Pages

Thursday, 26 December 2013

kek pisang coklat pulut hitam


Assalammualaikum
apa khabar semua..hari ini saya kurang sihat sikit...semalam kena selsema..tak lah teruk mana..alhamdulillah 
badan pun tak ada rasa nak demam..cuma kurang selesa dengan keadaan hidung yang tersumbat..aisshhh sokk sekkk sokk sekk jew la hari ini nampaknya..


bila emak dah selsema apa lagi pakej lengkap baby muhammad pun terjebak sama..alahai kesian betul tengok budak kecik bila selsema..meleleh jew..semalam pagi bawa keklinik..doctor kasi ubat titis untuk hidung jew..hari ini nampaknya dah macam kering sikit..badan pun ada demam sikit..merengek jew..so hari ini nampaknya tak masuk dapur..baring jew la..


aritu ada beli pisang raja.berbaki dalam 3 biji.nak buat kek pisang biasa tu rasa macam dah jemu pulak..kebetulan tepung pulut hitam dah lama terperap tak terusik ..nak buat kuih koci rasa malas..akhirnya buat kek pisang pulut hitam..
resepi asal dari sajian sedap..resepi dari indonesia..diorang panggil ketan hitam..rasanya macam kek coklat pun ada..tak terasa pun pulut hitam tapi terasa pisang tue..time bakar wangi jew..


kek zila nie nampak hitam sebab zila guna serbuk coklat hitam..kalau nak guna serbuk coklat yang biasa pun ok..zila nak habiskan stock coklat hitam dirumah nie..rasanya sama  cuma coklat tu warna hitam jew..
oklah pada sesiapa nak cuba bolehlah cuba ..sesuai buat minum petang..time cuti sekolah nie buat apa jew semuanya habis..

pic dari google

sumber sajian sedap
CAKE PISANG COKELAT KETAN HITAM

200 gram majerin 
125 gram gula pasir halus 
150 gram pisang dihaluskan
4 butir telur 
75 gram tepung gandum 
100 gram tepung pulut hitam 
25 gram coklat powder 
1 sudu teh baking powder 

Cara 
Pukul majerin dan gula pasir halus sampai lembut.
Tambahkan telur satu per satu.
Masukkan pisang kacau rata.
masukkan tepung gandum, tepung pulut hitam, coklat powder dan baking powder
Tuang di loyang
bakar 40 minit dengan suhu 180 darjah Celsius.

19 comments:

asyifa mustaffa said...

Sy pun x berapa nak sihat ni kak...blik dri becuti...huhuhu...

Btu la..cuti skolah ni...buat apa saje...mmg habis...

Mieza said...

Tak pernah lg jumpa kek letak tpg pulut hitam...mmg sesuatu yang baru...nampak sedap!

Zila..resepi buttercream tu memang letak gula pasir ye? bukan gula icing? TQ zila for the recipe :)

Gee® said...

Woooo.... hitam tapi menggoda...!

ZalinZalina said...

First time kak ina dengar ni... sedap ye Zila :)

mimie said...

syafakillah kak zila.
semoga allah beri kesembuhan..
kesian baby muhammad...
mimie catat resepi ni..
nampak sedap kak.... :)

Rina Audie said...

huwaaaa...tidak tahan lihat picnya. Bikin ngiler Zila. Minta dong...

izahdaut said...

mmg nampak mewah kek hitam gini.. akakkk apa kabar? sihat?

Bicara Kak Noor said...

nampak sedap si hitam manis ni,akak pun macam nk mencuba, thanks resepi ya adinda..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Terima kasih perkongsian kek pisang ini akak. Nak cuba nanti hari minggu.

Cho Zila said...

alamak tak pernahler tau yerk ada gak resipi cam gini.. kreatif... tahniah.. rasanya tentu sedapkan...
semoga cepat sembuh yerk...

Tina Othman said...

Menarik jgk ni, kena carik tepung pulut dgn pisang lah ni

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nampak mcm sedap je zila...
akak selalu tertarik hati bila resepi gunakan tepong pulut hitam. rasa mcm sesuatu yg unik.. hehe..
tp skrg ni takde masa sgt dah nak bereksperimen kat rumah tu... sibuk sgt dgn mcm2 benda nak disiapkan..

inahar ali said...

wah..nmpak mengancam la zilaa..leh try ni nnti!!

Noor Syazwani Sukarno said...

salam kak.. hitamnya kek itew hiii.. mesti sedap sangat ni guna pulut hitam

Umie Jazz said...

Assalamualikum zila .. hitam itu menawan.Uj blum penah rasa lgi.sesuatu yg baru ni zila...tkasih diaoats perkongsian ini.nnti bole dicuba..nmpak pun dah tau sedap...

Umie Jazz said...

Assalamualikum zila .. hitam itu menawan.Uj blum penah rasa lgi.sesuatu yg baru ni zila...tkasih diaoats perkongsian ini.nnti bole dicuba..nmpak pun dah tau sedap...

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum zila..
Dah sihat ke? Mmmg sian kan kalau baby demam dan selsema.. Kita pun risau je hati ni..

Pernah dgr ketan hitam tu tp tak pernah dgr kek pisang coklat pulut hitam. Tgk gambar ingatkan kek cekelat tadi...

Norzila Zakaria said...

Hitam2 si tampok manggis sungguhpun hitam dipandang manis ewahhh.get well soon momy n baby

mama sara nur said...

assalam Zila
ala selsema ye bb, sian kan anak kecik kalu sakit susahhati kita
apapun semoga cepat sembuh ye
tergoda tgk kek zila ni
sedapppp tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...