Pages

Tuesday, 14 May 2013

selamat hari ibu


Duhai anak-anak,marilah kita sayangi ibu bapa kita,hormati dan sanjungi setiap masa,mendoakan keselamatan dan kesejahteraannya.Mudah-mudahan hidup kita beroleh ketenangan dan kebahagian,moga kita jua tidak seperti juraij,alqamah,tanggang dan lainnya yang mengecilkan hati ibunya,jadikanlah iktibar dan panduan kisah-kisah tersebut agar kita berwaspada setiap masa.

Ibu dan Ayah maafkan kami andainya kami ada salah dan silap terhadap mu…



Assalammualaikum..
bertemu kembali hari ini..rasanya masih belum terlewat nak ucapkan selamat hari ibu untuk semua yang bergelar ibu..smoga semuanya menjadi ibu yang mithali..tak pernah kenal erti jemu mendidik dan membesarkan anak ..walaupun banyak rintagan yang dihadapi..


ini merupakan hidangan yang sempat zila buat pada hari ahad lepas..bersempena hari ibu yang jatuh pada hari minggu..masakan ringkas hasil dari anak bujang zila..hari itu beri sikit ruang pada dia nak tunjuk bakat memasak..puas dia search menu apa yang sesuai.dan zila pun cadangkan ikan pari bakar ala nyonya..dan sayur kacang goreng bersama udang..berserta air sirap selasih..terima kasih untuk anak ibu yang paling ibu sayang..


ikan pari bakar nie sebenarnya dah lama zila teringin nak makan..sebab tulah zila suruh anak masak..hubby pulak tak makan ikan pari..so dia makan roti arab dengan tuna jer la hari tu..

sebenarnya plan hari ibu tahun ini kami adik beradik nak berkumpul di kampung..satu family bawa satu hidangan ..tapi hari ahad tue hubby zila kena balik ke kuala lumpur pada pukul 3 setengah petang..jadi zila tak boleh ikut serta plan family..kecewa juga ..tapi tak apalah kan..



biasanya hari ibu mesti ada kek kan..tapi dengan keadaan zila sekarang nie memang malas nak buat kek..zila gantikan dengan apple pai dan tart telur..lebih mudah rasanya sebab tak payah fikir nak buat deco kek..
resepi tart telur zila ikut resepi biasa yang pernah zila buat..boleh semak di blog zila ..dan ikan bakar zila ambil resepi dari zaliedana,zila suka kedapur beliau banyak masakan yang menarik..dan orangnya sangatlah rajin tau..ikan nie sangat sedap tak rugi rasanya mencuba.terima kasih atas perkongsian resepi dan zila panjangkan lagi disini.


Apple pai

Bahan-bahan
250 gm tepung - guna tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam- guna buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 boleh kepal)

Cara-cara
Ayak tepung bersama gula aising.gaul  adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai16cm atau 20cm.Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan
Cucuk dasar pastri dgn garfu..Bakar 15 minit.
Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai
Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit

Bahan-bahan inti

4 biji epal - dipotong dadu
100 gm gula perang 
1 s/k serbuk kayu manis 
2 s/b tepung gandum

Cara
Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
Sejukkan.




Ikan bakar ala nyonya
sumber diari zaliedana
sumber asal: CIK MATdan KAK UMI


Bahan
2 keping (500 gm) ikan pari (diperap garam dan asam jawa, cuci bersih dan toskan)
2 helai daun kunyit
2 kuntum bunga kantan - dihiris halus
2 helai daun limau purut
1/2 cawan santan
3 biji limau kasturi - ambil jusnya
2 keping alluminium foil
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Pes (ditumbuk lumat):
4 camca besar cili kisar (boleh guna 6 - 7 biji lada merah) - akak guna lada merah
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
1 hirisan nipis halia
2 biji buah keras
2 batang serai - hiris halus
1/2 inci belacan yang dibakar
1/2 inci kunyit hidup

Cara-Cara
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat tadi hingga harum.
Masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga jadi pes.
Matikan api, masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan ketepikan.
Bentangkan alluminium foil dan letak daun kunyit di atasnya.
Bahagikan pes kepada 4 bahagian. Ratakan satu bahagian atas daun kunyit tadi, tabur hirusan kantan, letak ikan dan akhir sekali lumurkan satu bahagian lagi pes atas ikan dan tabur lagi bunga kantan. Ulangi proses yang sama untuk satu keping ikan lagi.
Bakar atas bara api dapur arang. Boleh juga gunakan oven...(akak gunakan oven je lerrr pada suhu 190C selama 30 - 40 minit. Pada 10 minit terakhir, akak buka pembalut foil dan bakar dengan menggunakan api atas sahaja untuk sedikit garing..jangan terhangus dah ya)





24 comments:

Mori Said said...

Salam zila.... Dan selamat hari ibu... Pandainya anak zila memasak.... Sungguh berselera... Dulu mori pon berkumpul dgn arwah mak dan adik beradik untuk makan2 bersama tapi skrg dh x sama... Sejak mak dah pergi...

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Zila sayanggggg...sihat ke? baby sihat ? bila akak punya due?

hari2 tgk orng dok membaking...rindu giler nie sama oven sy..huhuhu...

sdap nmpk apple pie tu...lauk pauk tu pun...mengancam !!


mimie said...

rajinnya zila buat apple pie. mimie belum pernah buat lagi...
teringin nak merasa... ^_^

fazianbatrisyia said...

seronoknya anak dah boleh memasak. thn ni sy tak berkumpul juga adik beradik.

Sury Abil said...

salam kak zila..waaa semua menu best..beruntung ada ank yg dh reti masak..blh le emak nya rehat2 dr memasak lah kan..sury xde buat apa2 ahad lepas..duk rehat2 je layan karenah ank2 :-)
oof duty sempena hari ibu..heeeeeeee
selamat hari ibu tuk kak zila ye..:-)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

terima kasih kongsi resepi ini akak.
pandai anak akak masak. Selamat Hari Ibu juga saya ucapkan.

kasihredha said...

Tergoda tgok apple pie tu...
Selmt Hari ibu

Tina Othman said...

Selamat hari ibu, untunglah anak bujang dah boleh masakkan, tina tak tau tahun bila dpt merasa anak masakkan

umi's cup cake said...

Selamat Hari Ibu Zila..untung ada yang masakkan untuk zila...sedap plak tu...

Amie said...

Bestnya apple pie tu.. tergoda! Selamat hari ibu Zila... meh sama-sama tekadkan azam untuk jadi ibu mithali, pengasih & penyayang!

Bbwana adienia said...

salam zila..

bestnya kalau dapat makan apple pie tu..nyum2..

BiNtaNg HaTi said...

terbaekk!! cayalah anak bujang ko...:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Selamat Hari Ibu utk zila juga...

adda syuhada said...

sedapnya...

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum Ziela..

Fuyoooo..bnyknya hidangan... Dia lagi rajin w/pun tgh preggy..hihihii.. Ala zila, Nadz pun baru jer minggu lepas mula update blog balik. 5 bulan jugak tak mengetuk lappy ni..hahahaa.. Tgk masakan zila terus jadi lapor sgt perut..

rahel said...

Sedapnya pie epal....selamat hari ibu zila.

tenku butang said...

520

done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

HaSue said...

Assalamualaikum k zila.. :-)
Rajinnya anak bujang akk msk... Ye kak,sama la kite dpt rezeki 2013.mdh2an selamat segalanya kan,.amin..mintak apple pai sekerat..lama x mkn.hee

Shiela said...

Wahh.. Macam adaaa.. Semuanya sedap sedap belaka..

Rohah said...

selamat hari ibu kak,semoga jadi ibnu mithali..wah..anak bujang dah boleh diharap..alhamdulillah...menunya lengkap dengan dessert..enak tu

LiNa_Pg said...

Assalam zila sihat ke tu?
Bertuah badan..anak bujang masakkan untuk hari ibu..sonot kan bila duduk relek tetiba org panggil makan hihi..
btw..selamat hari ibu buat zila..jaga kesihatan ya..
Err..bila EDD?

Mamasya said...

Aslmkum Zila
Slmt hari ibu
wah anak bujang Zila suka masak...bagus tlg ibu di dapur .
apple pie tupun nampak sedapp

yan's cottage said...

salam zila....

selamat hari ibu untuk Zila....meriahnya bila ada anak2 bujang kan...semua menu tu nampak menyelerakan....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam zila...
slmt hari ibu buat zila juga..
bertuahnya ada anak bujang pandai mskkan utk ibunya..
anak dara akak hanya sempat telefon akak dari asrama utk ucap hari ibu.. katanya hadiah tak dpt nak bagi hari ni.. tunggu dia blk dr asrama.. entah bila pula dia sempat belikan hadiah & entah kat mana dia sorokkan hadiah tu pun akak tak tau.. heheeh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...