Pages

Tuesday, 4 August 2020

Nasi Kabsa Ayam - sedapnya makan dalam dulang.


Selasa
Pejam celik dah bulan Ogos,bila anak dah mula sekolah mak mulalah sibuk sikit.ada masa terluang kita update disini.
Nasi Kabsa,kali ini kami guna beras Basmathi cap Rambutan hasil collaboration dengan Syarikat beras cap rambutan,pertama kali guna beras jenama ni,biasa kalau memasak dirumah memang kami guna beras basmathi sepenuhnya tapi guna jenama lain.
Beras basmathi PusaKing Parboiled dari Cap Rambutan ni beras dia panjang,memang sesuai kalau dibuat nasi berperisa.
Gambar dekat macamni beras dia.



Bila dah ada beras ni mulalah kepala memikir nak masak nasi apa,biasanya memang menu pakistan Pulao menjadi hidangan kebiasaan kami sekeluarga,Iqbal cadangkan nasi Kabsa sebab dah lama katanya tak buat sendiri dirumah.oklah memenuhi permintaan anak-anak maka terhasillah nasi kabsa.

Diatas tu antara bahan yang saya gunakan untuk buat nasi kabsa,kalau korang nak guna rempah yang ready made pun boleh.sekarangkan dah banyak yang jual.
Kalau rajin makan ke restoran arab pasti setiap resepi nasi Kabsa diorang ni berbeza-beza,ada yang sedikit merah..ada yang sedikit kemerahan.saya lebih suka yang kemerahan sedikit.bagi tekak kami rasa dia lagi sedap.
Ok siapa yang nak cuba buat resepi saya sertakan sekali,cara buat ada di Youtube channel saya zila norazila,link dibawah ye.








Chicken Kabsa
By @zila_norazila
Video cara buat boleh ke YouTube channel zila norazila 

1 biji bawang besar didadu
5 ulas bawang putih didadu
Penumis 4 sekawan
1 biji tomato didadu
2 helai daun bay
2 tbs tomato paste
3/4 ekor ayam
3 cawan beras
Garam secukupnya
Kiub pati ayam
2 batang cili hijau

Bahan rempah
1 tsp serbuk kunyit
1 tsp serbuk ketumbar
1 tsp jintan putih
1 tsp serbuk cili
1 tsp curry powder
1 tsp serbuk lada hitam

Oil dan butter/ ghee
Caranya
1.Panaskan minyak dan butter.tumis bawang putih dan merah..masuk empat sekawan dan daun bay...bila bawang dah agak kekuningan masuk ayam..
2.Tuang air..air tu ikut pada sukatan beras ye.masukkan bahan rempah,tomato paste ..dan tomato ..serta kiub ayam dan sedikit garam..tutup periuk biar ayam masak sempurna.
3.keluarkan ayam dan toskan..masukkan beras dan cili hijau kedalam air rebusan ayam dan masak nasi seperti biasa.
4.sediakan ayam..lumur ayam dengan minyak zaitun..tabur paprika dan lada hitam..letak sedikit garam jika suka.
5.Bakar ayam dalam oven 200c hingga ayam keperangan.
6.Nasi dah masak boleh hidang dengan ayam...dan sambal

Sambal
Daun ketumbar..cili padi..1 biji tomato ..2 biji bawang putih.air perahan limau dan sedikit garam.
Kisar semua bahan,siap dihidang bersama nasi kabsa.

5 comments:

Warisan Petani said...

Nampak menyelerakan

Darling Pya said...

MasyaAllah lazat nye kak

Amie said...

Bestnya kalau nasi kabsa begini terhidang depan mata... Bismillah!

Cik TK said...

Nampak sedapnya hasil kejadiannya..

Azhafizah MN said...

Sedapnya. Sangat menyelerakan. lagi sedap makan dalam dulang gitu kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang