Pages

Friday, 13 August 2021

Buat toge sendiri kat rumah ..

 


Ikutkan bukan beria sangat nak buat toge sendiri..saja sekadar nak isi masa lapang..
menjadi jugaklah walaupun pnjang pendek jadinya..ha haa..oklahkan percubaan pertama.rendam dulu kaacang ijau tu..dah kembang cuci..masuklah dalam bekas yang berlubang...setiap empat jam kena siram toge tu..sebab tak guna tuala lembab untuk alas ..tutp dengan kain ,dan simpan ditempat jauh sikit dari cahaya..
Lepas 2 atau 3 hari bolehlah menuai hasilnya..


Panjang jugak akar dia menjunam kebawah..halus jew..nampak macam kuning tp bila dah kena air nanti dia hijau..
bab yang paling malas ni bila nak kena siang akar toge..memang tak suka kerja ni..tp kalau tak siang rasa risau ..masa masak memang tak semegah dalam makanan..


Dalam keadaan malas ..ada jugak kerajinan menyiang ..siap jugaklah 1 besen tu..sebab ada toge fresh dari dapo sendiri..maka buatlah popia inti sayur..kulit popia tu lama terperuk dalam peti..beria aritu beli kulit popia nak buat kerepek seaweed..sudahnya seaweed habis iqbal bedal..hihii

Gulung popia dapat lah segitu,nampak macam banyak..bila dah goreng semua..sekelip mata hilang..masing-masing lapar rupanya..walaupun dah makan nasi nak jugak bilas perut dengan makanan ringan..baru diorang ni puasati..

Popia Sayur

Bahannya
Popia
carrot
Taugeh
sengkuang - tak letak sebab tak ada stock
telur

Bahan ditumbuk
bawang putih
bawang merah
Ikan bilis
.
Caranya
Tumis bahan tumbuk hingga wangi..masuk carrot
kacau rata.masak hingga carrot sedikit lembut.masuk taugeh.pecahkan telur.
Masak sekejap.perasakan dengan garam dan perasa jika suka,angkat dan masuk dalam penapis,kita toskan air dia.
sediakan kulit popia.letak inti dan gulung.gamkan dihujungnya dengan gam tepung gandum yg dibancuh dgn sedikit air.
Dah siap semua goreng popia hingga keemasan.angkat dan hidang.cicah dengan sos cili dll.



12 comments:

Amie said...

Cantik taugehnya.
Yang taugeh kontot tu, kakak suka buat pecal. Rangup berlemak.

nanieydotcom said...

Cantik elok kejadian taugeh tu. Banyak hari dah nak buat tapi tak terbuat lagi.
Sedap juga buat popia sayur tu.

Syazni Rahim said...

boleh buat bisnes ni

edahyukarim said...

Puas hati masak guna tauge sendiri kan...popia tu pun elok cantik warnanya..hehe

mama sara nur @ Cik Nor said...

rajinnnya
sedapp, gorzng ni

Azhafizah MN said...

Dulu rajin jugak tanam taugeh ni. Nak taugeh gemuk gemuk lepas tutup dengan kain tu letak pemberat. Saya tutup dengan tudung periuk dan letak lesung berat sikit.

zila norazila said...

Owhh baru tau..nnt² nk buat yg gemuklh

zila norazila said...

Mengisi masa terluang 🤣ikutkn x rajin mna

zila norazila said...

Hihii gulung hentam je .asal lps mkn sndiri

zila norazila said...

🤣🤣sha akk suka suki jew ni

zila norazila said...

Kulit popia lama terperuk..x tau nk buat apa😆

zila norazila said...

Pecel lama x buat k.amie..sedapnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang