Pages

Monday, 6 May 2013

acar ikan masin dan nasi lemak pandan

Assalammualikum dan salam sayang semua..


Berlabuh sudah PRU13 kepenghujungnya.tahniah kepada BN sekali lagi diberi kepercayaan oleh rakyat malaysia menerajui negara.masa berkempen sudah berlalu kini masanya untuk mengotakan janji,masa untuk bekerja dan mencapai wawasan untuk melaysia menuju kenegara maju.alhamdulillah tercalit sudah dijari warna biru menandakan saya pun turut serta untuk menunaikan kewajipan kepada negara..





Nasi lemak dan acar ikan masin atau acar ikan kering nie tak ada kene mengena dengan PRU13 tau.zila buat hidangan ini pada hari sabtu pagi,semua barang-barang keperluan dah dibeli dari hari khamis lagi.tapi yang agak payah nak cari ikan kering belah tue..uiittss merata jugaklah merayap kedai dan pasar malam tapi tak terjumpa ..last-last pergi ke kipmart nasib ada..



Resepi yang mudah dan sedap,1st mei haritu zila kemelaka,menziarah kawan - kawan sekolah lama..bila dah bertemu memang gamat semuanya..banyak menu yang sempat dia masak..alahaiii sangat terharu kerana menu semuanya sedap-sedap..dan siap tapau lagi..tq mia atas layanan yang baik dan menu yang sedap.


ini merupakan salah satu menu yang dihidangkan menambat hati kami,rasanya sangatlah sedap bertambah-tambah zila makan.acar ikan masin cara pembuatanyapun mudah.resepi asal dari kawan zila nie tak ada mangga muda..tapi zila tambahkan mangga dan hirisan nenas..sebab ada sebiji mangga dirumah..kira nak habiskan stock la nie..pada sesiapa yang nak mencuba zila copy resepi asal dari kawan zila disini..dan resepi nasi lemak pandan sama seperti nasi lemak yang zila pernah  buat sebelum ini cuma zila tambahkan air pandan sahaja.selamat mencuba..


Acar ikan kering

1 biji nenas-potong kecik2
1 batang serai-hiris
1 batang bunga
 kantan-hiris
2 ulas bawang putih
3 helai daun limau purut-hiris
1/2 botol sos cili thai (guna jenama Life)
1 bj limau nipis-perah dan ambil jusnya
Sedikit garam dan gula


cara-cara

masukkan semua bahan diatas dlm blender dan kisar semua bahan-bahan (tanpa air)sebab nenas dan sos dah berair sampai lumat kemudian tuang dlm mangkuk.

bahan-bahan lain 

ikan kering (goreng ranggup)
1 biji bawag besar-potong dadu/dihiris
Cili Merah-ikut suka banyak mana - dihiris
1 batang timun-buang Kulit dan potong memanjang@ ikut suka
1/2 biji sengkuang kecil- potong ikut suka
sebiji mangga - jika suka
daun ketumbar - jika suka

Campur kan semua bahan  ni kedalam mangkuk tadi..gaul rata..siap

31 comments:

sabar dubai said...

Menarik plakk nmpk kak zilaa

kasihredha said...

Tahnkah dah mgundi
Sure masih ada bekas Biru di jari.
Sedapnya...automatik air liur jd bertambah

ady said...

as-salam
wow!! menarik!! sungguh menyelerakan..

Amie said...

Cantiknya acar ikan masin! Kecur terus Zila weiiii!

Mamasya said...

Aslmkum Zila
akk kalau acar...masam2 suka...buat selera lagi mkn nasi. biasa buat juga tp letak ikan bilis.

Gee® said...

Kalau makan dgn nasi minyak pon sodap nih... dap2x

rahel said...

Hermmm....nasi lemak + acar ikan masin....waw...menyelerakan....konfirm makan byk...

ummiakid-lily said...

Sedap ni...ikan masin tu pulak mmg best. Mcm keropok....

Uncle Lee said...

Hello Zila, wow! I sure love this! First time I see aca ikan masin. It looks so delicious! Ni la bila masuk mulut lupa nama mak! Ha ha ha.
I can see you have a black belt in cooking....
And this acar ikan masin....a husband would be proud of, as will MIL too. Ha ha.

Apa ikan masin tu?
I have always loved to ikan sepat masin....
You have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

Kakzakie said...

Nasi kita hijau sama:)
Tapi kakak tak ada acar ikan masin tu. Tak pernah buat pun. Resepi baru ni buat kakak. Nampak sedap sangat:)

Anonymous said...

Hі colleaguеs, gooԁ piеce οf writing and goοd arguments cοmmented here, I аm tгuly еnjоying by these.


Hегe iѕ my weblog; Payday Loans

Mori Said said...

Salam zila... Apa kabar... ?.. Tgok acar ikan kering tu sedap betul... Terbuka selera... Nanti nk cuba ...

sudipVSsenduk said...

bila tengok mangga & nenas tu... serta merta merembes air liur dlm mulut

umi's cup cake said...

Salam zila sayang,
tak tau pulak ikan masin buat baut macam ni...kat umah banyak lagi stok... boleh buat ni...

Tina Othman said...

Adoi laparnya tgk nasik lemak tu, ikan belah tu tina suka, mkn dgn nasik panas hilang diet hehe

hazila said...

Memang nampak menyelerakan. Confirm bertambah nasi dalam pinggan.

mimie said...

sedapnya .... rajin sungguh zila masak...:)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sedapnya menggoda dari gambar atas sampai bawah... baca ayat2mu dua kali tergoda, hihihi

Bbwana adienia said...

salam..

acar tu nampak menarik dan menggiurkan la..

Miss Zahirah said...

yg warna hijau tu nasi ape kak? nmpk sedap la.. hehe

zila norazila said...

Nasi lemk pandan..mcm nasi lemk biasa tp tmbah air pndan ..bau dia wangi jew.

zila norazila said...

Hello lee tq visit me here..ikn masin tu dry fish..letak garam pada ikn dn jemur..must try lolz..

Rohah said...

kak....sentap tengok hidangan nasi lemak ni...macam2 lawan lauknya..berseri2

yan's cottage said...

tq...zila kongsi resepi...lepas nie boleh cuba buat acar ikan kering nie...nampak mengancam je...he hee...

Qasey Honey said...

terbaekkk...nmpk sedap sgt..xpenah dgr lg ade acar ikn kering..hehe

mama sara nur said...

Assalam Zila
mengoda selera menu Zila ni
sedap ni mesti bertambah he hee
acar ikan masin penambh selera kan mcm mak akak mkn nasi lemak nk kena ada ikan masin hihii

Rina Audie said...

sungguh sangat sedap nih menunya. Picnya pun cantik zila....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kecur air liur tgk acar ikan masin tu.. dah la skrg ni tekak asyik nk mkn yg msm2 aje.. (tanda nak menses.. hihi) hmmm.. sabar jelah..

Kesuma Angsana said...

sedqap nyer tgk... ikan manis jenis yang ini mmg best kan !

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum Ziela..

Zielaaaaaa, betul2 buat Naz kecur tgk acar ikan masin ni tau! Terliur nengoknya. Kalau dekat2, nak jer Naz buat muka tebal minta sikit. Kalau buat sendiri sure tak jadi sebiji cam Ziela nyer kan...hahhahaha.. *ayat org malas tp nak makan*..hihihiii..

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Air liur saya sudah keluar nampak acar ini, tambah ikan masin sangat special. Apa jenis ikan masin yang awak guna? Nampak ranguh Dan bentuk kecil, sesuai bagi acar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...