Pages

Thursday, 27 December 2012

3 layer tea / nasi lemak ayam bakar kicap lada hitam


Assalammualaikum
salam sejahtera dan salam sayang untuk pengunjung yang sentiasa kesini..
sihat tak??..wahhh rindunya dengan semua..dah beberapa hari nak update blog..tapi masa tidak mengizinkan langsung..

Almaklumlah cuti persekolahan berbaki beberapa hari jew lagi..bagi kita ibu-ibu memang time nielah banyak kerja..tolong anak sampul buku dan menyediakan kelengkapan untuk sesi persekolahan yang baru..



Bagi sesetengah negeri awal persekolahan mungkin ditunda..sebab banyak kawasan di pantai timur di landa banjir..pada yang terlibat zila doakan semuanya selamat,bersabar dan jaga kesihatan masing-masing dan kena ikut arahan yang diberi..semoga semuanya akan kembali seperti sediakala ..secepat mungkin ..

Berbalik pada resepi alam maya kali ini,nasi lemak..makanan senonim rakyat malaysia ..tak kira berbilang bangsa sentiasa digemari ...



zila buat minggu lepas,makan bersama ayam bakar kicap lada hitam..tekak nie asik nak makan yang sedap-sedap jew..kalau nasi lemak makan dengan sambal macam tak selera sangat.mesti nak ada lauk sampingan ..he h ehheee ngada-ngada ler tu kan..biasanya buat ayam goreng berempah..tapi bila tahap kerajinan tue melebihi.. bakar jew la ayam sekali..bukan susah mana kan..perap-perap kemudian masuk jew oven settle..



dan bila dah makan pedas-pedas,nak jugak minum ais..zila buat 3 layer tea untuk penghilang dahaga..3 layer nie sebenarnya kegemaran hubby..bila buat sendiri dirumah rasa berbaloi-baloi..boleh minum banyak mana kita suka kan..



oklah sampai disini dahulu untuk kali ini..bertemu lagi ..salam sayang semua..i lap u all..bye











33 comments:

ogyep yummy mellow said...

amboi just like 5 star punya nasi lemak.. thumbs up 2 u..
once upon a time, ogyep suka bangat 3 layers tea ni.. but now, dah pencen dah..

kasihredha said...

Salam zila
Cantiknya gambar...telan air liur dah ni..tambah2 ada teh 3 layer tu...Akak suka...selalunya minum Kat kedai mamak je

Kakcik Nur said...

Kakcik selalu tak ada keyakinan diri bila masak nasi lemak. Bimbang tak cukup masak! ;-)

Marsita yahya said...

Sedapnyer Zilla...

Qashmere said...

Sedapnya ayam bakar kicap camni. Nampak mcm ayam bakar dapoer bandoeng je..sedap rasanya manis2 kicap tu...garing2 diluar lembut di dalam.. ish ish...

Kakzakie said...

Tak menahan kakak tengok zila. Kakak teringin nak buat nasi lemak bubuh halba jugalah macam nasi dagang tu...

Asyifa Mustaffa said...

amboi kak....sib baik da bekpes nie....klau tdk...sure leleh2 air liur nie.....kelassss nmpk nasi lemak tu....:-)

airnya pun bole tahan lak tu....belayer layer.....hehe

ady said...

s-salam
sungguh menyelerakan ayam bakar kicap lada hitam tu...mabeles.

Gee® said...

Subhanallah....rajinnyaaaaa

hazila said...

Akak dah lama tak masak nasi lemak kat rumah. Nampaknya kena buat juga cuti nanti.

Nooriah Abdullah said...

amboii rajin bebeno Zila cayang dgn makanan yg menarikss jugak tulisan yg mengancam jugak macam nak makan je semua nya..

Amie said...

Tak berkelip mata tengok hidangan nasi lemak Zila.... sedapnya! Ni kena makan 2-3 kali sehari ni sampai licin nasi dalam periuk!

FnF Simple Life said...

bestnye nasik lemak daun pisang...kena lak mkn dimusim hujan...mmg layan...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

First class presentation dear!!! Terpegun tengok...seriously! Perutku meragam dah ni...hehe ;)

Tina Othman said...

alamak

shedapnya, tak tahan perut tgk kriuk kriuk lapar, bestnya nasi lemak, mcm dah lama je tak makan hehe

kak cmana nak bagi atas ayam bakar tu garing mcm tu ye, tina selalu fail dpt mcm tu, mcm tak berapa garing je atas dia

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Kak Zila, ni kalau jual kat hotel haruslah harganya RM39.90 perset... hebat Kak Zila, sy kagum & tercengang... kalu dapat lagi sy kagum, Kak Zila.. bila nak ajak sy dtg mkn ni.. hehehe

norzila said...

wah kak zila menyelerakan..picca cantik2..kagum zila kat kakzila..wangi kan letak halba dlm nasi..lagi tgk teh layer tu, xsabar rasa nak lik kuching nex month nak p minum teh c..wah harus nyaman tekak panas2n ni..

Miss Zahirah said...

almak... sedapnyer...

Nafira usof said...

amboiiii.. tangkap leleh betol tengok nasi lemak nih.. presentation macam kat hotel 5 bintang!! menggiurkan!!

mama sara nur said...

assalam Zila
lapar dibuatnya akak tgk nasi lemak ayam zila ni...sedapnya
akak kat kg nasi lemak jg tp beli yg bungkus 60 sen tu

Mori Said said...

mori tengok ayam tu... geram nya... terliuq... pas tu teh 3 layer... the best...

ibh_sue said...

Nak like 20 kali ja..Hehehehee..Yummy kak.

Shiela said...

sedappppp... like the pic sangat sangat..

asmah yusof said...

salam dear....
lmbat br dpt dtg ...sure dh licin ...tggl daun pisang la jawabnya...heehe....mmg mabeles..nice pic dear :))

Rohah said...

duhai..menggoda perasaan ku...tang ayam tu, waduh kepuasan berganda, beso..

zila norazila said...

TINA OTHMAN
biasa dalam 10 minit terakhir akk tukar oven tue guna api atas jew..tp brgantung pada oven jgk..nk kena jaga2 jgk..klu lama2 sgt nnt hangus..biasanya ayam klu kita lumur dgn kicap dia dh nampak gelap bila kita bakar..harap membantu yer..:)

Sue @ Nenie said...

salam kak..ohhhh sedapnya nasi lemakkkkk

Qasey Honey said...

slm syg Kak Zila..
aduhhh sedapnya..jadi lapo bile tgk menu tu..ayamnya yg buatkn QH mkn xthn tgk lama2..mmg tgh lapo skrg ni..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduhhh.. pejam mata & hanya mampu bayangkan betapa sedapnya layan nasi lemak berlauk mewah ittew sambil2 menghirup 3 layer tea yg segar... hhmmmm...

tun_telani said...

Salam kak zila cayanggg.... wahhhh!!! meriah betul nasi lemak akak.. tun kalau nasi lemak, dpt sambal ikan bilis ngan ikan bilis goreng dh cukup. hihi..

citarasa rinduan said...

auwwww..
kreatifnya kak zila..


terbaiklahhh..
bt ayu laparr..

kat CR.. kami suka bt air blayer2.. cantikkan.. bt org haus

Sonia ~ Nasi Lemak Lover said...

Even I had just taken my dinner, but I still hope to have a plate of your nasi lemak, yummy! Happy New year to you, hope to see more wonderful recipes from you. Glad to know you via blogging..

rasma said...

salam ziarah...pecah liur saya tengok gambernya..semua wat sendiri ke ni..resepi turun temurun ker..just to let u know saya dah tambah blog ni dalam blog list saya..cuma loading slow ckit..mgkin sbb byk gambar yang pixel high..apa pun tahniah..satu blog yang cantik dan berinformasi..kalau free leh cuba2 ziarah blog saya..mana tahu buleh wat resepi baru anda..resepi untuk rumpai laut... http://rasmatrading.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...