulu.. baru dimasak dan dicampurkan  kedalam cendol.bagi zila rasa gula tu agak manis..tak sama macam cendol biasa..tapi sedap lemak-lemak macamtulah..

selain cendol kalau nak cuba cucur udang pun ada.satu pinggan 5 ringgit dan 10 ringgit..


 cendol bakar jagung RM 3.50 

 cendol bakar biasa RM3.00

kesemua jenis cendol bakar zila rasa..yang paling sedap bagi zila yang tapai pulut..sedap tapai tu..manis ditambah makan dengan kuah santan cendol..ermmm takmo citer..nanti teringat balik..nak pergi lagi entah bila.


cendol bakar tapai pulut Rm4.50

inilah cendol bakar tapai pulut..yang ini lah paling sedap bagi zila ..lain orang lain selera kan..mangkuk nie kecik jew sebenarnya..memula sampai cendol nie rasa macam tak cukup makan satu mangkuk..tapi bila dah makan..kenyang perut..kesimpulannya jangan tamak kan..he he hee

gambar muka depan warong cendol bakar..emak dan kakak ipar..berserta model tetap muhammad ahmad bin wasim shahzad.oklah sampai disini dulu jumpa next entry..

7 comments:

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Nak kena cuba juga bila sampai dengkel ni. Sedap aje nampak.

cheq da said...

Sedapnya...yg ni yg pernah masuk dlm jjcm tv3 ker?

Kakzakie said...

Kakak rasa cendol bakar ni semakin laris dan popular dek promo yg ramai blogger berikan padanya Zila..

Mayang ABDUL RAZAK said...

RASANYA ADA ORG GITAU SAYA NAMA TUAN KEDAI NI BAKAR BKN NYER CENDOLNYA DI BUAT BAKAR KAK... BARU SEMALAM DATING NGAN SOMI SAMBIL MAKAN CENDOL DAN ROJAK..

Najib Ariyan said...

pernah makan kat sini satu masa dulu... kalau dah ada penambahan tu mesti lebih sedap dari dulu kan... boleh cuba lagi ni

Rosdi Eunos said...

Tak pernah terlajak sampai ke sini lagi ..
tapi mungkin akan cuba walaupun saya bukan penggemar cendol .. tengok gambar tu mcm best je

Gee® said...

Aduhaaaai... wpun sejuk n hujan di luar sana tp tgk cendol yg zila tayang buat k.gee terlior giler..!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...