Pages

Monday, 22 November 2021

Masjid seribu selawat /masjid terapung Pulau Pangkor


Sampai di Pulau Pangkor kami sewa van colour pink ni,bukan kita yang drive sendiri macam di langkawi tu ya.tapi van ni berserta dengan driver dia.kalau nak sewa kereta dan motoikal pun ada..tapi kami datang ramai maka naik van lagi mudah..sewa van ni RM100 ..sampai jadual feri last 5.45 baru kami dihantar balik ke area jeti .Tempat pertama yang driver van ni bawa kami,
Masjid seribu selawat,ataupun masjid terapung yang diilhamkan oleh bekas menteri besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Bin Abdul Kadir yang merupakan anak jati Pulau Pangkor.


Masjid yang terletak di Kampung Teluk Gadong Pulau Pangkor.salah satu masjid menarik yang menjadikan tarikan pelancong untuk ke Pulau Pangkor..menelan kos pembinaan sebanyak 11.7 juta tak heranlahlah jika masjid ini berdiri megah dan cantik di Pulau Pangkor kan.


Bila melangkah masuk kedalam masjid ini mata mesti terpukau dengan hiasan dindingnya  dipenuhi dengan ukiran 1000 selawat.ukiran bunga pada setiap dinding dan pintu masuk ni diilhamkan dari bunga tekad ataupun bunga perak yang merupakan bunga simbol bagi negeri Perak.Pemandangan dari luar masjid..
mengadap laut ada tempat duduk ..boleh berangan sambil bergambar dan cuci mata dengan pemandangan yang indah.


Didalam masjid ada juga menjual air minuman dan fridge magnet macamni,pilih mana yang suka..dan simpan buat kenangan sebagai tanda kita dah pernah sampai ke masjid yang cukup indah ni.
Diluar masjid ni ada kedai cenderamata  yang menjual minyak urut..dan ada hiasan dari ikan buntal..boleh bergambar bersama ikan buntal Pulau Pangkor ni.  

2 comments:

Amie said...

Cantik sungguh masjidnya!
Ingatkan ikan buntal betul tu Zila.

uncle gedek said...

Wow! Seni masjid ni mengkagumkan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang