Pages

Wednesday, 18 May 2016

Roti lapis daging berkeju


Dah makan malam?.
biasanya orang kita time macamnilah baru sempat nak makan malam kan..zila hari ini makan lunch merangkap malam sekali..sebab ambik lunch pukul 3 lebih tadi..makan nasi mandi kambing..dah lama sebenarnya tak makan kambing..asik ayam je macam jemu pulak.so hari ini tukar selera..


Malam ini nak kongsi resepi roti lapis daging,menu asal zila ambil dari rakan blogger WanieDD.makanan macamni memang kena makan masa panas-panas..kalau dah sejuk rasanya kurang sedap..
Sesuai juga dijadikan menu pada bulan ramadan tak lama lagi.sedap sangat rasa lemak-lemak cheese tu terasa-rasa ditekak ni..
Pada sesiapa nak mencuba silakan ye..oklah sampai disini dulu untuk hari ini..mata dah mengantuk pulak..jumpa lagi next entry ok.




Roti Lapis Daging Berkeju

300gm daging cincang atau 4 keping dading burger (dihancurkan) kalau nak daging lebih boleh tambah lagi..
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1/2 paket perencah daging black paper maggi
sedikit air
garam n gula
minyak

Bahan-bahan untuk lapisan
12 keping roti
3 biji telur
200ml susu fresh
8 keping slice cheese
cheddar/mozarella diparut
1 biji lada besar dihiris
1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar
* sayur2 ikut suka (saderi/cili benggala/ cendawan/ daun bawang daun sup

Cara untuk inti
Panaskan minyak
Tumis bawang putih masukkan bawang besar dan daging gorengg hingga daging empuk.
Masukkan perencah black paper dengan sedikit air.
Masak sehingga kering ketepikan dan biar sejuk.

Untuk Roti lapis

  • Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dengan butter atau mentega.
  • Bancuhkan telur dengan susu sehingga sebati, celup roti kedalam bancuhan susu tadi dan susun dalam bekas.  buat sehingga penuh bekas untuk tingkat yang pertama.
  • Tuangkan separuh dari inti tadi keatas roti n ratakan. kemudian susun slice cheese keatas daging.
  • tutup degan lapisan roti yg dicelup seperti langkah pertama tadi.
  • Ulang proses yang sama, tabur cheedar parut kat lapisan atas sekali..
  • Jika ada lebihan telur siram diatas roti supaya tak membazir.
  • Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada sushu 180c lebih kurang 35-40 minit atau sehingga masak.kuarkan dari oven sedia untuk dihidang.

7 comments:

cheq da said...

Kak zila tayang la pe pun..mmg nmpk sedap

Ayu said...

Assalam Zila,
wah menu gini confirm anak2 akak suka..
terus terliur tengok seh...:)

Nooriah Abdullah said...

wah zila teruja kaknoor tengok
roti ada tapi daging tkde dngn cheese
kalau tak boleh try dah ni
jadi lapo lah pulak ni

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedapnya. Lapar pula tengok ni waktu pagi.

Jobdirumah Buat Duit said...

Pandai akak buat ni. Nampak sedap tu.

OhPanduan said...

Ada keju+daging. Memang sedap rasa dia.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Sedapnya Zilaa...ada chesee2 tu mmg ngamcam!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...