Pages

Tuesday, 5 November 2019

Kuih lajenn Bahulu Ikan..

Memang dah lama saya teringin nak buat bahulu yang guna acuan ikan macamni..tahun lepas puas mencari dekat bakery dan hardware area kawasan rumah..tapi yang jumpa hanya ikan kecik..senang cerita macam anak ikan jew bentuk dia..beli jugak..dan buat jugaklah guna acuan ikan senonet tue..tapi hasilnya macam tak lawa pulak ikan tu..so semangat nak amik gambar pun hilang..jadi malas..

Dan bila Iqbal dapat tawaran Asasi Sains di Uitm Dengkil kami pun rajinlah ulang alik tengok dia disitu..asasi dia hanya setahun je ketika itu..maka area Dengkil tu kiranya dah dalam kepala..ha haa..alaa lagipun pekan Dengkil tak besar mana ..selok belok area situ senang nak hafal..
so rajinlah ronda pekan Dengkil dan terjumpalah kedai bakery disitu..best jugak ..barang pun agak murah berbanding bakery di jb nie..dan acuan bahulu ikan pun ada dijual disitu..
Tapi acuan bahulu ikan nie saya beli di hardware sg manggis..area nak menuju ke banting..tak jauh sangatlah dari dengkil..pusing-pusing situ jugak..hardware dia besar jugaklah..tapi barang dia memang sangat jauh beza lebih murah dari hardware jb yang biasa saya langgani..kalau kesini memang banyak saya borong..

Maka terhasillah beberapa kali bahulu ikan didapur sendiri..seronok sebenarnya makan bahulu panas-panas..buat kuih bahulu nie sebenarnya tak susah mana pun ..yang menjadikan mood agak malas nak buat bila bahulu tu melekat..ermmm memang mood jadi hilang terus kan..kalau tak nak melekat rendam dulu acuan tu dengan air asam semalaman..tu antara petua yang saya ikut..dan memang tak melekat ..dan ada lagi petua orang dulu nak bagi acuan tu tak melekat.korang ikutlah mana yang sesuai..





Bahulu Ikan
5 biji telur gred A
200 gram gula pasir
150 gram tepung gandum - diayak
sedikit minyak masak - 1 sudu besar

Cara
Pukul telur dan gula hingga kembang ..putih dah ringan.
Tambahkan tepung ..kaup balik..masukkan minyak masak dan kaup balik hingga rata.
panaskan oven 200'c
panaskan acuan kedalam oven..angkat acuan ..sapu butter pada acuan supaya tak melekat..kemudian letakkan adunan penuh ke permukaan.
bakar 10 minit.hingga masak sempurna ..ulang sehingga habis adunan

5 comments:

Warisan Petani said...

teringat zaman dulu2, bila nak raya, bakar bahulu guna api kayu

Umi Nazrah said...

oh kenangan kuih bahulu. makan panas2 lepas diangkat dari sarang dia tu. bakar guna dapur kayu api. perghhhhh

zila norazila said...

wak llgi bakar time puasa..godaan btul kn ha haa

zila norazila said...

perghh kn..mmg lajak klu mkn pnas2 ..

Anonymous said...

click here for more address find best replica bags her latest blog browse this site

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang