Pages

Thursday, 23 June 2016

menu berbuka 15 ramadan


Disini lagi..
hari ini agak awal sikit bersiaran nampaknya..sebenarnya dari pukul 1 lebih mata ni dah mula terjaga,tido ala-ala orang tua macamnilah kejap sedar kejap nanti ngantok balik.ini merupakan salah satu menu ramadan 15 kami.kalau time buka mesti nak makan yang lembut-lembut dulu baru makan yang heavy sikit.zila sempat sediakan puding roti simple ni tak banyak sebenarnya zila buat 1 bekas tu jew makan kongsi dengan anak.lebihan susu tu zila simpan untuk buat lagi keesokkanya.kalau boleh bulan puasa ni memang nak elakkan sangat membuang makanan sayang kan.
untuk air zila buat air cincau logan.sebenarnya nak menghabiskan longan haritu..sayang pulak terbiar.oklah sampai disini dulu..kejaap lagi dah nak sahur kan..jom sahur  jumpa lagi esok ye.bye.

Chocolate bread pudding

Bahan-bahan
5 keping roti tawar - dipotong empat segi
350 ml susu cair
2 biji kuning telur
1 biji telur
80 gram gula pasir
2 sudu besar butter cair
1 sudu teh essen vanilla
choclate button - secukupnya
cheedar cheese - secukupnya
pecan atau kekacang kegemaran

Caranya

  1. Campurkan susu,gula telur,essen vanilla dan butter cair kacau rata.
  2. sediakan acuan,sapu majerin pada keliling acuan dan susunkan roti,tuangkan campuran susu,biarkan seketika sehingga semua adunan susu meresap pada roti,taburkan coklat.
  3. Susunkan lagi roti tawar,tuangkan adunan susu dan biarkan seketika kemudian taburkan keju parut keatasnya.
  4. Susun kembali roti sehingga memenuhi acuan,tuangkan lagi campuran susu,keju parut dan choclate button.
  5. Bakar dengan cara steam bake pada suhu 170'c sehingga masak.Sedia dihidangkan panas atau sejuk.

 Air cincau longan

5 comments:

Gee® said...

Wah! gambar makin mantap!

adda syuhada said...

Sedapnya puding roti..

zila norazila said...

gee
kak gee tq ..gambar gitu2 jugaklah kak..ha haha aa

zila norazila said...

adda syuhada
tq dear kalau free nanti boleh try tau..

kak pb said...

Nanti akak nak try resipi ni zila ��

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...