Pages

Wednesday 20 November 2019

Laksa Johor - menu yang sentiasa digemari


Laksa Johor
Salah satu masakkan tradisi orang johor..masakkan warisan zaman berzaman..bagi saya nak buat laksa johor bukanlah susah..cuma agak renyah dari segi penyediaan barang je..tapi bila dah siap rasanya amat berbaloi..setimpal dengan penat lelah menyediakannya.
sebelum ini saya ada buat entry laksa johor jugak DISINI saya masih kekal menggunakan resepi lama tu jugak sebab saya rasa resepi ni keeper.

Kuah yang memekat ..rasa nikmat bila ceduk kuah lebih..laksa johor nie yang penting kuah dia..kalau sedap makan keseluruhan laksa nie mejadi sedap..sebab acc tambahan tu tak mempengaruhi rasa.

Penyediaan nak buat laksa.
mesti kena ada spaghetti lah kan,banyak jenama spaghetti di pasaran kita pilih mana yang sesuai dengan kita.

 Dah stanby dengan barang penyeri laksa johor kita.

 Kalau sebelah johor biasanya kami akan potong macamtu.lebih menarik.
dah siap penyeri laksa kita..saya nie kalau makan laksa johor memang tak suka sangat spaghetti.bisanya saya hanya makan kuah macamtu jew ..mix dengan sayur..


Laksa Johor

Bahan bahan
1 paket spaghetti - makan 10 orang
1kg ikan sardin/selayang /kembung/parang
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
Garam
Serbuk perasa

Bahan kisar
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar
2 ulas bawang putih

Ulam ulam
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Kacang panjang
Limau kasturi
Lobak asin

Cara cara
Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.

Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.

Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.

Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah agak agak jumlah air dengan  kepekatan yang disukai
.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang