Pages

Thursday, 26 September 2019

Kuih Seri Muka antara resepi terbaik

Kuih seri muka..
Resepi yang paling saya suka..antara resepi yang terbaik,kawan saya pun mengakuinya bila suami dia nak makan kuih seri muka memang resepi yang saya bagi kat dia nielah yang diguna pakai sampai kehari nie.

Kawan saya ni memang dari dulu suka guna resepi yang saya bagi..sebenarnya saya dari berusia 20an dah start meyalin resepi..kebanyakkan resepi tu datangnya dari akak office yang satu kerja dengan kami,almaklumlah tempat kerja masa tu lebih ramai akak yang berusia dari saya..diaorang memang rajin bawak makanan macam-macam..dan bila raasa sedap mulalah saya salin..antara kuih pertama yang saya makan dan rasa sangatlah tiptop masatu kuih tart nenas dan almond london.
akak ni bagi resepi dari tukang masak istana negeri johor..katanya sepupu ke sedara dia memang jadi tukang masak istana..
owhh semakin teruja saya masatu nak mendalami ilmu masakkan dari akak faridah..yang saya mesra panggil dia kak farid..bila nampak kesungguhan say nak belajar buat kuih kak farid banyak menurunkan ilmu kuih muih dan kek dia pada saya..alhamdulillah memang baik kak farid nie..masatu saya masih belum berumahtangga..jadi oven dan kelengkapan dapur pun memang tak adalah.

Bila start cuti hujung minggu berkobar saya nak balik kampung dan cuba resepi dari kak farid nie..
menjadi..terus buatlah untuk juadah raya setiap tahun..bila orang beraya memuji cakap sedap..kembanglah setaman rasanya hihi..

sampailah kawan-kawan seusia saya pun mula nak belajar buat kuih dengan saya..saya jemput diorang datang rumah ..dan buatlah bersama-sama..
sampai sekarang memang kawan saya tu suka kalau ada resepi yang sedap mesti dia nak.

Ok cerita kuih serimuka ni..resepi nie bukan dari dapur istana..hikk yang nie resepi dari facebook.saya try buat separuh je dari resepi asal.dan saya guna pewarna daun pandan asli..hasilnya memang sangat memuaskan..dan saya tak beralih lagi keresepi lain buat masa ini..saya rasakan ni diantara resepi paling best.

Kuih seri muka

Lapisan bawah
2 cawan beras pulut -direndam 2 jam
2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
Campurkan kesemua dan kukus 30 minit.
Angkat dan tekan2 pulut tu supaya padat.ketepikan.

Lapisan atas
1 cawan pati pandan
2 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 cawan gula pasir
Blend kesemuanya tapis dan curah atas pulut.kukus 50 minit
Last bukak penutup kukusan dan kukus lagi selama 5 minit untuk keringkan permukaan kuih supaya kuih lambat basi
Sejukkan dan potong dengan pisau plastik.
Resepi asal : pakciklan hitam

5 comments:

Warisan Petani said...

Suka juga kuih ni

zila norazila said...

samalah kita ..geng

Jari Manis said...

JM suka makan kuih seri muka ni tapi tak pandai nak buat..so JM dah copy resipi ni tau..nk try hihih

zila norazila said...

silakan jeyem 🤗🤗😘

Susan said...

Your blog is too much amazing. I have found with ease what I was looking. Moreover, the content quality is awesome. See Instagram photos and videos from 'Pictaram' hashtag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang